Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét - Mécs Imre országgyűlési képviselő magánvádján túlterjeszkedve - első fokon 10 hónapi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy rágalmazó cikk közlése miatt.

Elvileg - igaz, mindkét elmarasztalás elsőfokú - bűnismétlőt "csinált" magából Bencsik András, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője. A publicista 2001-ben gyakorlatilag körbehaknizta a jobboldali médiát azzal, hogy Mécs Imre (SZDSZ) országgyűlési képviselő az ötvenes évek végén 56-os bajtársaira vallott a bíróság előtt, s többüket részben ennek alapján végezték ki. Ennek meg is lett a következménye: az ATV televízió Sajtóklubjában elhangzottak miatt, Mécs magánvádjára a Budai Központi Kerületi Bíróság egyszer már megrovásban részesítette Bencsiket, akit a múlt héten el is ítéltek.

Először, még 2001 novemberében a Magyar Demokrata tette közzé a Mécs elleni "vádat", amelynek igazolására a szerző egy 1957-es gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvet is mellékelt. A múlt szerdán, szintén Mécs kezdeményezése nyomán e cikk ügyében döntő Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) úgy ítélte meg, hogy a közléssel Bencsik a rágalmazás minősített esetét követte el: nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozott, s ezért 10 hónapi letöltendő fogházbüntetést szabott ki (a cikk szerzője, Bertók László Attila felfüggesztett szabadságvesztést kapott). Az ítélet szokatlanul keménynek számít a sajtóközlésekkel kapcsolatos verdiktek sorában, más szempontból viszont nem az: a rágalmazás minősített esetében a büntetés felső határa 2 évi szabadságvesztés - pénzbüntetés vagy közérdekű munka kiszabására nincs lehetőség. Kétségtelen azonban az is, hogy a rágalmazást eddig meg lehetett úszni legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztéssel.

A fiatal bírónemzedékhez tartozó, 33 éves Cserni János - "másodállásban" a Fővárosi Bíróság titkárságvezetője - úgy ítélte meg, Bencsiket elsősorban mint főszerkesztőt terheli felelősség. Ráadásul még publicistaként, a Bertók-féle cikkre alapozva, is rátett egy lapáttal: az általa jegyzett vezércikk szerint a társaira valló Mécs "csupán záptojásra formálhat jogot" (a képviselőt az 56-os megemlékezésen részt vevők egy csoportja 2001 októberében kifütyülte). A bíró megállapította, Bencsikék megszegték a sajtótörvény hiteles tájékoztatásra vonatkozó passzusát, amikor - holott a teljes perirat hozzáférhető és kutatható - csupán egyetlen tanúvallomást közöltek, s abból vontak le súlyosan sértő következtetéseket, Mécset pedig meg se kérdezték.

A politikus a perben azzal érvelt, az 56-osok büszkék voltak tetteikre, ezért tettek annak idején feltáró vallomásokat. A Bencsik-lapban közölt Mécs-dokumentumban - amelynek hitelességét a képviselő nem vitatja - akadnak egyébként olyan kitételek, hogy a kémkedést "én azonban megtagadtam, és figyelmeztettem őket cselekedetük jelentőségére és következményeire". Vagy: "Kárászi harminc szovjet katonát megölt a harcok alatt. (...) Engem azonban nagyon megdöbbentett Vacsónénak ez a közlése." Mécsék az 56-os per más vádlottainak szintén feltáró vallomásait is csatolták, valamint az 1958-ban született ítéletet, amely a halálbüntetésre ítélt Mécs ügyében súlyosbító körülménynek mondta a vádlott "konok kitartását" és azt, hogy "minden eszközt felhasznál, hogy jelenleg is az ellenforradalom résztvevőit segítse". Cserni bíró végül elfogadta ezt az érvelést.

Mécs egyébként helyreigazítást nem kért, de személyiségi jogi pert nyomban indított Bencsikék ellen. Az ebben született ítéletre most mindkét fél előszeretettel hivatkozik. Mécsék azért, mert nyertek: a bíróság Bencsiket és a szerzőt 750-750 ezer forint kártérítésre kötelezte, amit ők meg is fizettek. A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság Kizmanné Oszkó Marianne vezette tanácsa azonban megváltoztatta a PKKB elsőfokú ítéletének indokolását, s kimondta: a Magyar Demokrata nem állította hamisan, hogy Mécs a "társai ellen vallott", hanem csupán a valós tényt tüntette fel abban a hamis színben, hogy a bajtársak kivégzése összefügg a felperesnek a hetilapban közzétett vallomásával. "Vagyis igazat mondtunk" - nyilatkozta most Bencsik (Bertók, aki időközben a Bencsikkel közös ügyvédjének is "felmondott", feltűnően hallgat az ügyben). A büntető törvénykönyv kommentárja szerint egyébként a rágalmazás megállapításának nem feltétele, hogy a sérelmezett közlés valótlan legyen, s a büntetőbíróságot nem köti a polgári ítélet.

Bár Mécs felfüggesztett szabadságvesztést kért Bencsikre, utóbb elfogadta a PKKB ítéletét, amely ellen a főszerkesztő felmentésért jelentett be fellebbezést. A politikus ügyvédje, Paraizs József úgy fogalmazott a HVG-nek: a közélet tisztaságát segíti elő az ítélet, amelyhez hasonlóan szigorú a rendszerváltozás óta nem született sajtóközléssel kapcsolatban. A jogász azzal nyugtatja a gondolatközlés szabadságáért aggódókat: a bíróság nyilván meghozza majd a Bencsik-ítélet "párját" is, amelyben alkalmasint hamis vádért marasztalja el a rosszhiszeműen a hatóságokhoz fordulókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Nanorészecskékkel támadtak az agytumorra spanyol tudósok, és úgy néz ki, hogy eredményesen

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

Kihallgatták a férfit, aki szidta az Echo TV stábját

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít