Alkotmányellenesnek minősítette a Székely Nemzeti Tanács autonómiatervezetét a román Legfelsőbb Védelmi Tanács, s ellenzi azt az RMDSZ is. A budapesti külügyi vezetés közben elutasította, hogy a nemzeti tanácsot meghívja a februári Magyar Állandó Értekezletre.

Újult erővel lángolt fel Erdélyben az autonómiavita, mindenekelőtt Székelyföld kapcsán. Az utóbbi tíz évben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tudatosan háttérbe szorította ezt a kérdést, s a kis lépések politikáját követte. Újabban azonban már az RMDSZ vezetői, köztük Markó Béla elnök is egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy soha nem is vesztették szem elől az autonómiát mint legfontosabb céljukat. "Az elmúlt tizennégy évben az RMDSZ nagymértékben megteremtette az autonómia eléréséhez szükséges feltételeket" - ideologizálta meg eddigi politizálásukat Markó egy múlt hét végi rendezvényen.

Az RMDSZ-elnök azért érezhette most szükségesnek megszólalni az általa évekig jegelt autonómiaügyben, mert a decemberben megalakult Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elfogadta és a román parlament elé kívánja terjeszteni a székelyföldi területi autonómiáról szóló tervezetét. A nagyfokú önállóságot célul kitűző elképzelés szerint a magyar nyelv a románnal egyenjogú lenne Székelyföldön, a közigazgatásban dolgozóknak, rendőröknek mindkét nyelven tudniuk kellene. Az önkormányzatnak saját rendőrsége lenne, sőt saját elnöke, címere és zászlaja is. A szövegezők odáig mentek, hogy tervezetük szerint a helyi miniparlament szerepét betöltő Székelyföldi Önkormányzati Tanács felülbírálhatná a román törvényeket, illetve "a régió adottságainak megfelelően alkalmazhatná" azokat. Másfelől az autonóm tartomány rendeleteit csak az Alkotmánybíróság vizsgálhatná felül, alkotmányossági szempontból.

Az autonómiatervre román részről nyomban "ugrottak": a pártok rögtön elutasították az elképzelést, és voltak, akik büntetőjogi eszközökkel is fel akartak lépni a kezdeményezők ellen. Beállt a sorba az államelnökből, a miniszterelnökből, valamint a fegyveres szervezetek minisztereiből álló Legfelsőbb Védelmi Tanács is, amelyet Ion Iliescu államelnök hívott össze sebtében. Ez a testület alkotmányellenesnek titulálta már az autonómiáról szóló törvénytervezetet is, s további vizsgálatokat helyezett kilátásba.

Markóék így két tűz közé kerültek: mivel egy tervezet elkészítése önmagában nyilván nem alkotmánysértő, ráadásul a bukaresti parlament mondhat majd róla véleményt februárban, az RMDSZ-nek ki kellett állnia amellett, hogy a székelyföldieknek joguk van tervezetet készíteni. Bírálták ugyanakkor magát a szöveget és a készítőket is. Markó szerint a tervezet szakmailag elhibázott, "s aki választási évben egy ilyet próbál a parlament elé terjeszteni, az vagy rossz politikus, vagy más érdekek vezérlik". Az RMDSZ vezetői szerint az egész procedúra csak a magyarellenes Nagy-Románia Párt malmára hajtja a vizet.

Ez azonban részben annak is a következménye, hogy Markóék az utóbbi években nem tartották fontosnak újra és újra leszögezni, hogy a legfontosabb - bár távlati - céljuk az autonómia, így úgy tűnt, az ennek apropóján kialakult konfliktusok, illetve a sikeres kis lépések politikájának hatására lemondtak arról. Az SZNT megalakításának (HVG, 2003. november 1.) is részben az volt az indoka, hogy az RMDSZ nem vállalta az autonómia gondolatát. Meglepő módon még a személyi elven működő autonómiának - amikor választott önkormányzatára bízta a közösség egyes, főleg oktatási és kulturális ügyeit - a megalkotását sem hozták szóba a romániai magyar politikusok, holott ezt a Vajdaságban a Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült keresztülverni. Nem kis részben az ottani Magyar Nemzeti Tanács (HVG, 2004. január 10.) megalakulása volt a példa a székelyföldiek előtt, akik azonban egyből a területi autonómiának akarnak nekifutni.

Az SZNT-nek egyébként nem is egy, hanem két autonómiatervezete van, ugyanis még tavaly ősszel egy politológusokból és jogászokból álló csoport is készített egyet. Ennek alapja az EU regionális politikája, s szerepel benne - a csomagterv részeként - egy törvénytervezet a régiókról, Székelyföldről mint különleges jogállású régióról, s végül ez utóbbi autonómiájáról. E terv elvérzett azonban a belső SZNT-vitákban, de információink szerint a tavasz folyamán azért ezt is a román parlament elé terjeszti néhány képviselő.

A székelyföldi kezdeményezés mögött politikai elégedetlenség is áll, amit főleg az RMDSZ jelenlegi - a Markóékkal szemben álló szervezeteket a Magyar Állandó Értekezletre meghívni nem hajlandó Medgyessy-kormány támogatását is élvező - felső vezetésével szemben álló politikusok szerveztek. A szálak mozgatója Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki posztját is betölti. Szenátorok és képviselők is vannak a mozgalomban, akik az RMDSZ színeiben jutottak mandátumhoz. Számukra valószínűleg vízválasztó lesz az idei év: Markóék nyilvánvalóvá tették ugyanis, hogy nem tűrik, ha valaki két szervezetben akar egyszerre politizálni. Így nem elképzelhetetlen, hogy az EMNT-hez húzó politikusok végül kiesnek a bukaresti parlamentből.

Addig azonban még hátravannak a júniusi önkormányzati választások, ahol a két tábor összemérheti támogatottságát. Az EMNT vezetői kijelentették ugyan, hogy a szervezet nem kíván választásokon indulni, ám erre a célra mégis létrehozták a főleg Székelyföldön erősnek tűnő Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ), amely a hét végén tartja első kongresszusát. Ez a szervezet a legtöbb magyar többségű településen konkurenciát támaszt majd az RMDSZ-nek, amelynek vezetői ma még hallani sem akarnak a két csapat közötti tárgyalásról. Ha az MPSZ júniusban jó eredményeket ér el, akkor a feleknek mindenféleképpen le kell ülniük egymással, ha nem akarják a romániai magyarság parlamenti képviseletét veszni hagyni - ahogy az Szerbiában történt a vajdaságiakkal.

Háborúskodásig fajulhatnak viszont júniusig az ellentétek. Marosvásárhelyen már mind az RMDSZ, mind az MPSZ megnevezte polgármesterjelöltjét, s ha mindketten indulnak, akkor biztosan nem magyar polgármestere lesz a városnak (négy évvel ezelőtt is úgy vesztett az RMDSZ jelöltje, hogy egy szabaddemokratának nevezett kis magyar párt pár száz szavazatot elvitt tőle, s ez végül egy román jelöltnek kedvezett). Most az MPSZ azt javasolta, hogy előválasztáson mérjék fel a két jelölt támogatottságát, ám erre az RMDSZ jelöltje, Kelemen Atilla csak annyit válaszolt, nem a farok csóválja a kutyát.

RIBA ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Ez csak ízelítő volt abból, ami ezután jön – üzente a zimbabwei elnök, miután a tüntetők közé lőttek

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen