"Nehézsúlyú" versenyzőket küld az Európai Bizottságba (EB), az EU törvényelőkészítő és végrehajtó testületébe a tíz...

"Nehézsúlyú" versenyzőket küld az Európai Bizottságba (EB), az EU törvényelőkészítő és végrehajtó testületébe a tíz leendő uniós tagállam. A jelenlegi EB-tagok közül csak Romano Prodi elnök töltött be korábban kormányfői tisztséget hazájában, ám ezzel most már nem lesz egyedül, hiszen Észtországból Siim Kallas exminiszterelnököt jelölték a testületbe. Brüsszeli közismertség és közkedveltség tekintetében kétségtelenül Danuta Hübner lengyel Európa-ügyi miniszter viszi el a "pálmát", s nemcsak azért, mert nő és kellemes személyiség - Prodi legalább három női jelöltet kért a tízektől -, hanem mert az új uniós alkotmányt előkészítő európai konventben sokak elismerését vívta ki felkészült és korrekt vitastílusával. A másik két női biztosjelöltet Riga és Vilnius kínálta fel a lett külügyminiszter Sandra Kalniete és a litván pénzügyminiszter Daila Grybauskaite személyében. Némi "túltermelési válságot" okozhat, hogy Málta és várhatóan Ciprus is eddigi főkülügyérét nevezi meg EB-tagnak, a közép-európai országok azonban kissé színesítik a tablót: Szlovéniából Janez Potocnik Európa-ügyi miniszter települ Brüsszelbe, Csehországból a még nem végleges döntés szerint Milos Kuzvart korábbi környezetvédelmi miniszter, Szlovákiából pedig Jan Figel volt csatlakozási főtárgyaló. Minderre persze csak azután kerül sor, hogy április 13-16. között az Európai Parlament (EP) bizottsági elnökeinek grémiuma nyilvános meghallgatáson "levizsgáztatja" az új EB-tagokat.

A legnagyobb kíváncsiság persze azt övezi, hogy az utóbbiak május 1-jétől mely jelenlegi biztos mellé ülnek majd be "tanulóidőre" arra a hat hónapra, ami a mostani EB október végén lejáró mandátumából még hátramarad, és amely időre az újak - noha szavazati joguk lesz az ideiglenesen 30 tagúvá duzzadó testületben - már nem kapnak önálló tárcát. David O'Sullivan, az EB főtitkára azzal a Brüsszelben korántsem hihetetlen állítással operál, miszerint a 10 új "biztostanonc" szétosztása a meglévő 20 EB-tag között leginkább attól függ, hol találnak nekik - és egyelőre csökkentett, 3 fős kabinetjüknek - szabad irodákat.

Mégsem alaptalan a feltételezés, hogy az új tagországok többsége éppen azért javasol fajsúlyos embert a bizottságba már az átmeneti időre is, mert azt reméli, hogy így idejekorán megcsíphet egy számára különösen fontos tárcát, amit "embere" majd a november 1-jétől posztjára lépő új EB-ben is megtarthat. A lett biztosjelölt például már kijelentette, az EU új szomszédsági politikájára tartana igényt szakterületként. Aligha képzelhető el azonban, hogy az új biztosok az ősszel munkába álló 25 tagú EB-ben - amelyben már a nagy tagállamoknak is csak 1-1 képviselőjük lesz - egyszerűen megöröklik "főnökük" tárcáját. A Bizottság következő ötéves terminusának belső munkamegosztása és az egyes szakterületekre alkalmas személyek kiválasztása ugyanis mindenekelőtt az új EB-elnök megfontolásait tükrözi majd, akinek nem kötelező automatikusan elfogadnia az egyes kormányok jelöltjeit. Romano Prodi utódában a tagországok állam- és kormányfőinek az EP-választások utáni, június 17-ei csúcstalálkozón kell megegyezniük, az elnökjelölt és az általa a nyár folyamán összeválogatott testület európai parlamenti meghallgatása pedig szeptemberben lesz esedékes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Biztos bizonytalanság

Akár parlamenti konszenzussal is állíthatott volna jelölteket a kormány a Magyarországot megillető négy uniós posztra - a hétfőn megnevezettek többsége legalábbis pályafutása során már bírta különböző politikai színezetű kormányok bizalmát -, ám a kabinet, élve jogával, jobbnak látta saját hatáskörben dönteni.

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Egy Alfának még akkor is jó a dizájnja, ha nem ők tervezik

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót

Mindegy, milyen telefonja van, ingyen letöltheti rá az egyik legnépszerűbb kártyajátékot, az Unót