Ismét elvérzett több nagy név az akadémiai tagjelölési procedúra során, a társadalomtudományok művelői közül például kiesett a versenyből Sárközy Tamás és Chikán Attila.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nyolc tudományos osztálya a napokban döntötte el (három osztály még ezután határoz), kiket javasol levelező, illetve rendes tagnak a tavaly ősszel nyilvánosságra került ajánlások nyomán. Erről az MTA elnöksége még tárgyal ugyan, ám a választási szabályok szerint sem a neveken, sem a sorrenden már nem változtat; a neveket az osztályok döntése alapján terjesztik majd a májusi közgyűlés elé.

Az akadémiai törvény szerint a 70 évesnél fiatalabb akadémiai tagok száma nem haladhatja meg a 200 főt. Jelenleg a 317 akadémikus közül 160-an 70 év alattiak, így az idei tagválasztáson 40 új akadémikus kerülhet be levelezőként a testületbe. Ezzel soha nem látott szintre nő a tagok száma: az eddigi legnagyobb létszám a három évvel ezelőtti választás után volt 346 fővel. Az idén már megközelítik a maguk számára önkorlátozásként bevállalt maximumot: tavaly úgy döntöttek, a létszám a hetven év felettieket is beleértve sem emelkedhet 365 fő fölé.

Az MTA vezetése úgy határozott, hogy a rendelkezésre álló 40 helyre minden osztálytól elfogad 3-3 jelöltet, a fennmaradó 7 hely sorsáról pedig majd a jelöléseket szentesítő elnökségi ülésen döntenek. Az utóbbi csoportba csak olyanok kerülhetnek, akik megszerezték saját osztályuk támogatását, azaz az ottani akadémikusok több mint felének a szavazatát, ám nem jutottak az első háromba. Az elnökség csak abban kap szabad kezet, hogy eldöntse, melyik osztálytól hány tagot fogad el a már biztos befutó három jelölt mögött.

Tanult az előző két választás hibáiból a Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya: akkor, belső ellentéteik miatt, még a rendelkezésükre álló keretet sem sikerült kitölteniük (HVG, 2001. május 19.). Osztályülésükön összesen hatan kapták meg a jelöltséghez szükséges szavazatot, így ők jó eséllyel pályáznak arra, hogy közülük legalább négyen akadémiai tagok legyenek. Az osztály belső választásának nagy kárvallottja Lamm Vanda, az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója lehet, aki három éve hajszál híján maradt le a jelölésről, most pedig megkapta ugyan az osztály többségének a támogatását, ám nem került be az első háromba. Ötödik nekifutásra sem kapta meg a támogatást Sárközy Tamás jogászprofesszor, aki így már biztosan nem lesz akadémikus az idén sem. Az egyik legterjedelmesebb publikációs listával rendelkező professzor jelölését saját szakmájának akadémikusai akadályozták meg - éppen úgy, mint három éve. A különböző tudományágakat - a közgazdaság és a jogtudomány mellett például a politológiát vagy a szociológiát - képviselő IX. osztályban ugyanis első körben a szűkebb szakma képviselői döntöttek arról, kiket, milyen sorrendben jelölnek akadémikusnak, s ezen a rostán hullott ki Sárközy. A biztos befutók közé tartozik viszont Bélyácz Iván pécsi közgazdász, Hamza Gábor, az ELTE római jogi tanszékének vezetője és Bayer József, a Magyar Politikatudományi Társaság korábbi elnöke.

Nem jutott el a jelöltségig a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem két tanára, Chikán Attila gazdasági exminiszter és volt rektor, illetve Szabó Katalin sem. A professzor asszony esetében ez azért is meglepő, mert az elvárt két ajánlóval szemben őt 5 akadémikus támogatta, az osztályelnök Szentes Tamás és helyettese, Török Ádám mellett például Kornai János is. Ez már csak azért is ritkaságszámba megy, mert egy akadémikus csak három ajánlást tehet a procedúra során, így a legtöbb jelölt neve mellett csak a kötelező két ajánló tűnik fel.

Nem volt olyan előrelátó a II. osztály - amely a Filozófiai és Történettudományok Osztálya nevet viseli - , mint a IX., ugyanis csak a biztos befutó három helyre sikerült jelöltet állítania. Bár ide tartoznak például a pszichológusok is, most az előzetes tárgyalások alapján úgy döntöttek, két történész és egy filozófus jelöltségét támogatják. Ez így is történt, azonban elfeledkeztek arról, hogy az elnökségnél esetleg egy negyedik vagy akár ötödik helyen rangsorolt jelölt bejutásáért is lobbizhatnak majd, s a három előre kialkudott jelölt mellett senki nem kapta meg a szavazatok több mint felét. Így újra elesett az akadémiai tagságtól például R. Várkonyi Ágnes történészprofesszor, aki ráadásul már "kereten felüli" lett volna, hiszen elmúlt 70 éves. A jelöltek közé került viszont például Orosz István debreceni történészprofesszor (1994-1998 közötti szocialista parlamenti képviselő) is, aki a magyar agrártörténet-írás hagyományainak folytatója.

Az igazi vízválasztó egyébként az eddigi jelölések tapasztalatai alapján a levelező taggá válás, rendes tag gyakorlatilag mindenkiből automatikusan lesz: a gyakorlat azt mutatja, hogy általában két ciklust, azaz hat évet kell várnia annak, aki "felsőbb osztályba" szeretne lépni. Az MTA vezetése egyébként információink szerint változtatni szeretne a rendes taggá válás automatizmusán, s már futott olyan javaslat, amely újabb minőségi produktumokhoz kötné a feljebb lépést, ám döntés még nem született az ügyben.

Az, hogy a II. osztály csak a három befutó nevét terjeszti az elnökség elé, azzal jár, hogy várhatóan tovább csökken az akadémikusok között a társadalomtudósok aránya, hiszen így a testület, ha akarna, sem tudna többlethelyeket adni nekik. Jelenleg már az akadémikusok több mint 80 százaléka természettudós, s hasztalan próbálta ezt a tendenciát megállítani Glatz Ferenc előző elnök, az osztályok felépítése és a tudósok átlagéletkorának különbözősége miatt ez az arány a társadalomtudósok kárára csak romlik. Hiába szeretnék ők szétválasztani egyes tudományágak alapján osztályaikat - a IX.-et például legalább jogászra és közgazdászra -, erre nem sok esély van, miközben pár éve a fizikusok például el tudtak válni a matematikusoktól. A 11 osztályból így 8 a természettudósoké, s a leendő akadémikusi helyek osztályonként egyenlő leosztásával arányuk egyre tovább növekszik.

RIBA ISTVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma