Kevesebb haláleset, telítődő piac, a heroinfogyasztás stagnálása jellemzi a magyarországi kábítószerhelyzetet. Ugyanakkor a fiatalok egyre korábban kezdik az ismerkedést az illegális szerekkel.

Az eddig elitdrognak számító kokainból egyre többet fogyasztanak Magyarországon, ugyanakkor az egészségre a legveszélyesebbnek tartott intravénás droghasználat nem növekedett. A legkevésbé egészségkárosító kenderszármazékok pedig továbbra is toronymagasan vezetnek az illegális szereket már 14-16 éves korukban kipróbáló magyarok "népszerűségi" listáján - egyebek között ez derül ki a kormány által a múlt héten elfogadott, a tavalyi kábítószerhelyzetről szóló, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) és a két éve létrehozott Nemzeti Drogmegelőzési Intézet által a tavalyi és tavalyelőtti adatok és kutatások alapján készített, 190 oldalas összegző tanulmányból.

A túladagolásos halálesetek száma a 2001-es 36-ról 2002-ben 19-re csökkent, tavaly pedig már csak 10 alkalommal regisztrált "aranylövés" okozta halált a magyar rendőrség. A tanulmány bűnüldözési fejezetét írók szerint az örvendetes csökkenés hátterében egyrészt az egyre hatékonyabb és széles körben, több mint háromtucatnyi szervezet által végzett prevenciós tevékenységet, valamint a felvilágosító kampányokat kell keresni. Másfelől az illegális drogok piacán is változás állt be.

A korábbinál jóval több banda állt rá 2000-2001-ben a heroinkereskedelemre: a magyar és arab nemzetiségű csoportok mellett színre léptek az albánok és a kínaiak is. A piacon túlkínálat alakult ki, s így megjelent a hígítatlan, úgynevezett felütés nélküli, a korábbi 5-15 százalékosnál jóval töményebb, 40-80 százalékos tisztaságú heroin, amelyből ugyanakkora mennyiség már túladagolást, halált is okozhatott, s az is óvatossá tette a fogyasztókat. Ezzel párhuzamosan, részben a töménység, részben az intravénás injekciózás más veszélyeinek (HIV-, illetve hepatitisfertőzés) szélesebb körű tudatosulása miatt a fogyasztási szokások is megváltoztak: a heroin injektálása helyett, az anyagot egyre többen orrba szippantva, illetve cigarettába sodorva, elfüstölve kezdték fogyasztani. 2002-re - állapítja meg a tanulmány - aztán újra megállapodott a piac, és az utcai kereskedelemben újra hígabb anyagot tartalmazó, 0,3-0,5 grammos paketteket lehet beszerezni - immár nemcsak Miskolcon és Budapesten, hanem szinte minden nagyobb vidéki városban.

A kokain népszerűsödését a rendőrségi és az egészségügyi adatok is mutatják. A bűnüldözők szerint a nemzetközi hálózatokat alkotó török, albán, szerb, ukrán és arab szervezetek részben még mindig tranzitállomásnak tekintik Magyarországot, ám 2002-ben már ugrásszerűen, 6-ról 54 kilogrammra nőtt a hazai piacra szánt és lefoglalt, a piacon grammonként 10-15 ezer forintért kapható szer mennyisége. A drogambulanciákat pedig a korábbi pár ezrelékes aránnyal szemben a páciensek közel 5 százaléka kokainproblémával keresi fel (szinte kivétel nélkül jól szituált, középosztálybeli delikvensekről van szó).

Nőtt a szintetikus, úgynevezett diszkódrogok fogyasztásának aránya is. Ez annak is köszönhető, hogy a korábbi 800-1000 forint helyett már 300-400 forintért hozzá lehet jutni egy ecstasy tablettához. A rendőrök szerint egyebek között azért, mert jövedelmező alvilági befektetés lett a gyártótól már egy euró környéki áron beszerezhető ecstasyval, illetve a piacon grammonként 1500-3000 forintba kerülő, ám a "nagybanin" feleennyiért is beszerezhető amfetaminporral kereskedni.

A kenderszármazékok, elsősorban a marihuána továbbra is vezetnek mind az elterjedtség, mind a népszerűség tekintetében. A 9. és 10. osztályos középiskolások egyharmada már rágyújtott életében legalább egy jointra, vagyis marihuánát, ritkábban hasist tartalmazó cigarettára. A Magyarországon fogyasztott illegális növényi származék 20 százaléka import: elsősorban holland és szerb termelőktől ered.

A 2002-es választás után bevezetett enyhébb, pontosabban az Orbán-kormány által 1999-től életbe léptetett szigorítások előtti előírásokat visszaállító büntetőszabályozás (HVG, 2002. július 6.) még nem volt hatással a tanulmányban szereplő, 2002 végéig hozott bírósági ítéletekre. Annyi bizonyos, a kábítószerrel való visszaélésnek az összbűncselekményeken belüli aránya növekszik: 1998-ban 0,3 százalék, 2000-ben 0,97 százalék, 2002-ben pedig 1,134 százalék volt; 2002-ben 2098 felnőttet és 187 fiatalkorút ítéltek el jogerősen. A büntetőeljárás alternatívájaként választható egészségügyi kezelésről vezetett statisztikák viszont már mutatnak valamennyit az enyhítés következményeiből: tavalyelőtt az előző évinél félszázzal többen, összesen 751 esetben éltek ezzel a lehetőséggel.

Az intézményrendszer négy évvel ezelőtt, az úgynevezett Nemzeti Drogstratégiában meghirdetett nagyszabású fejlesztése (HVG, 2000. július 15.) igencsak késik. A megyénként legalább egy drogambulancia terve például eddig nem valósult meg, bár az összesen 7 kórházi osztályon az ágyak számát a 2001-es 174-ről tavaly év végére 400-ra sikerült emelni. A rehabilitációs intézetek száma szintén nem növekedett az utóbbi öt évben: mindössze 9 ilyen utógondozó működik pár száz férőhellyel. Ugyanakkor a jelentés szerint évente átlagosan 5 ezren jelentkeznének az egészségügyi intézményekben, a veszélyeztetett szerhasználók számát pedig több mint 20 ezerre teszik.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank