A korábbinál szélesebb körben támadhatják bíróság előtt a zöldek a környezet állapotát érintő fontosabb közigazgatási döntéseket - mondta ki jogegységi határozatában a Legfelsőbb Bíróság. Mindez számos nagyberuházás lebonyolítását nehezítheti meg.

A környezetvédelmi engedélyt megadó, illetve a kérelmet elutasító határozat egyaránt a közigazgatási ügy érdemében hozott, így bíróság által felülvizsgálható döntésnek minősül, a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott egyesületeket pedig keresetindítási jog illeti meg azon államigazgatási eljárásokban, amelyekben a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásának beszerzését jogszabály írja elő - mondta ki jogegységi határozatában a Legfelsőbb Bíróság (LB). A látszat ellenére nemcsak a környezetvédelmi joggal foglalkozók szűk szakmai csoportját érdekelheti a döntés, hiszen annak következményei módosíthatják a bevásárlóközpontok, autópályák vagy éppen a tervezett budapesti 4-es metró építésének körülményeit, költségeit és időtartamát is.

Eddig ellentétes bírói döntések születtek arról, hogy ha a környezetvédelmi hatóság nem önállóan, hanem más - jellemzően építési - hatósági eljárás keretében hoz döntést, akkor ez az állásfoglalás önmagában is megtámadható bíróság előtt, vagy csak az alapvető határozatot, például az építési engedélyt felülvizsgálni kérő eljárás keretében. Még az LB különböző tanácsai sem voltak egységesek abban, hogy egy katonai radarállomás vagy egy hulladéklerakó építéséhez kiadott környezetvédelmi engedély már "menet közben" is megkérdőjelezhető a törvényszéken, vagy csak a teljes államigazgatási procedúra legvégén.

Január 7-e óta maga a környezetvédelmi törvény mondja ki, hogy a részletes környezeti hatástanulmány alapján kiadott környezetvédelmi engedély érdemi, tehát bíróság előtt önmagában is megtámadható döntésnek minősül, ehhez azonban már a Lomnici Zoltán LB-elnök vezette jogegységi tanácsnak kellett hozzátennie, hogy az elutasító határozat ugyancsak érdemi döntés. A határozat másik fontos része, hogy a keresetindításra jogosultak közé kell sorolni a környezetvédelmi feladatot vállaló társadalmi szervezetet vagy a hatásterületen működő más társadalmi szervezetet is. "A nemzetközi gyakorlat szerint szinte egyetlen jogterületen sincs lehetőség olyan széles társadalmi részvételre, mint a környezetvédelemben" - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Bándi Gyula professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánja, aki szakértőként maga is hozzájárult a jogegységi döntés előkészítéséhez. Szerinte "középutas" megoldást választott az LB, hisz elvben szinte bármilyen közigazgatási döntés érintheti a környezetvédelmet, egy kisebb épület is megváltoztathatja a légmozgást, egy üzlet nyitása is befolyásolja a gépjárműforgalmat, de másik végletként azt is föl lehetne vetni, hogy csak olyan ügyekbe szólhassanak bele a zöldek, amely eljárásoknak kifejezetten környezetvédelmi hatóság a "gazdája", s nem csak az egyik szereplője.

Ez utóbbi szemléletet képviselte különben a legfőbb ügyész, mondván, olyan esetben, amikor a környezetvédelmi hatóság csak szakhatóságként működik közre, az nem minősíthető környezetvédelmi eljárásnak, következésképpen ilyen ügybe ne szóljanak bele a zöldek és más civil szervezetek. A "szomszéd" - Lomnici főbíró és Polt Péter legfőbb ügyész irodáját mindössze egy fal választja el egymástól - ebben a kérdésben azonban a vádhatóság vezetője ellenében döntött.

Lomnici a HVG kérdésére az EU szerepét hangsúlyozta, azt, hogy ha most nem hozták volna meg a jogérvényesítést szélesebb körben lehetővé tevő jogegységi döntést, május után azt az EU környezetvédelmi politikája és a luxembourgi ítélkezési gyakorlat kényszerítené ki. A beruházók számára viszont az okozhat gondot, hogy a környezetvédők - új lehetőségeikkel élve - meghosszabbíthatják az engedélyezési eljárásokat, így a civilek alkupozíciói is erősödni fognak. Persze szigorúan csak a kézzelfogható környezetvédelmi értékek védelmében, hisz, mint Madarász Gabriella bírónő, az LB közigazgatási kollégiumának szóvivője megjegyezte, például arra hivatkozva természetesen továbbra sem léphetnek fel, hogy mondjuk egy tervezett építmény nem felel meg esztétikai mércéjüknek.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

Az Európai Bizottság megvétozza a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában