Közel 7 milliárd forintot osztanak el évente azok a kollégiumok, amelyeket a nemzeti civil alapprogram közelmúltban felállított tanácsának döntése alapján hoznak létre még ebben a hónapban. Ezzel vége szakad annak a gyakorlatnak, hogy egy parlamenti bizottság határoz a civileknek adandó állami támogatásról.

Zavar és belpolitikai viták nélkül jöttek létre a civil szervezeteknek szánt állami támogatás elosztására hivatott intézményrendszer első elemei: januárban sikeresen lebonyolódtak a nemzeti civil alapprogram (NCA) tanácsválasztó gyűlései, az elektorok megválasztották a testület 12 civil tagját, majd - miután delegálták az Országgyűlés, illetve az esélyegyenlőségi miniszter küldötteit - összeült a 17 fős tanács, és megválasztotta az NCA tisztségviselőit (lásd táblázatunkat).

Noha Lévai Katalin miniszter Bíró Endre jogász-kutatót látta volna szívesen az NCA elnöki posztján, a tagok Bárdos Ferencet, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnökét választották a testület élére. Bíró - amolyan kompromisszumos megoldásként - végül is a testület elnökhelyettese lett. A vezetők kiválasztását az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága és a múlt héten Lévai is jóváhagyta, így minden akadály elhárult az NCA-pénzek elosztását végző 11 kollégium megalakítása elől.

A mintegy 50 ezer bejegyzett nonprofit szervezetnek csak a töredéke vett részt a még a múlt évben megkezdett választási procedúrában: mindössze 6 ezer bizonyult regisztrációra jogosultnak (nem regisztráltathatták magukat azon szervezetek, amelyek csak helyi feladatok ellátására vállalkoztak, vagy 2003. január 1-je után jöttek létre, és a jelölésben-választásban nem vehettek részt, s nem szólhatnak bele a döntésekbe azok a nonprofit szervezetek sem, amelyek más forrásokból rendszeres állami támogatást kapnak: így például a pártok, a munkaadói és munkáltatói érdek-képviseleti szervezetek, az egyházak, a közalapítványok, a köztestületek és a közhasznú társaságok). Végül a 6 ezer regisztrált szervezetből 2764 jelezte, hogy részt kíván venni a választásban, amelyen 1497 elektor élt szavazati jogával. A jelentkezőket szekciókba osztották: a kulturális, oktatási, kisebbségi csoportba igen sok, 401 szervezet jelentkezett, a természet-, állat-, környezet- és műemlékvédelmet viszont csak 66 képviselte. Az öt szakmai csoport éppen úgy egy-egy tanácstagot választhatott, mint a hét régió.

A tét milliárdos: az állam az adózók által civil szervezeteknek utalt minden forinthoz még egyet hozzátesz, sőt ha az adózók által a civil szervezeteknek nevesített összeg nem érné el a büdzsé személyi jövedelemadóból (szja) keletkező bevételének fél százalékát, a költségvetés akkor is hozzáteszi az előző évben befizetett szja fél százalékával megegyező összeget (tavaly az átirányított adóforintokból 5,2 milliárd forinthoz jutottak a civil szervezetek, míg ez az összeg 11 milliárd lehetett volna, ha minden adózó nyilatkozott volna).

A civilek bevonásával történő pénzosztási rendszer kialakítása nem ment simán. Sokan például attól tartottak, hogy a koalícióhoz közel álló személyek lesznek az új testületek befolyással bíró vezetői (HVG, 2003. március 8., május 10.). Az ötlet támogatói viszont úgy látták, hogy a civil szervezetek megerősödéséhez szükség van a kormányzat segítségére, a szféra sokszínűségét pedig csak a kétszintű - tanácsból és kollégiumokból álló - intézményrendszerrel lehet megteremteni. Mások csak az alapprogram tanácsát találták fölöslegesnek, hiszen a pénzt úgyis a kollégiumok osztják szét, s voltak, akik a megvalósításban sokallták-sokallják a kormány szerepét. A problémamentes kezdet ellenére még korántsem biztos, hogy beválik az új szisztéma: a civilek beemelése a pénzosztásba, amivel egyszersmind "leváltanák" a parlamenti bizottságot. A kormány reményei szerint azonban az új "közpolitikai intézménnyel" - ahogy Baja Ferenc kormánybiztos nevezi az NCA szervezetet - erős és stabil partner születik.

A NCA sikere sokban függ attól, mennyi pénzt oszthat szét. A törvényjavaslat tavaly tavaszi kidolgozásakor sok vita volt például arról, hogy az szja civil szervezeteknek átirányítható 1 százaléka adózók által "ki nem osztott" maradékát adják-e át a civil fórumnak, vagy - ösztönözve a polgárok adományozó kedvét - ennél esetleg többet is. Végül 2003. május végére az a döntés született, hogy az adózók által ténylegesen e célra rendelt összeget duplázzák meg a költségvetésből, arra ösztökélve ezzel a polgárokat, nyilatkozzanak minél többen adójuk civil szervezeteknek átirányítható részéről.

A konstrukció azonban a visszájára is fordulhat, a civilek legalábbis tartanak attól, hogy ezután a minisztériumok esetleg kevésbé érzik majd kötelességüknek, hogy amúgy is megnyirbált költségvetésükből támogassák a civileket, hiszen erre - mondhatják - ott van az NCA. Márpedig nem kis összegről van szó: a tárcák évente mintegy 40 milliárd forintot osztanak ki - részben pályázati úton - a civil szervezeteknek programtámogatás címén.

TIBOR ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

A tanácstagok

A nemzeti civil alapprogram elektori gyűlésein megválasztott tagok:Kulturális-oktatási-etnikai csoport: Barthel-Rúzsa...

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Havazás helyett ma napsütésre számíthatunk

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké