A zengői civilekkel együttműködő Magyar Természetvédők Szövetsége a múlt kedden levélben kérte az észak-atlanti...

A zengői civilekkel együttműködő Magyar Természetvédők Szövetsége a múlt kedden levélben kérte az észak-atlanti szövetség főtitkárát, Jaap de Hoop Scheffert, vizsgálja felül "a civil szervezetek és a helyi lakosság teljes kizárásával" engedélyezett zengői lokátor telepítését. "Sajnálatosnak tartanánk, ha az egykori szovjet megszállás során rossz tapasztalatokat szerzett magyar lakosságnak most a NATO-val szemben alakulnának ki ellenérzései" - zárul a levél, amelynek ez utóbbi kitételén meglepődtek a szervezet brüsszeli központjában, a tiltakozás tényén azonban nem igazán. A NATO gyakorlatában ugyanis volt már hasonlóra példa. Pár évvel ezelőtt egy Portugáliában felállítani tervezett légvédelmi rádiólokátor ellen protestáltak elsősorban brit környezetvédő aktivisták, akik a helyszínen élő ritka madárfaj költőhelyét féltették. "A kedélyek végül megnyugodtak - idézte fel a HVG-nek az esetet David Leal, a NATO infrastrukturális igazgatóságának munkatársa -, amikor a szakértők bebizonyították, hogy a radarállomás kevésbé veszélyezteti a védett madár élőhelyét, mint az a lebontásra ítélt szálloda, amelynek a helyére épült."

Az európai NATO-tagországokban jelenleg több mint száz olyan típusú, nagy hatótávolságú radarállomás működik, mint amilyen a Zengőn is épülne. Az Országgyűlés még 1995-ben hozott határozatot a hazai légtérvédelem fejlesztéséről, anyagi források híján azonban nem sok történt. 1995-ben a zengői és a bánkúti - ugyancsak tájvédelmi körzetben levő - radarokkal tervezte helyettesíteni a tárca az elavult, ma is működő 144 lokátort, majd a NATO-tagság 1999-es elnyerése után a kollektív védelem fejében a szervezet szigorúbb műszaki követelményeihez igazodva egy harmadik, békéscsabait is beterveztek. A korszerűsítés tavalyi áron 23,5 milliárd forintos költségének 99,35 százalékát a NATO vállalja.

A magyar kormány természetesen elállhat a beruházástól, de ebben az esetben a NATO megfelelő technikai feltételek híján nem lesz képes garantálni Magyarország légtérvédelmét ugyanazon a szinten, mint más tagországokét - vélekednek a szervezet központjában. Az áthelyezésre sem igen van mód, mert a rendszert alkotó három lokátor együtt "adja ki" a teljes magyar légtér képét, s a Zengőre tervezett berendezés elmozdítása esetén a dél-dunántúli régióban légvédelmi "lyuk" keletkezne. A környezetvédőknek arra a javaslatára, hogy a mecseki radart át kellene helyezni Szlovéniába vagy Romániába, a HVG azt a választ kapta, hogy ezek az országok a NATO-ba való idei belépésükre való felkészülés keretében, saját költségvetésük terhére már jobbára végrehajtották a szükséges radarberuházásokat, Szlovénia például két hasonló lokátort állít fel. "Ezek a korszerű és gazdaságosan üzemeltethető eszközök elengedhetetlenek a magyar légtér biztonságának szavatolásához, s nem pusztán katonai szempontból, hanem a polgári repülés számára is" - hangsúlyozta Herman János NATO-nagykövet.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Kell a rálátás

A fakivágások meghiúsításával a tiltakozók nyerték meg az első csatát a NATO-pénzből épülő mecseki katonai radar felállítása körüli harcban. A három kormányciklus óta tervezett, félig-meddig titokban engedélyezett beruházás kiváltása a honvédelmi vezetők szerint aránytalanul drága lenne.

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan