Közvetlen munkatársait is meglepve a múlt héten lemondott Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője.

Közvetlen munkatársait is meglepve a múlt héten lemondott Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője. Eötvös a főszerkesztői posztról azonnali hatállyal távozott, a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Rt. (NK) elnökségét a legközelebbi közgyűlésig látja el. A 65 éves Eötvös a legrégebben regnáló napilapos főszerkesztő volt: a hírlapot még az MSZMP központi lapjaként jegyezték, amikor 1989-ben a szerkesztőség első emberré emelte, majd rendre újraválasztotta. Az ő nevéhez fűződik az újság kiadójának részvénytársasággá alakítása és a lap - kezdetben sikertörténetnek tűnő - privatizációja is.

Eötvös nem kommentálta múlt szerdai távozását, s pár napig úgy tűnt, a titoktartáshoz a tulajdonosok is asszisztálnak, hovatovább az újság pénteki számában a szerkesztőség tagjai vezércikkben tettek hallgatási fogadalmat. Ehhez képest információink szerint Földes György, a 26,4 százalékban NK-részvényes, MSZP-alapítású Szabad Sajtó Alapítvány (SZSA) elnöke pénteken megjelent a szerkesztőségben, ahol arról számolt be: Eötvös távozását a tulajdonosok figyelmeztetése előzte meg. Úgy tudni, a meghatározó NK-tulajdonos svájci Ringier-csoport képviselői január végén ultimátumszerű levélben figyelmeztették a főszerkesztőt a kedvezőtlen tendenciákra: a továbbra is piacvezető Népszabadság eladott példányszáma ugyanis folyamatosan, az utóbbi hónapokban pedig növekvő ütemben csökkent (jelenleg 170 ezer), miközben - állították - az rt gazdálkodásában is kedvezőtlen jelek mutatkoztak. A svájciak - és a sokakat meglepő módon most hozzájuk csatlakozó SZSA - szerint mindez csak az újság és a kiadó radikális, elbocsátásokat, költséglefaragást s egyes vezetői megbízatások visszavonását is jelentő újraszabásával orvosolható. Minderre Eötvös nem mutatott különösebb hajlandóságot, erre enged következtetni, hogy a részvényesek által szorgalmazott határidőre, az NK Rt. múlt szerdai felügyelőbizottsági ülésére nem készítette el a kért válságstratégiát, hanem bejelentette a lemondását.

Az SZSA és a Ringier szokatlan koalíciójának (amennyiben korábban a külföldi tulajdonosok - a Bertelsmann, majd a Ringier - érdekei ellentétbe kerültek a szerkesztőség akaratával, a pártalapítvány inkább az utóbbi mellett állt ki) több indoka is lehet. Eötvössel szemben évek óta - s utóbb a lappal kapcsolatban is - érezhető volt bizonyos fenntartás az MSZP részéről, az SZSA pakettje pedig a jelenlegi tulajdonviszonyok közepette "a mérleg nyelve", s ez bátorítást adhatott Földeséknek. Különösen egy olyan helyzetben, amelyben a tulajdonrészük továbbra is felvásárlási célpont: a hírek szerint ugyanis a német WAZ-csoport nem tett le vételi szándékáról. Talán ez lökte a Ringier többségitulajdon-szerzését tavaly megvétózó versenyhivatali határozat (HVG, 2003. október 4.) ellen bírósághoz fordult, a WAZ-ügyletet ellenző svájci tulajdonostárs karjába az SZSA-t. Amelynél egyébként úgy tartják, éppen az a záloga a Népszabadság függetlenségének, ha együttműködnek a legnagyobb tulajdonossal olyan, a lap hosszú távú érdekét szolgáló ügyekben, mint amilyen a példányszám-csökkenés megállítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Vágóasztal

Összetűzésbe került az Országos Rádió és Televízió Testület elnökválasztása ügyében jelölésre jogosult két közjogi méltóság, a változatlanságot szorgalmazó államfő és a posztra saját tanácsadóját favorizáló miniszterelnök. Közben a köztévétől a Ragáts-érában kötöttekhez hasonló előnytelen szerződések kerülnek elő.

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Megöli a kávét a klímaváltozás

Megöli a kávét a klímaváltozás

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő