Árpa Attila, az RTL Klub volt kreatív igazgatója megkockáztatta, hogy német állampolgárként pályázzon a Magyar...

Árpa Attila, az RTL Klub volt kreatív igazgatója megkockáztatta, hogy német állampolgárként pályázzon a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára, noha a kiírás első feltétele volt a magyar állampolgárság. Eme "fogyaték" miatt nem folyamodhatott a felhívásban ugyancsak megkövetelt erkölcsi bizonyítványért sem, ez utóbbi melléklet hiányában viszont az MTV Közalapítvány kuratóriuma el sem fogadta a pályázatát. Hogy a magyar állampolgárságra vonatkozó kikötés diszkriminatív-e vagy sem, illetve annak minősül-e bő két hónap múlva, az EU-csatlakozás után, arról a HVG által megkérdezett munkajogászok körében is megoszlanak a vélemények. A médiatörvény csak az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai esetében írja elő a magyar állampolgárságot, a közszolgálati médiumok elnökeire vonatkozó kritériumok meghatározását a kuratóriumi elnökségek hatáskörébe utalja. A tévés grémium elnöke, Czeglédi László ügyvéd sem kemény jogi érveket sorolt a HVG kérdésére, hanem olyan puha megfontolásokat, mint ahogy a magyar kultúra vezető intézménye esetében ez természetes kitétel, továbbá hogy a magyar társadalomhoz való kötődésnek ez a legobjektívebb mércéje. Haraszti Miklós kuratóriumi tag elmondta, noha volt róla kisebb vita, kezelhetetlennek tűnt ennyire kinyitni a kaput, az idő rövidsége miatt a külföldiektől nehéz lett volna referenciákat elvárni, illetve azokat ellenőrizni. Lőrincz György ügyvéd szerint a közfeladatból és a közszolgáltató tevékenységből levezetve védhető a korlátozó feltétel, annak ellenére is, hogy az MTV 1996 óta részvénytársasági formában működik, és dolgozói azóta nem közalkalmazottak. Pál Lajos ügyvéd viszont úgy vélekedik, a közszolgálatra vonatkozó hivatkozás megállhat, ugyanakkor uniós aggály is felvethető, hiszen az EU-ban az állampolgárságon alapuló megkülönböztetés a közszolgálati szférában is csak akkor indokolt, ha a beosztás a közhatalom közvetett vagy közvetlen gyakorlásával jár. A Munka törvénykönyve és a tavaly elfogadott esélyegyenlőségi törvény nem sorolja fel taxatíve az állampolgárságon alapuló megkülönböztetést, ami azonban beleférhet a "munkaviszonnyal össze nem függő körülmény" miatti diszkrimináció tilalmába. A sokat hivatkozott ideál, a BBC vezérigazgatói posztjára nemrég kiírt pályázaton egyébként nem feltétel a brit állampolgárság, a szlovák közszolgálati televízió hírszerkesztőségének élére, egyúttal alelnöki tisztségébe pedig tavaly év végén egy szlovákul nem beszélő skót televíziós újságírót neveztek ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Vágóasztal

Összetűzésbe került az Országos Rádió és Televízió Testület elnökválasztása ügyében jelölésre jogosult két közjogi méltóság, a változatlanságot szorgalmazó államfő és a posztra saját tanácsadóját favorizáló miniszterelnök. Közben a köztévétől a Ragáts-érában kötöttekhez hasonló előnytelen szerződések kerülnek elő.

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Az Aldinál vagy a Lidlnél lehet-e jobban keresni? Attól függ, mennyi időt dolgozik az ember

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk

Jön egy új funkció a Spotify-ba, bármelyik előadót letilthatjuk