Válassz cégednek hivatalszerű nevet, s vedd bele, hogy uniós - a jelek szerint ennyi egy csalás receptje. A munkára jelentkezők pénzével adós Uniós Cégadat-feldolgozó és Nyilvántartó Közös Vállalat ügyében már nyomoz a rendőrség, s gyanúsítottat is talált.

Szinte percenként kopogtatnak a cégbíróságon, illetve az Uniós Cégadat-feldolgozó és Nyilvántartó Közös Vállalat (UKV) bezárt irodájának ajtaján azok, akik az elmúlt hetekben több ezer forintot fizettek ki a cégnek munkalehetőséget remélve. A munkára vágyók az interneten és az Expressz újságban meghirdetett, havi 80 ezer forintos állás reményében fordultak az UKV-hoz. A reklámok szerint a feladat adatbázis létrehozása lett volna az igazságügyi minisztériumi (IM) cégnyilvántartás, továbbá távközlési szolgáltatók ügyféladatbázisainak összevetésével, mert - mint az az érdeklődőknek kipostázott levélből megtudható - az EU-hoz történő csatlakozással "szükségessé válik a cégnyilvántartás pontosságának emelése és nyilvánossá tétele a tagországok részére". A munka - az ígéret szerint - április végén indult volna.

Az álláskeresők azonnal megtudhatták, hogy a jelentkezéskor 3 ezer forintos letétet, szerződéskötéskor újabb 3 ezer forint "munkakezdési opciót", majd a munkaanyag átvételekor 5 ezer forint kauciót kell fizetniük, ezen összegeket azonban - az írásbeli tájékoztató szerint - később, a bérrel együtt, visszakapták volna. E feltételek kétségtelenül gyanúsan hangzanak, de a szerződés szakszerűen megírt szövege, továbbá a 12 uniós csillaggal körülvett, magyar címerhez hasonló cégembléma és pecsét sokakat megnyugtathatott. Akik még mindig gyanakodtak, s a cégbírósághoz fordultak, azt láthatták, hogy a cég létezik: az 1 millió forint jegyzett tőkéjű Központi Engedményfolyósító Közös Vállalat (KEKV) névváltásával jött létre 2003. december 29-én, s valóban annak egyik tulajdonosa, Bors István János (első két) neve szerepel aláíróként a jelentkezőknek kiosztott pályázati anyagokon és szerződéseken (a KEKV-t egy magyar és egy olasz magánszemély alapította 2003. február 10-én, s a múlt év utolsó napján lett tulajdonosa Bors, illetve egy ugyanarra a címre bejelentett cég, a Humán-Inveszt Kft).

A munkát keresők boldogok lehettek, amikor megkapták az "Örömmel értesítjük, hogy az adatbiztosi állás betöltésére benyújtott pályázatát elfogadtuk" kezdetű levelet - és ez az elmúlt hetekben feltehetően mindenkivel megtörtént, aki a cégnek beküldte vagy bevitte önéletrajzát, valamint a letét befizetését igazoló csekket. "Két barátommal együtt pályáztunk. Kicsit gyanús volt, hogy mindhárman megkaptuk az állást" - mesélte a HVG-nek az egyik áldozat. - "Mi több, az irodában a számítógép monitorjára pillantva láthattuk, hogy egy nevekkel teletömött többoldalas listára kerültünk fel. A másik furcsaság az volt, hogy míg a regisztráció tartott, a főnöknek kinéző figura a háttérben számítógépén szexoldalakat nézegetett" - tette hozzá.

A VIII. kerületi bérház udvarából nyíló UKV-iroda bejárata előtt mindennap sorok kígyóztak, ám az érdeklődők február 10-e óta csak zárt ajtót találnak, s a cégnek beküldött befizetést igazoló csekket a feladók "A címzett ismeretlen" felirattal kapják vissza. "Egy fickót bilincsben vittek el innen a rendőrök" - mesélte az egyik lakó a HVG-nek és a szinte percenként érkező dühös reklamálóknak. A rendőrség már február elején körülnézett a helyszínen, akkor a KEKV elleni bejelentés miatt - a cég IBC elnevezéssel kártyát adott ki, s azt ígérte, hogy aki annak felmutatásával vásárol több száz partnerüzletben, visszatérítést kap. Akkor mindent rendben találtak a bűnüldözők, noha addigra már a KEKV nevet és tulajdonost váltott.

A rendőrség másodszor azért szállt ki a helyszínre, mert megtudták, hogy az UKV a munkára jelentkezőknek február eleje óta már nemcsak az IM-mel meglévő "egyeztetésre", hanem rendőrségi engedélyre is hivatkozott. Az IM egyébként a honlapjára fel is tett egy közleményt, s azt az MTI is ismertette, melyben a tárca cáfolta, hogy bármilyen szerződéses kapcsolatban állna az UKV-val, illetve hogy azt tevékenysége folytatására felkérte vagy feljogosította volna, ennek ellenére akadtak hiszékeny munkakeresők. A lefogott cégvezért február közepén a Pesti Központi Kerületi Bíróság köz- és magánokirat-hamisítás, valamint csalás gyanúja alapján előzetes letartóztatásba helyezte. A rendőrség - amelyhez már több mint száz feljelentés érkezett - ezer és 3 ezer közöttire teszi azok számát, akik az első 3 ezer forintos részletet befizették, és hatszázra azokét, akik az újabb 3 ezer forintot is leperkálták.

A gyanúsított elismerte, hogy a nála talált személyi igazolvány hamis, a neve nem Bors István. A rendőrség által M. Jánosként megnevezett személy a HVG információi szerint azonos azzal a Malyovanik Jánossal, aki 2000 szeptemberétől az UKV-hoz hasonló konstrukcióban működött Központi Árnyilvántartó Közös Vállalat ügyvezetője és egyik tulajdonosa volt. A cégjegyzékből tavaly nyáron hivatalból törölt céget - mely busás díj fejében magyarországi szolgáltatók és kereskedők árairól ígért adatokat - sokan hivatalos szervnek vélhették. A trükk szinte ugyanaz volt, mint most a UKV esetében: magyar címerhez hasonlító logóval látták el az irataikat, s azokon olyan "hivatalszerű" szöveget helyeztek el, mint a "Budapesti Területi igazgatóság I. sz. kirendeltsége".

A gyanúsított a rendőrség szerint azt állítja: nem szándékozott csalni, és éppen letartóztatása miatt nem tudja beindítani a munkát s kifizetni az ígért béreket. Szigetvári György százados, a VIII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának munkatársa nem tart attól, hogy a bíróság előtt nem lesz bizonyítható a csalás vádja, mert túl hamar csaptak volna le a vállalkozóra. Szerinte már önmagában az a tény is sokat elárul, hogy az adatok cd-re vitelére és forgalmazására a gyanúsított semmiféle szerződést vagy üzleti tervet nem tudott felmutatni, így munkabérre bajosan futotta volna. A munkavállaló-toborzó trükköknél - s ilyenből óvatos becslések szerint országszerte jelenleg több tucat folyhat - a csalás egyértelműen akkor bizonyosodik be, amikor a "vállalkozó" elegendőnek ítéli a jelentkezőktől beszedett pénzt, és megszünteti cégét. Ekkor viszont - ha a néhány ezer forintot sokszor "tanulópénzként" elkönyvelő károsultak egyáltalán bejelentést tesznek - a rendőrség általában már bottal ütheti a tettesek nyomát.

SCHWEITZER ANDRÁS

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Másfél millió egy József Attila-kötetért

Másfél millió egy József Attila-kötetért

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

Halálos baleset Csongrádnál

Halálos baleset Csongrádnál

Elhallgatta a néppárti felfüggesztést Orbán Viktor Facebook-oldala

Elhallgatta a néppárti felfüggesztést Orbán Viktor Facebook-oldala

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége

Magyarország–Horvátország - 2-1 - vége