Az új elnök ezúttal is új "sztárok" megjelenését jelenti a Magyar Televíziónál, ahol azonban zömében a konkurenciától átigazolt korosodó médiaszemélyiségekkel tervezik a megújulást. A Rudi Zoltán vezette köztévé egyre kevésbé tartja fontosnak a kuratóriumi elnökség által a szerződéseire kötelezővé tett nyilvánosságot.

"Egyedi mentesség" - ez a leggyakoribb ok, amire hivatkozva a Magyar Televízió Rt. (MTV) nem közli, mennyit fordít műsorbeszerzésre, legalábbis a köztévé honlapján e címen "közzétett" szerződési adatok ellenérték címszava alatt e meghatározás szerepel a leggyakrabban (négyszer). Emellett két ízben "információmentesnek", háromszor pedig "térítésmentesnek" minősítették a megállapodást. Hasonló a helyzet a többi - vállalkozási és műsorkészítési - szerződéssel, amelyek közül friss és részletes közlés lapzártánkkor egyedül a Sorstalanság című játékfilmmel (lásd cikkünket a 93. oldalon) s néhány marginális műsorral kapcsolatban volt olvasható az mtv.hu-n.

A beszállítói szerződések nyilvánosságáról (HVG, 2003. április 10.) a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége tavaly döntött. Most sok jelből úgy tűnik, az MTV új, Rudi Zoltán elnök vezette menedzsmentje legszívesebben fittyet hányna e kötelemre, ami a kuratóriumi elnökségnek is feltűnt, úgy tudni, lapzártánk után egyes tagok fel is szólalnak ez ellen. A szóban továbbra is hangsúlyozott nyíltságra talán nagyobb szükség van, mint valaha: a 10 százalék körüli közönségaránnyal vergődő, eladósodott MTV megítélésén az új vezetőség megújuló műsorstruktúrával kíván javítani, amely terv számos új szerződés - egyelőre üzleti titokként kezelt - megkötésével jár.

A szórakoztató műsorok megújulását beharangozó - s egyben a köztévének türelmet és bizalmat kérő - múlt pénteki MTV-rendezvény egyébként a hetvenes, illetve a kora nyolcvanas éveket idézte, legalábbis az új elnök által felvonultatott "új" arcok zöme akkoriban tűnt fel, s többüknek az a korszak jelentette a fénykort is. Visszatért például a képernyőre a hétköznap esténként átlagosan 13,7 százalékos közönségarányt, 6,5 százalékos nézettséget produkáló - vagyis a Vágó István-féle Legyen Ön is milliomos! sikerét meg sem közelítő - Quizfire című, az esti Híradó előtt sugárzott vetélkedő vezetőjeként Rózsa György. Szombat délutánonként Zsúrkocsi címmel zenés gyermekműsorral jelentkezik Eszményi Viktória, s felbukkant a Három kívánság című ódon gyermekműsorát vasárnap délutáni, felnőtteknek szóló problémamegoldó show-ra (Tibi bácsi elintézi) átalakító Dévényi Tibor is. E három új műsor közül a Quizfire-ről tudható a legtöbb: a licenc a német SAT1-é, a szerzés ezúttal - ígéri az EU-rajzfilmügyben (HVG, 2003. szeptember 13.), illetve a Szólás szabadsága kapcsán bonyodalmakba keveredett MTV - teljesen jogtiszta, a gyártó a tavalyi augusztus 20-ai központi állami rendezvények egyik beszállítója, a Mindshare Kft. Az adásonként a HVG információi szerint csaknem 2 millió forintba kerülő műsor producere, Csortos Szabó Sándor otthonosan mozog MTV-s berkekben: ő az ügyvezető-társtulajdonosa az Orbán-kormány píármindenese, Wermer András érdekkörében állónak mondott, az előző kabinet idején a köztévé "udvari szállítójának" számított, most végelszámolás alatt álló In Media Kft.-nek (HVG, 2002. április 29.). A múltat idézi a Jó[email protected]ú című kabaréműsor szereplőgárdája is - élén a Bodrogi Gyula-Voith Ági házaspárral, míg az új időkhöz az MTV az EU-val kapcsolatos információs-szórakoztató műsorokkal igyekezik igazodni. Mind az MTV egyik fő filmbeszállítója, a PCN Kft. által gyártott, adásonként csaknem 5 millió forintba kerülő, 6,7 százalékos nézettségű Europarty, mind a Vigyázat! Jövünk! alkalmat ad a stáb utazgatására is (utóbbi műsort Salamon András, a Getno című film rendezője készíti).

A megújulásról tartott sajtóértekezleten utaltak arra, ez az átalakulás korántsem a végső: az új műsorstruktúrát szeptemberre alakítja ki az MTV, a mostani tervek ideiglenesek, a nyári hónapokra szólnak. A kuratóriumi elnökség például mindössze három adást engedélyezett Galambos Lajos Új Szuperbulijából, illetve a Hatok című, szombat esti közéleti kabaréból. Előbbi esetében az MTV-menedzsment meggyőzte a kurátorokat, hogy a korábbinál olcsóbb és igényesebb mulatóshow kerül a nézők elé. A Lagzi Lajcsi cége által gyártott műsor ezúttal mintegy 9 millió forintba kerül, s a gyártó magára vállalja a díszletköltségek egy részét is, igaz, maga az MTV is azzal népszerűsíti szórólapján a megújuló show-t, hogy abban "a már megszokott és közkedvelt menetrend szerint alakul minden".

Több a kérdés Sándor Pál filmrendező produktuma, a szintén mintegy 9 millió forint költségű, a Mafilm Rt. által gyártott Hatok kapcsán. Az ötlet, a címadás és a szombat esti sugárzás ismeretében megfigyelhető némi párhuzam az RTL Klub egyik húzóműsorának tartott Heti Hetessel, s ezt a benyomást csak fokozza, a szereplők-szerzők listája. A rendező Verebes István, a szerzők között van Farkasházy Tivadar, az egyik szereplő pedig Hernádi Judit. Úgy tudni, a Magyar RTL Rt.-nél "barátságtalan lépésként" fogták fel a Hatokat, de nem tervezik jogi lépések megtételét. Több okból sem: egyrészt mert nem tartanak az MTV-s show nézettségétől - a számok egyébként ezt a vélekedést igazolják: az első adás közönségaránya 15,3, nézettsége 8,3 százalék volt -, de azért sem, mert a hírek szerint az RTL Klub produkciójának sorsa is bizonytalan. A Heti Hetes átlagos közönségaránya ugyanis az egy évvel korábbi 45 százalékról 35-re esett vissza, miközben a csatornáé 40 százalék körül mozog. A kereskedelmi adónál ezt egyébként a szereplők kormánypárti elfogultságának tudják be. Perre azonban már csak azért sem vihetik az ügyet, mivel a stábból egyedül Verebessel volt állandó szerződésük, amelyet a színész - a csatorna szerint mondvacsinált okból - nemrégiben felmondott, így a Heti Hetes-szereplők vendégművészek az RTL Klubnál.

A költségekről az MTV részéről hivatalosan annyit árult el a volt RTL-es Szabó Stein Imre főigazgató, hogy a film- és szórakoztató terület 41 százalékkal kevesebbet költ, mint a tavalyi év azonos időszakában. A firtatott nyilvánosságot Sugár Ágnes koprodukciós igazgató azzal hárította el, hogy "ésszerű időben" minden adatot közölnek, annak ellenére, hogy a beszerzési összeg közzétételének vélekedésük szerint nincs értelme. A megszorítások ellenére Rudinak nagy ívű tervei vannak, ragaszkodik például az elnöki pályázatában elgondolt több tematikus közszolgálati csatorna beindításához. Hamarosan lezárul egyébként az MTV-nek az Országgyűlés kérésére kezdődött átvilágítása, amelyből már annyi sejthető, több katonára és kevesebb tisztre van szüksége a köztévének, s az új elnök ezen elgondolások mentén kívánja átalakítani az MTV szervezetét.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Egyértelmű hasonlóságok vannak a két Boeing-szerencsétlenség között

Egyértelmű hasonlóságok vannak a két Boeing-szerencsétlenség között

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Rendőrnek adta ki magát, majd vascsővel verte, és rálépett az idős asszony mellkasára

Jön az újfajta fogamzásgátló, bár kissé őrülten hangzik, hogyan működik

Jön az újfajta fogamzásgátló, bár kissé őrülten hangzik, hogyan működik