Nem kell lemondania a lőfegyverhasználat lehetőségéről és a nyomozati jogkörről az 1867 óta fegyveres testületként...

Nem kell lemondania a lőfegyverhasználat lehetőségéről és a nyomozati jogkörről az 1867 óta fegyveres testületként működő vámszervezetnek - az Országgyűlés hétfőn újraírta a múlt hónapban elfogadott törvényt a vám- és pénzügyőrségről. Történt ugyanis, hogy a március 16-ai parlamenti szavazás során a tavaly novemberben a kormány által benyújtott törvényjavaslatot "csonkolt" változatban fogadták el a képviselők: a kétharmados többséget igénylő részeket az ellenzéki oldalról (egy MDF-es kivétellel) akkor nem szavazták meg. Az eredetileg benyújtott szöveg több mint fele, 26 paragrafus így kimaradt az elfogadott jogszabályból. Épp azok a szakaszok, amelyek a vámosok fegyverhasználatát és nyomozati jogkörének gyakorlását, titkos információgyűjtési lehetőségeit szabályozták - egyébként lényegében ugyanúgy, mint a korábbi vámtörvény. Az ellenzéki magyarázat szerint a titkos információgyűjtésre vonatkozó résszel kapcsolatban volt kifogásuk, ám miután csak egyszer szavaztak a teljes kétharmados részről, a nemjük kiterjedt például a fegyverhasználatról vagy a nyomozati jogkörről szóló paragrafusokra is.

Múlt péntekre aztán pártközi egyeztetés után megszületett a javított kiadás tervezete, amit képviselői indítványként közösen nyújtott be a négy frakció öt tagja (az SZDSZ-ből ketten írták alá). Ezt a házszabálytól való eltéréssel hétfőn már el is fogadta az Országgyűlés, egyúttal törölte a még ki sem hirdetett csonka törvényt. Most teljes az egyetértés a politikai erők között. "Nehogy fogatlan oroszlán legyen a vám- és pénzügyőrség" - jelentette ki Kékesi Tibor szocialista képviselő. "Nemzeti érdek, hogy az uniós csatlakozás után is teljes eszköztárral rendelkezzenek" - mondta a vámosokról Kontrát Károly fideszes honatya.

A két szöveg alig néhány ponton tér el egymástól. A négypárti nekiveselkedés eredőjeként keletkezett többlet: ellenzéki indítványra rögzítették, hogy a titkos információgyűjtéshez szükséges eszközök alkalmazását a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól rendelhetik meg a vámszervek. Gál Zoltán szocialista képviselő, a rendészeti bizottság elnöke szerint a nemzetbiztonsági törvény amúgy is említi, hogy a szakszolgálat a titkos információgyűjtésre felhatalmazott szervek megrendelésére dolgozik, de ártani nem árt, ha ezt a vám- és pénzügyőrségről szóló törvény is egyértelművé teszi. Gál hozzátette: senkinek sem volt szándéka külön vámos lehallgató technikai központot kialakítani. Emellett egy-két fogalmazási pontosítás javítja az eredeti vámostörvényt, s az új verzióban nevesítették a telefonos lehallgatás lehetőségét is.

Bencze József vezérőrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója a HVG-nek elmondta: tavaly 34 997 jogsértést derített fel a szervezet, 51,2 milliárd forint elkövetési értékben (egy évvel korábban 27 973 esetet, 49 milliárd forint összértékben). Az eredményjavulásban szerepet játszhatott, hogy tavaly május óta kábítószeres ügyekben is nyomozati jogkört kaptak a pénzügyőrök, akik egyébként 1973 óta rendelkeznek különféle bűncselekmények felderítése érdekében ilyen felhatalmazással. A vezérőrnagy emlékezete szerint egyébként fegyverhasználatra sohasem került sor.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Kiürítve

Egy keretjogszabály elfogadtatásával próbálja kipipálni az új fegyvertörvény megalkotására tett ígéretét a kormány. A legfontosabb szabályokat - így például a flóbertfegyverek most bevezetendő regisztrálásának szabályait - kormányrendeletek tartalmazzák majd.

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Fellélegezhet Justin Bieber, új negatív rekord született a YouTube-on

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki