Az MSZP keddi, lapzártánk utáni elnökségi ülése vélhetően behatóan foglalkozik majd az Index.

Az MSZP keddi, lapzártánk utáni elnökségi ülése vélhetően behatóan foglalkozik majd az Index.hu online hírlap múlt pénteki, a párt kampánycsapatának üléséről szóló tudósításával. Dorgálás lesz, és döntés a hasonló rendezvényekre való beléptetés megszigorításáról, de fejek, pontosabban Tóbiás József pártigazgató feje aligha hull a porba, s a kampánystratégia sem változik: végül is nem hangzott el semmi olyasmi, ami ilyen helyeken ne volna megszokott - így foglalható össze az, amit a HVG-nek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó MSZP-s vezetők mondtak. Az internetes újság munkatársa inkognitóban járt azon az eligazításon, amelyet az MSZP-hez márciusban visszatért (HVG, 2004. március 13.) izraeli kampánytanácsadó, Ron Werber tartott a párt Csapatjáték elnevezésű, fiatalokból álló kampánystábjának az európai parlamenti (EP) választási korteshadjárat előkészületeivel kapcsolatban. A házigazda Tóbiás volt, s felszólalt Kovács László pártelnök is.

Tény, a rendezvény üzenete (beszélni kell a néppel, sokat kell dolgozni) nem tartalmazott meglepő újdonságokat. Merőben új volt az MSZP-re mindeddig nem jellemző határozottság, harci szellem, s megütközést keltett egynémely kijelentés hangneme, mondanivalója. Előbbire az előadásában gyakran káromkodó Werber impulzivitása, utóbbira Tóbiás kijelentései hozhatók fel példának. Tóbiás mindent a győzelemnek rendelne alá. Skandáltatta a hallgatóságot, majd zárszavában kijelentette: "Ezen a meccsen fair play-díjat nem osztanak. Nem érdekelnek a választási és etikai kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük (...), a végén megbeszéljük, hogy mennyi a bírság." "Mi köszönünk az embereknek először reggel, és mi kívánunk jó éjszakát" - mondta Tóbiás.

Werber bemutatta - az MSZP részéről Kovács, Tóbiás, valamint Lendvai Ildikó frakcióvezető és Puch László pénztárnok által szignált - szerződésének a Csapatjáték-tagokra tartozó részletét, amely szerint az aktivistaképzőt a párt szemináriummá fejleszti. Értékelése szerint a Fidesz - amelyet egyébként utóbb lefasisztázott, paranoiás bandának nevezett - szinte minden területen jobb az MSZP-nél, ahol viszont "a saját fantáziájában mindenki miniszterelnök és pártelnök". Stratégiája a következő: a párt 2002-es szavazótábora 60-70 százalékának mozgósítása, a hangsúlyokat az állam-egyház viszonyára helyezve, illetve kihasználva a Fidesz-MPSZ, illetve Orbán Viktor Fidesz-elnök abortusszal kapcsolatos konzervatív nézeteit. A fő ellenfélhez hasonlóan ugyanakkor a választókerületre összpontosít majd az MSZP is, így kevés óriásplakátot, tévéreklámot készíttetnek majd, a pénzt helyben használják fel. "Olyan erődemonstráció következik, amilyet ez a párt még nem látott. (...) Minden iroda, minden logisztika, az összes MSZP-képviselő a kormány rendelkezésére áll. Ha a miniszterelnök egy megyeszékhelyre látogat, akkor több ezer aktivistát kell mozgósítani" - hangsúlyozta Werber. Tóbiás hétfőn a HVG-nek nyilatkozva nem kívánta elárulni, ezek után változtatnak-e a közeljövőben az ily módon főbb vonalaiban közkinccsé vált kampánystratégián. "Hadd higgye azt a Fidesz, hogy mindent tud" - fogalmazott a pártigazgató.

A pénteki rendezvényen egyébként diszkréten lelkesítő Kovács pártelnök a tudósítás megjelenése után az MTI-nek nyilatkozva nem foglalkozott a Tóbiás által emlegetett etikai kérdésekkel, ellenben etikátlannak nevezte az online hírlap eljárását, s "szövegösszefüggéseiből kiragadottnak" mondta a tudósítást. Hasonló szellemű közleményt adott ki - egyébiránt mindenféle vizsgálat, sőt erre irányuló kérelem nélkül - a Magyar Újságírók Országos Szövetsége etikai bizottsága is. Uj Péter, az Index.hu főszerkesztője szerint ezzel szemben azt tették, ami a feladatuk: újságot írtak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Uniós majális

Az MSZP-közeli regionális tévéhálózatot gründoló Pan-Am Kft. ügyvezetője, Burget Péter a fő koordinátora az EU-csatlakozással kapcsolatos május 1-jei budapesti állami rendezvényeknek. Ezekkel egy időben több mint ezer településen rendeznek ünnepséget - erre összesen mintegy 720 millió forintot ad a költségvetés.

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását

Trump elrendelte az amerikai űrhaderő felállítását

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Német kiberbiztonság: nincs rá bizonyíték, hogy a Huawei telefonjai kémkednének

Német kiberbiztonság: nincs rá bizonyíték, hogy a Huawei telefonjai kémkednének

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között