Az MSZP-nek 2002-ben adományt nyújtó Axioma 2000 Kft. isérintett abban a bűnügyben, amelyben hűtlen kezelés miattnyomoznak a Fejér megyei rendőrök a dunaújvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégénél. Az ügy hullámai elérhetik a városvezetést, de érintettek lehetnek benne Fidesz-közelinek mondott körök is.

Kamikazeakcióba kezdett Pochner László, a Dunaújváros Jövőjéért Egyesület városi képviselője, aki lapzártánk után kezdeményezi, a képviselő-testület oszlassa fel magát. Minderre a vélekedése szerint tarthatatlan korrupciós ügyek miatt szánta rá magát - mondta a HVG-nek, hozzátéve, noha a helyi jobboldali ellenzék vélhetően támogatja majd, a minősített többség aligha szerezhető meg az indítványához, amely így jobb híján figyelemfelhívásnak tekinthető.

A figyelmet van mire felhívni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a múlt héten rendelt el nyomozást százmillió forintos nagyságrendű hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt a városi tulajdonú DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Rt. (DVG) gazdálkodása kapcsán, miközben a szintén városi érdekeltségű DTV Rádiós és Televíziós Kht.-nál már hónapok óta folyó bűnügyben szintén a napokban jutott el a procedúra odáig, hogy gyanúsítottként faggassák az ügyvezetőt. A DVG-s ügyben Kálmán András (MSZP) polgármester és helyettese, Sipos János (SZDSZ) tett feljelentést, a helyi ellenzék - Pochner és Dorkota Lajos (Fidesz-MPSZ) - szerint azonban csak azért, mert "már nem tudtak tovább falazni", miközben Siposnak különösen jól jött némi figyelemelterelés, mivel a Heves Megyei Bíróságon ellene közokirat-hamisítás miatt folyó bűnper már a jogerős ítéletre vár.

Kálmán ezzel szemben azt hangsúlyozta a HVG-nek, időben léptek, hiszen csak most volt kézzelfogható bizonyítékuk a DVG-nél gyanított visszásságokra: a könyvvizsgáló a napokban készítette el jelentését. E szerint az auditor legfeljebb záradékolva ellenjegyzi a DVG tavalyi pénzügyi beszámolóját, de még ez sem biztos, ugyanis számos jel fiktív számlákkal történt manipulációkra utal az rt beruházásainál. A DVG évek óta áll szerződésben a többségi tulajdonában lévő Dunaújvárosi Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft.-vel (DVCSH), amely - túl azon, hogy az önkormányzattal történt megállapodás alapján távhőszolgáltatást nyújt a városnak (HVG, 2003. november 1.) - felújítási, karbantartási munkákat is végez. A DVCSH közvetett kisebbségi tulajdonosa jelenleg is Pomázi Csaba, aki a Fidesz-érában a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. vezérigazgató-helyettese volt, s akit egyéb okokból is Fidesz-közeli vállalkozónak mondanak (HVG, 2001. május 19.), bár a helyi fideszesek szerint "időben átállt".

A DVG tavaly januárban vállalta, 21 millió forint keretösszeg erejéig biztosítja a DVCSH "előre nem látható többletmunkálatai" alapanyagát, ezzel szemben 53 millió forintot költöttek erre a célra 2003-ban. Az azonban - legalábbis ez áll a HVG birtokába jutott könyvvizsgálói jelentésben - nem derül ki a DVG dokumentációjából, mikor építették be (beépítették-e egyáltalán) a papíron beszerzett alapanyagok jelentős részét. Az építési-szerelési munkák esetében pedig előfordult, hogy a teljesítésigazolást nem a DVG illetékes vezetői, hanem egy gépkocsivezető-karbantartó munkatárs adta. A vagyonkezelő két alvállalkozója, a Fer '97 Kft. és a GM Global Bt. (jelenlegi nevén Rajad Bt.) a cégnyilvántartás szerint nem is végez olyan tevékenységet, amelyért a DVG megfizette. A könyvvizsgáló mindezen felül nehezményezte, hogy a DVCSH 2003-ban jóval több pénzért, 221 millió forintért végzett beruházási és felújítási munkákat a DVG-nek, mint egy évvel korábban, s ezzel jelentősen növelte az rt pénzügyi gondjait.

Dunaújvárosban a botrány előszelének tekintették, hogy a DVG átszervezés címén nemrégiben megvált Villányi-Kollár Dusán gazdasági és Goda Miklós műszaki igazgatótól (a városi közgyűlésben akkor elhangzottak szerint több tízmillió forint végkielégítéssel távoztak). A könyvvizsgálói jelentés ugyanakkor utal egy bizonyos Axioma 2000 Kft.-vel kötött, a DVG számára hátrányos szerződésre - a Dunaújváros Online internetes hírlap tudomása szerint a DVG évi 1,2 millió forintért bérelt gépkocsikat a kft-től -, amely Villányi-Kollárék egyéb megkérdőjelezhető tevékenységére látszik utalni. Az Axioma 2000 Kft. tavaly május óta Axioma-Invest Vagyonkezelő, Számviteli, Szolgáltató és Kereskedelmi Rt. néven fut - fő tevékenysége az adószakértés -, ügyvezetője Villányi-Kollár, egyik tulajdonosa a vele egy címen lakó Villányi-Kollár Márta, a másik részvényes pedig Goda. Az Axioma még kft-ként fizetett 1 millió forintot az MSZP pártkasszájába 2002-ben - derült ki a párt akkori mérlegéből (HVG, 2003. május 17.).

A HVG értesülései szerint a DVG vezetése a közeljövőben tovább változik, s jó eséllyel elnök-vezérigazgató lehet az rt-nél jelenleg is vezető posztot betöltő, a városban "régi vágású" szocialistaszimpatizánsként ismert Kakas Antal. Az ő egyik cége, a Szikla 77 Bt. székhelye ad otthont a Hét Nap című helyi újság szerkesztőségének. A hetilapot a városvezetés szócsöveként tartják ugyan számon a dunaújvárosiak, de kiadója, a Duna-Hír Kft. közvetve Pomázihoz köthető: ügyvezetője, Benák László 2003-ig vezette az akkoriban Pomázi-érdekeltség Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t. A Hét Nap egyik állandó szerzője Cs. Fekete Gyöngyi, a városi tulajdonú DTV Kft. ügyvezetője, akit a múlt héten gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség.

A hónapok óta folyó büntetőügy két szálon fut. Az egyik a DTV udvarának - a néhai Vasmű Klubnak - a felújítása, amiért a televízió milliós nagyságrendben fizetett, munkát ellenben a gyanú szerint nem vagy legalábbis lényegesen kisebb értékben végeztek. A másik szálat a tévé egyes reklámszerződései jelentik (a fiktív hirdetők egy része önkormányzati érdekeltség volt). A DTV Kht. pénzügyi átvilágításáról lapzártánk után tárgyalnak a városi képviselők. Úgy tudni, a könyvvizsgálók a DVG-s rovancshoz hasonló lesújtó megállapításokat tettek, egyebek mellett azt, hogy a kht számviteli politikája, számlázási rendje nem felel meg a jogszabályoknak, 2001-2002-ben adózási kötelezettségeinek nem tett eleget, bevallásai nem stimmelnek, szerződései átláthatatlanok, egyes esetekben pedig nem tudták föllelni azokat a megállapodásokat, amelyek alapján a tévé fizetett.

Az alpolgármestert mindenesetre alighanem legalább ennyire érdekli két "saját" büntetőügye: a közokirat-hamisítási procedúrában első fokon elítélték, az ellene csalás miatt folyó eljárást pedig még nem zárta le a Pest Megyei Bíróság. Mindkét ügy Sipos ügyvédi tevékenységével függ össze (HVG, 2003. március 22.). Ezen visszásságok tavaly egy időben okoztak vihart a másik alpolgármester, Szekeres György (MSZP) cégbotrányával: a korábban saját, jelenleg családja érdekeltségében lévő őrző-védő cég busás önkormányzati - egyebek mellett a DVG-től és a DVCSH-tól is kapott - megbízásai váltak akkor botránykővé. A hírek szerint Szekeres feje felett azóta újabb felhők tornyosulnak: a sárbogárdi Mag-Ház 2000 Kft.-ben vele üzlettárs Szabó Tamás, az MDF-kormány privatizációs minisztere - egy cégérdekeltsége révén - a városi tulajdonú kórház tanácsadója lett.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia