Terrorcselekmény helyett immár "csak" közveszélyokozáselőkészületével gyanúsítja a rendőrség Saleh Tayseert, akit azonban a bíróság jobbnak látott rács mögött tudni az eljárás idejére. A Tayseer által vezetett mecset pénzügyi kapcsolatait is vizsgálják.

Nem kevés pénzt, 470 ezer eurót vár a magyarországi Iszlám Egyház (IE) a Szaúd-Arábiában bejegyzett Al-Haramein Alapítványtól. Az IE emírje - azaz adminisztrációs-gazdasági főnöke és, szemben a rendőri közléssel, nem vallási vezetője, vagyis imámja -, Saleh Tayseer budapesti fogorvos, ahogy már hónapok óta rendszeresen, néhány nappal múlt heti őrizetbe vétele előtt is bement a bankjába, s érdeklődött, megérkezett-e már a pénz. A válasz, állítják Tayseer doktor környezetében, ezúttal is nemleges volt, ami elkedvetlenítette ugyan a Bartók Béla úti Dar-Asszalám imaterem (vagy ahogy a hívek nevezik: mecset) emírjét, de meglepetést nem okozott neki: jordán-magyar kettős állampolgár lévén van némi tapasztalata a közel-keleti bürokráciáról. Néhány nappal később - Mose Kacav izraeli államfő magyarországi látogatása első napján - a mecsetnél kommandósok csaptak le Tayseerre, akit azzal gyanúsítanak, vélelmezett társaival egy budapesti zsidó múzeum elleni merényletre készült (HVG, 2004. április 17.).

Tayseer tagad. Környezetének inkognitót kérő tagjai viszont úgy folytatják a történetet: az Al-Haramein pénzét telekvásárlásra fordították volna, a budai imaház ugyanis immár kicsinek bizonyul a több száz fős gyülekezetnek, s a társasház lakói is megelégelték az állandó jövés-menést, december végéig adva haladékot a költözésre. Miután a szaúdi alapítvány képviselője, bizonyos Abdul Aziz többször, legutóbb ramadán után Budapesten járva megerősítette, hamarosan utalnak, az IE ki is nézett egy saroktelket a Fehérvári úton, amelyet azonban a hosszas huzavona hatására tulajdonosa a napokban eladott másnak. A Tayseer által vezetett - egyébiránt jelenleg szintén rendőri szakértők által vizsgált - budapesti Jótékonysági Béke Alapítvány pénzét pedig a hívek adják össze: miután az IE-t tavaly jegyezték be, az idén nem részesülhet az adózók hivatalos felajánlásaiból, így, mint a keresztények perselyben, a muszlimok dobozban gyűjtik a donációt, amelyet az imaház fenntartására fordítanak.

A magyar hatóságok - a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Országos Rendőr-főkapitányság - szerint a történet másképpen fest. Adataik szerint Tayseerék közössége évek óta rendszeresen kap támogatást Szaúd-Arábiából, a pénznek azonban nincs nyoma. Egyes források szerint a magyar gyülekezet nem tud elszámolni az összeggel, s az adományozót is átverték, más verzió szerint viszont a pénz a feladó tudtával fundamentalista csoportok támogatását szolgálta. Az utolsó összeg néhány hete érkezett meg a magyarországi bankba, amely azonban, pénzmosást sejtve, nem fizette ki azt Tayseernek, hanem a rendőrséghez fordult - állítják rendőri források. "Minden lépésünkről tudtak, fittyet hányva a vallásszabadságra, s mi tudtuk, hogy figyelnek bennünket. Ki gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között bárki is megkockáztatná egy merénylet előkészítését?" - érvelnek a budai iszlám közösségben.

Tény ugyanakkor, hogy az Al-Haramein Alapítvány felkerült az Egyesült Államok kormányzata által készített, a terroristákat pénzelő, az al-Kaidával is kapcsolatban álló szervezeteket nyilvántartó listára, igaz, bizonyítékot e listához nem mellékelnek. Az alapítvány - honlapja tanúsága szerint - működik, kuratóriuma nyilvános, s friss közleményben ítélte el a madridi terrorista merényletet. A HVG-nek Tayseer környezetében azt hangsúlyozták, képviselőjük korábban felvette a kapcsolatot a rijádi magyar nagykövetséggel, ahol pozitívan fogadták a támogatás ötletét, amelyről - állítják - tudott a budapesti Külügyminisztérium is.

Rendőri források előtt mindazonáltal nem ismeretlen Tayseer neve. Igaz, bűncselekménnyel nem gyanúsították meg soha, de több ízben is "képbe került". Akárcsak vélelmezett társai, akiket múlt kedden a fogorvossal egy időben előállítottak, majd - szakszóval - "elszámoltattak", de utóbb csak tanúként faggattak Tayseer lefogásának napján: az éjszakai életben Szír Aliként ismert figura, illetve a Kimó becenevű, az emírhez hasonlóan palesztin származású Babelli Nidal. Utóbbi a vendéglátóiparban érdekelt - a gellérthegyi Citadella Club Kft. résztulajdonosa -, illetve Waldorf Security Kft. néven jelenleg is működtet biztonsági céget. Róla úgy tudták a rendőrök, 1999-ben a jelenleg egyes római-parti vendéglátóhelyeket védelmező, albán vállalkozóval közösen eltervezett drogüzletük hiúsult meg (HVG, 2003. augusztus 23.), kellő mennyiségű bizonyíték azonban nem gyűlt össze a terhükre.

A rendőrök most sem bővelkednek corpus delictiben. A rajtaütést az NBH által elrendelt - zömében arab nyelvű - telefonlehallgatásokra alapozzák, robbanószert, lőszert a házkutatások során nem találtak, csupán néhány feljegyzést, várostérképet sikerült lefoglalni. Igaz, Kimóék gyors tanúvá avanzsálása bizonyos együttműködési készségre utal a részükről, ahogyan a hírek szerint a fogorvos ellen vallottak Tayseernek azok a vélelmezett kapcsolatai is, akik más ügy miatt előzetes letartóztatásban vannak. A kezdetben terrorcselekmény előkészületeként minősített gyanú az előzetes letartóztatási meghallgatás idejére mindenesetre közveszélyokozás előkészületévé szelídült (ez praktikusan nyolc év szabadságvesztést jelenthet az életfogytiglan helyett), igaz, a Fővárosi Bíróság úgy indokolta a fogva tartás elrendelését, hogy Tayseer akár az utóbbi bűntettet is megvalósíthatta.

Az ügy ismerői a hivatalos cáfolatok ellenére sem zárják ki, hogy Tayseeréket mégis külföldi füles alapján s a Kacav-látogatással összefüggésben fogták le: a nemzetközileg ismert, problémásnak tartott alakokat már csak "preventív alapon" is jobbnak gondolhatták szemmel tartani a kényes napok előtt. A Bartók Béla úti közösségben azt állítják, senki sem hallott a gyülekezetben sem Szír Aliról, sem Kimóról, emírjük pedig - civilben otthona, a rabbiképzővel szemközti körúti társasház közös képviselője - köztiszteletben álló, buzgó vallásos családapa. Ők egyébként a szerintük tapintható iszlámellenesség mellett, kimondva-kimondatlanul, a magyarországi muszlimok közötti érdekellentéteket sejtik a Tayseer-ügy hátterében, mondván, ha sikerül szétverni az IE-t, a konkurencia ráteheti kezét a külföldi adományokra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Veszprém fő riválisához igazol Mikler Roland

A Veszprém fő riválisához igazol Mikler Roland

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Aggódnak a csehek, szerintük sem biztonságosak a Huawei és a ZTE mobiljai

Megint az Európai Parlament elé idézhetik Orbánt

Megint az Európai Parlament elé idézhetik Orbánt

Ez az okostelefon 7 napig bírja töltés nélkül, de ne próbálja meg zsebre rakni

Ez az okostelefon 7 napig bírja töltés nélkül, de ne próbálja meg zsebre rakni

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

Meghalt a Kossuth-díjas író, Grendel Lajos

Meghalt a Kossuth-díjas író, Grendel Lajos