Elkeseredett emberek ácsorognak a bécsi utcán, holmijuk nejlonzacskóba gyömöszölve, kezükben írást szorongatnak.

Elkeseredett emberek ácsorognak a bécsi utcán, holmijuk nejlonzacskóba gyömöszölve, kezükben írást szorongatnak. Ők a lakcím nélküli jóhiszeműek, azaz olyan menekültek, akik a nemzetközi előírások szerint jogosultak erre a státusra, vagy legalábbis megvizsgálandó, van-e joguk Ausztriában maradni. Menekültek, akiknek az állam kell - kellene - hogy lakhelyet, ruhát, alapellátást biztosítson, bár gondozásukba bekapcsolódnak a segélyszervezetek is. Jelenleg közel 11 ezer menekült él Ausztriában, mintegy tízezren állami "gondozásban", a többiek magánszállásokon.

A helyzet eddig is szörnyű volt, Traiskirchenből, a legnagyobb táborból egyre-másra érkeztek a túlzsúfoltsággal, a kilátástalansággal, a fertőzésveszéllyel összefüggően rémhírek. Néhány hete azonban a borzalmak fokozódtak, a táborra ki kellett tenni a megtelt táblát. Az érkezőket eltanácsolják, térképet nyomnak a kezükbe, hogy keressék fel a bécsi belügyminisztériumot, ott gondoskodnak róluk. A tárca menekültügyi illetékese, Walter Ruscher azonban széttárja a kezét: szeptember óta 1500 "pótágyat" állítottak fel, de az érkezők száma sokkal gyorsabban növekszik, mint a férőhelyeké.

A gyakorlat eddig az volt, hogy a zsúfoltság tűrhetetlenné válásakor az állami táborok átküldték az érkezőket a privát segélyszervezetekhez. Húsvétkor azonban a Caritas, miután mind az öt felvevőhelye túltelítődött, közölte, tovább nincs, s az embereket visszaküldte a belügyhöz.

A segélyszervezetek már jó ideje figyelmeztetik Ernst Strasser belügyminisztert, hogy egyre több ország küldi vissza Ausztriába a továbbvándoroltakat, s határozott intézkedésre lenne szükség. Ő viszont alacsonyabb szintre delegálta a problémát, a tartományi tisztviselők pedig az ország nyugati felében úgy gondolják, hogy a Traiskirchenből eltanácsoltak nem fognak eljutni Ausztria másik végébe. A menekültfelvétel ugyanis Ausztriában a tartományok népességaránya szerint történik, a megadott felvételi kvótát azonban csak két tartományban, Bécsben és Alsó-Ausztriában lépik túl, az összes többi "alulteljesít". Vorarlberg például, amely amúgy is csak 330 embert fogad be, szemben az alsó-ausztriai közel 4 ezerrel, 68 százalékkal marad a kötelező hányad alatt, Tirol 36 százalékkal, Salzburg pedig 38 százalékkal. Az egyházi segítők véleménye szerint a polgármesterek túlságosan gyávák, csak a választási esélyeiket és a helyi közösség békéjét tartják szem előtt, s ezért jelenleg 350 szálláshelyet az ő vétójuk miatt nem lehet elfoglalni. Félő, hogy a helyzet május 1-jétől tovább romlik, ekkor ugyanis a menekülteket már nem a szövetségi állam hatáskörében kezelik majd, hanem tartományi szinten (az állam 60-40 százalékban osztozik majd a költségeken a tartományokkal). A belügy átmeneti megoldásként egy buszvállalatot bízott meg azzal, hogy mintegy 2 ezer menekültet Traiskirchenből és a többi kelet-ausztriai táborból az ország nyugati részébe fuvarozzon át. Hogy pontosan hova, arról viszont még nincs döntés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Baráti távol tartás

Miközben az Európai Tanács két, menekültekkel kapcsolatos, most formálódó irányelve - civil szervezetek és ENSZ-szakértők tiltakozását is kiváltva - szigorítást készít elő, a magyar parlament az EU-jogharmonizációs "salátacsomag" keretében éppen a hazai gyakorlat emberségesebbé tételét fontolgatja.

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Mintha megtorpant volna a kínai gazdasági csoda

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására