Csökkenő részvételi kedv mellett még a januárinál is tágabbra nyílt az olló a Fidesz-MPSZ és az MSZP támogatottsága között, és így két hónappal a szavazás előtt továbbra is a nagyobbik ellenzéki párt tűnik az európai parlamenti választások esélyesének - ez olvasható ki a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-felmérésből.

Az előző hónapokhoz képest április elejére számottevően csökkent azok aránya, akik állításuk szerint egy "most vasárnapi" országgyűlési választáson az urnákhoz járulnának. A mostani 53 százalékos arány azonban még mindig 2 százalékponttal magasabb, mint azoké, akik az európai parlamenti (EP) választásokról nyilatkoznak ugyanígy. A majdani tényleges részvételnek pedig alighanem szerepe lesz abban, hogy melyik párt hány mandátumhoz jut június 13-án. Ha a következő két hónapban az erőviszonyok változatlanok maradnának, a Fidesz-MPSZ simán nyerné az EP-választásokat (14 mandátumot szerezne, szemben az MSZP-nek jutó tízzel), de arra azért érdemes felfigyelni, hogy a fiataldemokraták előnye valamivel kisebb - mint az elmúlt hónapokban mindig - egy feltételezett most vasárnapi EP-választáson, mint egy ugyanilyen nemzeti voksoláson. Az utóbbin a választani tudó "biztos" szavazók 58 százaléka adná voksát a nagyobbik ellenzéki pártra és 34 százaléka a nagyobbik kormánypártra, míg az előbbin ugyanez az arány 56:36 lenne.

A különbség magyarázata, hogy az MSZP-sek még mindig valamivel nagyobb arányban mozgósíthatók az EP-választásra, mint a Fidesz-MPSZ támogatói, miközben a hazai képviselő-választás tekintetében fordított a helyzet. A fideszesek körében ugyanis valamivel magasabb az EU-csatlakozást ellenzők aránya, és ezek egy része - legalábbis mai álláspontja szerint - az EP-választástól való távolmaradásával is kifejezi fenntartásait (ugyanakkor az EU iránt igen elkötelezett SZDSZ-szimpatizánsok is 1 százalékponttal jobban állnak az EP-választásra vonatkozó válaszokban, mint "hazai pályán").

A Fidesz-MPSZ januárban még csak megközelítette, most áprilisban viszont már meg is döntötte saját csúcsát: az 58 százalékos támogatottság 2 százalékponttal meghaladja a Medián által 1998 nyarán mért eddigi rekordot. A változás a januári felméréshez (HVG, 2004. január 31.) képest azonban nemigen jelentős, annál drámaibb viszont az előző, márciusi adatsorral összehasonlítva (lásd táblázatunkat). A közvélemény is érzékeli, hogy a zászló az ellenzéknek áll: 50 százalék gondolja úgy, hogy "egy most vasárnapi" választások esélyese a Fidesz-MPSZ, miközben az MSZP-ről csak 24 százalék vélekedik így - ráadásul a fideszeseknek jóval nagyobb az önbizalmuk, hiszen 88 százalékuk bízik pártja győzelmében, miközben az MSZP-seknek csak 75 százaléka optimista.

Az elmúlt egy hónap jelentős változásainak magyarázatát keresve úgy tűnik, márciusról áprilisra kifulladt a kormányoldal offenzívája, amelyet elsősorban a miniszterelnök nagy vitát kiváltott közjogi javaslatai fémjeleztek. A Fidesz-MPSZ viszont újra magához ragadta a kezdeményezést, és a jelek szerint eredményesen tudta célba juttatni a gazdasági nehézségekről szóló üzeneteit és ezzel meglovagolni a lakosság változatlanul rossz közérzetét. (Hónapról hónapra ugyanis az emberek mintegy kétharmada érzi úgy, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, és csak negyedrészük gondolja az ellenkezőjét.)

Egy héttel a Fidesz-MPSZ március 27-én megrendezett szövetségi gyűlésén útjára bocsátott, a költségvetés módosítását szorgalmazó "nemzeti petíció" meghirdetése után a megkérdezettek 34 százaléka tudott az abban foglalt hat követelés közül legalább kettőt, 17 százaléka pedig legalább hármat fejből megnevezni (ebben gyakorlatilag nincs különbség kormánypártiak és ellenzékiek között). A legtöbben a lakástámogatási rendszer visszaállításának (28 százalék) és a garantáltan alacsony gyógyszeráraknak (23 százalék) a követelését tartják számon. A megkérdezettek nem kevesebb mint 29 százaléka mondta a Medián kérdezőbiztosainak, hogy ha módja lesz rá, biztosan aláírja az ívet - ez az arány a szavazókorú népességre vetítve több mint kétszerese a kezdeményezők által célul kitűzött 1 millió aláírásnak. Azt egyébként, hogy összejön az 1 millió, a megkérdezettek egyharmada (32 százalék) biztosra veszi. Természetesen az aláírásgyűjtéssel a Fidesz-MPSZ elsősorban saját közönségét tudja mozgósítani: az ellenzéki szavazótáborban 52 százalék a "biztos" aláírók aránya. Ennél is figyelemreméltóbb, hogy minden tizedik kormánypárti szavazó is úgy gondolta a felmérés időpontjában, alá fogja írni a petíciót, ami meglepőnek hangzik, de menten nem az annak fényében, hogy az MSZP támogatóinak 40, az SZDSZ támogatóinak 50 százaléka a petícióban foglalt javaslatok többségével egyetértett.

A politikusok népszerűségének alakulásában nehéz lenne határozott mintázatot felfedezni: az elmúlt három hónap során a kormánypárti és az ellenzéki személyiségek közül is többen visszaestek, bár a két "főszereplő", Medgyessy Péter jelenlegi, és Orbán Viktor előző miniszterelnök hajszálra ugyanannyi szimpátiaszavazatot kapott áprilisban, mint januárban. A listát továbbra is Dávid Ibolya vezeti, ám feltűnő, hogy az MDF-elnök népszerűsége az előző hónaphoz képest határozottan csökkent. Ez alighanem összefügg a két nagy pártot egyaránt hírbe hozó legutóbbi nyilatkozataival: tetszési indexe mind a kormányoldal, mind az ellenzék szavazótáborában alacsonyabb lett, egyedül a pártpreferenciával nem rendelkező, nem szavazó közönség körében őrizte meg korábbi népszerűségét.

HANN ENDRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan