A romániai jógabotrány szálai részint Magyarországra vezetnek, a Romániában eljárás alá vont Gregorian Bivolaru követői szerint azonban rágalomhadjárat folyik ellenük.

"Egyesületünk tiszteletbeli elnöke és egyben szellemi vezetője Gregorian Bivolaru jóga mester, a kashmiri trika szellemi hagyomány képviselője és egyben újraélesztője, aki tanításában a nyugati ember számára közérthetővé teszi a Tantra Jóga összetett tudományát" - olvasható a Csongrád Megyei Bíróság által 1995. október 16-án bejegyzett, jelenleg 250 tagot tömörítő, szegedi székhelyű Körösi Csoma Jógaegyesület internetes honlapján. A társaságot a bírósági dokumentumok tanúsága szerint Varga Józseffel közösen alapító, 2000-től az elnöki posztot egymaga betöltő Fischer Szatmári László Brassóban született és a kilencvenes évek elején települt át Magyarországra.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem neurofiziológus-kutatóorvosi státusát a jógaoktatás kedvéért tíz évvel ezelőtt feladó Fischer Szatmári a HVG-nek elmondta: a nyolcvanas évek derekán a bukaresti orvosi egyetemen tanulva ismerkedett meg a Romániában jelenleg jógaoktatásba csomagolt szexpartik szervezésével, kábítószer-terjesztéssel, pedofíliával, pénzmosással, kábítószer-kereskedelemmel és -fogyasztással, valamint adócsalással gyanúsított Bivolaruval (HVG, 2004. április 17.). A hazájában a politika legfelső szintjéig gyűrűző közéleti és sajtóbotrányt gerjesztő jógaguru (lásd Vizsgálatok egymás után című írásunkat) többször járt az elmúlt években Magyarországon, Békéscsabától Budapestig. A Romániában több mint 35 ezer fős táborral rendelkező jógamester a szegedi egyesület szervezte, havonta jelenleg fejenként 3 ezer forintba kerülő - a fizikai gyakorlatoktól a légzéstechnikák elsajátításán át a meditációig terjedő - tanfolyamokon vendégként népszerűsítette az indiai eredetű "életmódot". Fischer Szatmári szerint azonban a kurzusokon nem akadt példa sem orgiákra, sem pedofíliára, sem drogfogyasztásra. "Az úgynevezett tantrikus jóga valóban kiemelten foglalkozik a szexualitással, ám csak arról van szó, hogy a szexuális energiák átalakíthatók magasabb rendű energiákká" - magyarázta Fischer Szatmári.

Akciózott is Magyarországon Bivolaru: két éve, az országgyűlési választások előtt a budai Várban, a Szentháromság téren - rendőrségi biztosítás mellett - nyilvánosan megtartott, több mint százfős kollektív meditációt vezetett a "magyar nemzeti lélek ébredése érdekében". A nevével fémjelzett Lelki Integráció az Abszolútban Mozgalom (MISA) romániai tavaszi és nyári táboraiban többen is rendszeres vendégek a szegedi egyesület tanfolyamaira járó magyar jógázók közül. Egyikük, a szinkrontolmácsként dolgozó Hatala Ágnes a HVG-nek elmondta: szemtanúja volt a MISA ellen indított rendőri akcióknak Bukarestben, amelyek során idén március 18-án őt is kihallgatták, a mobiltelefonját jegyzőkönyvezés nélkül elkobozták, majd bevitték az ügyészségre, ahol tanúként újra kihallgatták, miközben sem a magyar hatóságokat, sem pedig hozzátartozóit nem értesíthette.

A Kőrösi Csoma Jógaegyesület tiltakozó akciókat is szervezett: néhány tagja Fischer Szatmári vezetésével március 29-én a román nagykövetség budapesti épületéhez vonult, hogy átnyújtsák írásbeli tiltakozásukat a Bivolarut és követőit érintő eljárás ellen. Ez sikerült is, igaz, nem gond nélkül. "Nem sokkal később a zuglói rendőrkapitányság emberei érkeztek a helyszínre, igazoltattak minket, felírták az adatainkat, majd elmondták, hogy őket a nagykövetségről értesítették, mondván, az utcáról dobálják az épületet" - mondta a HVG-nek az egyesületvezető. A XIV. kerületi kapitányságon megtudtuk, "az intézkedés valóban megtörtént" a követségről érkezett hívás után, ám mivel a helyszínre érkezve konstatálták, hogy semmi büntethető nem történt, a személyi adatok "lekérése" után távoztak a helyszínről.

Információink szerint eddig sem a rendőrség, sem a titkosszolgálat látókörébe nem került a MISA magyar kapcsolatának számító Kőrösi Csoma Jógaegyesület vagy más Bivolaru-követő társaság. Talán azért sem, mert Romániával szemben Magyarországon a Bivolaru-tanok mellett iskolák, művelődési házak faliújságján, a bevásárlóközpontok, illetve közterületek hirdetőtábláin mindenki számtalan jógatanfolyamról értesülhet. Jógatanfolyamot egyébként Magyarországon bárki indíthat, aki részt vesz az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet által meghirdetett, egy 1997-es kormányrendelet által szabályozott, 102 órás (hozzávetőleg 100 ezer forintba kerülő) természetgyógyász-tanfolyamon, majd ugyanitt elvégez egy Alapfokú egészségügyi ismeretek természetgyógyászok számára című kurzust is. A HVG-nek nyilatkozó, érintettségük miatt nevük mellőzését kérő oktatók szerint ma Magyarországon több mint százféle jógafajtát kínál a piac - ezek java amerikai mintájú, a nyugati szokásokra fazonírozott, és csak az indiai eredetű "életmódhoz" tartozó különböző gimnasztikai gyakorlatokkal, légzéstechnikákkal ismerteti meg az érdeklődőket.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban