"Azok pártján állok, akik kijelentették, hogy ott törvénysértések történtek.

"Azok pártján állok, akik kijelentették, hogy ott törvénysértések történtek. Ez egy nehéz, bonyolult ügy, de bízom az állami intézmények képességében, hogy lezárják a dossziét" - nyilatkozta a legnagyobb példányszámú román napilapnak, az Adevarulnak Virgil Ardelean, a román belügy- és közigazgatási minisztérium belső elhárítási szolgálatának vezetője az úgynevezett szektabotrányról (HVG, 2004. április 17.). A titkosszolgálati vezető azt is kifejtette, hogy a Lelki Integráció az Abszolútban Mozgalom (MISA) vezetőjét, Gregorian Bivolarut nem bűncselekmény hiányában, hanem eljárási hibák, valamint a bizonyító iratok ide-oda tologatása miatt kellett szabadlábra helyezni. Ezzel azonban az eljárásnak nincs vége. Ionel Blanculescu, a miniszterelnök alárendeltségébe tartozó Nemzeti Ellenőrző Hivatal elnöke bejelentette: az általa irányított intézmény már kérte a szerzői jogvédő hivatalt, valamint a pénzügyőrséget, kezdjenek külön nyomozásba Bivolaru lehetséges cégei körül, például az utóbbi vizsgálja meg, történt-e adócsalás, mert ez újabb vádpont lehetne a MISA-vezér ellen. Az igazságügyi tárca egyébként eközben vizsgálatot indított, hogy kiderítse, jogszerűen döntöttek-e a bírák Bivolaru szabadlábra helyezéséről.

Miközben a hatóságok gőzerővel folytatják a nyomozást, a tanúk kihallgatását, a házkutatások során lefoglalt tárgyak vizsgálatát, valamint a feljelentések elemzését, a Bivolaru vezette MISA sem tétlenkedik. A mozgalom tagjai ellentámadásba lendültek, és hatalmi visszaéléssel vádolják a legjelentősebb román titkosszolgálatot, az SRI-t, amely a rendőrséggel és a csendőrséggel közösen vett részt a házkutatásokban, s állítólag évek óta figyeli a MISA-tagokat. Az SRI és a belügyesek hozzáállását a legjelentősebb romániai emberjogvédelmi román szervezet, az APADOR-CH is elítélte, "embertelennek és megalázónak" nevezve a hatóságok kihallgatási, házkutatási módszereit. A barikád másik oldalán álló Ioan Rus belügyminiszter azonban tagadta, hogy a vizsgálatok során emberi jogokat sértettek volna meg.

A nyomozás kimenetele mellett a romániai közvéleményt most a kiskorúnak számító, 17 éves Madalina Dumitru sorsa érdekli, aki - a kiskorúak védelmével foglalkozó hatóság Konstanca megyei igazgatósága és a rendőrség szerint - bevallotta, hogy szexuális kapcsolatot tartott fenn Bivolaruval. Az igazgatóság Dumitrut, a lakás elhagyásának tilalma mellett, nővére védelme alá helyezte, ám a lány múlt pénteken elszökött, ezért a rendőrség országos körözést, valamint határátlépési tilalmat rendelt el, mert attól tartanak, hogy külföldre, talán éppen Magyarországra szökik barátjával, a szintén MISA-tag Remus Lomossal.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Meditációs válság

A romániai jógabotrány szálai részint Magyarországra vezetnek, a Romániában eljárás alá vont Gregorian Bivolaru követői szerint azonban rágalomhadjárat folyik ellenük.

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó