Megdőlni látszottak lapzártánkkor a vádak az immár vesztegetéssel nem, "csak" hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Pálfalvi István földhivatali vezető elleni büntetőügyben.

Nem volt korrupt, csak visszaélt a hivatalával, és befolyásával üzérkedett - lapzártánkkor ezt gyanították az ügyészek Pálfalvi Istvánról, a Fővárosi Földhivatal (FF) állásából felfüggesztett vezetőjéről. A március végén munkahelyén - nagy sajtófigyelmet keltett akcióval - őrizetbe vett (HVG, 2004. március 27.) Pálfalvi immár szabadlábon védekezik, három vélelmezett "civil" bűntársa ellen pedig megszüntették a nyomozást az ügyészek, míg egy budapesti ügyvédnő terhére továbbra is azt róják, segédkezett a hivatalvezetőnek.

Az ügyészségnek a HVG információi szerint egyelőre nem áll más a rendelkezésére, mint azok a lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyeket a Pálfalvi-ügyben februárban feljelentést tett Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szolgáltatott. Pálfalvi ügyvédje, Jámbor László szerint az igazságügy-miniszteri engedéllyel folytatott lehallgatás nem volt jogszerű, így a jegyzőkönyvek felhasználása is törvénytelen, miután az NBH-nak a kiemelt objektumok védelmére, illetve egyes állam- és emberiség elleni bűncselekmények felderítésére van mandátuma, korrupciós ügyek leleplezésére nincsen. Az NBH-ban ugyanakkor kitartanak a rendelésükre a szakszolgálat által végzett - szakszóval - "rezsim" jogszerűsége mellett, mondván, miután kiderült, hogy köztörvényes bűncselekményekre utalnak jelek az FF-ben, megtették a feljelentést. Hogy miért is kezdték figyelni Pálfalvit, azt államtitokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra (a nemzetbiztonsági törvény meglehetősen általános felhatalmazást ad az NBH-nak, amely például "ellátja a központi államhatalmi és kormányzati tevékenység szempontjából fontos szervek és létesítmények biztonsági védelmét"). Ügyészi források a HVG-nek azt hangsúlyozták, nem a bizonyíték jogellenes beszerzése vezetett a nyomozás részbeni - és szinte borítékolhatóan majdani teljes - megszüntetéséhez, hanem az, hogy mindez kevésnek bizonyulna ahhoz, hogy a vesztegetés vádja a bíróság előtt is megálljon.

A rögzített beszélgetések egy része a Magyar Nemzet napilap miniszteri lakásügyek (Magyar Bálinté, illetve László Csabáé) után érdeklődő újságírójával folyt, akihez földhivatali források szerint inkább baráti jellegű, s nem hivatalos kapcsolat fűzte az FF vezetőjét. Jámbor László ezt tagadta, mint mondta, az elé tárt lehallgatási jegyzőkönyvekből annyi derült ki, ügyfelét kereste egy riporter, akinek felhívta a figyelmét, hogy váltson ki tulajdoni lapot a Fővárosi Kerületek Földhivatalában (FKF). Kétségtelen ugyanakkor, miután megjelentek a cikkek, Pálfalvit felhívta az ingatlan-nyilvántartást felügyelő Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egyik munkatársa, aki történetesen az újságíró névrokona (a beszélgetések leírt változatából nem különíthető el, mikor melyikükkel beszélgetett telefonon a hivatalvezető), s neki Pálfalvi részletesen beszámolt arról, amit a lakásügyek hátteréről tud. Ez nemhogy nem sért törvényt, éppen ellenkezőleg, az FF-vezető kötelessége volt a tájékoztatás - érvelt az ügyvéd. Az ügyészségen minderről nem kívántak nyilatkozni, de hangsúlyozták, minden érintettnek kellemetlen lehet az ügy, hiszen "vannak a sajtószabadsággal kapcsolatos vetületei is" (számos jel utalt szerintük arra, hogy az újság a hivatalvezető révén juthatott olyan információkhoz - például adásvételi szerződésekhez -, amelyeket a földhivatalban tartanak nyilván, de nem részei a nyilvános adatbázisnak).

A Pálfalvi-ügyben immár eljáró Fővárosi Főügyészség - az ügyészségi nyomozóknak a hivatali vesztegetés ügyében volt hatáskörük nyomozni, s miután az a gyanú megdőlt, az ügyet át kellett adniuk - azt továbbra is Pálfalvi terhére rója, hogy ismerőseinek, köztük a gyanúsítottként kezelt ügyvédnőnek segített a soron kívüli ügyintézésben. Jámbor kitart védence ártatlansága mellett. Azzal érvel, hogy az FF másodfokú hatóság, amely panaszokról, méltányossági kérelmekről dönt, így aki meg kívánja sürgetni az ügymenetet, annak az FKF-ben - amelynek éléről egyébként Pálfalvi az FF-be került 2002 őszén - kell kopogtatnia. Ügyészi források ezzel szemben azt hangsúlyozták, a vesztegetés gyanúja nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában dőlt meg, igaz, elismerték, ha hamarosan nem sikerül további terhelő adatokat feltárni, vélhetően ez a sors vár a teljes eljárásra.

Az ingatlan-nyilvántartás felügyeletét az FVM-től a rendszerváltás óta átvenni igyekvő Igazságügyi Minisztériumnak sokak szerint kapóra jött az FF-vezető korrupciós botránya (a földművelésügyi tárcánál nem döntöttek Pálfalvi esetleges utódlásáról; mint mondták, bíznak az ártatlanságában). Egyébként hasonló NBH-s fürkészés, majd feljelentés alapozta meg azt az eljárást is, amely miatt tavaly ősszel a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói az FKF kilenc ügyintézőjét vették őrizetbe (HVG, 2003. szeptember 27.). Ennek az ügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van - köztük a kilenc ügyintéző, illetve nepperek -, akiknek a terhére negyvenrendbeli vesztegetést rónak, s több mint négyszáz ingatlan bejegyzésével kapcsolatban utalnak a körülmények csalásra, okirat-hamisításra.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel