Adócsalással és a számviteli fegyelem megsértésével is vádolják Villányi-Kollár Dusán vállalkozót, aki a dunaújvárosi önkormányzati vagyonkezelő cég kétes ügyei kapcsán vált ismertté, s jó kapcsolatokat ápol Nógrád megyei MSZP-s körökkel is.

Elsőrendű vádlottként áll az Egri Városi Bíróság előtt Villányi-Kollár Dusán adószakértő vállalkozó, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Rt. nemrégiben távozott gazdasági igazgatója (HVG, 2004. április 14.): a fiatal üzletember az ügyészség szerint adót csalt, okiratot hamisított, és megsértette a számviteli fegyelmet. Axioma 2000 Kft. nevű cége (amely ma már Axioma-Invest Rt.-ként fut) összesen közel 120 millió forint értékű fiktív számlát bocsátott ki, s ezzel közreműködött 17,2 millió forint adó eltitkolásában - állítja a vádhatóság. Az ügyészség szerint hamis számlái ellentételezésére aztán más cégek mellett az ekkor - az ügyészség által közismert számlagyárosnak tartott - Cserni Csaba vezette Kebol Kft.-től szerzett be valótlan bizonylatokat.

A hatóságok évek óta hiába keresték - az egyes források szerint külföldről nemrégiben hazatért - Csernit, így bűnperei a távollétében zajlottak, akárcsak az a személyiségi jogi procedúra, amelyet Deutsch Tamás volt sportminiszter indított ellene. A 30 éves Cserni "köddé válása" előestéjén - egyébiránt a 2002-es országgyűlési választások előtti hetekben - közjegyző előtt tett, majd a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatban állította: üzleti partnere, Keserű Sándor elleni korábbi vallomásai hamisak, azok megtételére Fidesz-közeli üzletemberek, illetve maga Deutsch vették rá zsarolással (HVG, 2002. március 2.). A korábban többször büntetett Cserni állításai első olvasatban is kalandosnak tetszettek, állításai azóta sem igazolódtak.

A jelek szerint az ügyészség sem adott hitelt a szavainak, Cserni ugyanis a negyedrendű vádlott az elfogultság miatt Egerben folyó bűnperben. Villányi-Kollár a HVG-nek hangsúlyozta: Csernivel sohasem találkozott, a Kebol Kft.-től pedig valós szerződés alapján rendeltek munkát, cégük Kenyeres Gábor társtulajdonossal (a hatodrendű vádlottal) állt kapcsolatban. Miután kiderült, hogy Kenyeres manipulál a számlákkal, az Axioma önrevíziót kért, s minden adóhátralékát befizette - szól a történet Villányi-Kollár elmondásában. A bűnüggyel kapcsolatban az Axioma 2001. novemberi taggyűlésén az hangzott el, a kft-nek a jövőben alaposabban le kell kádereznie az alvállalkozóit.

A csatornaberuházásra vonatkozó megbízást - amelyhez a Kebol állítólagos alvállalkozására volt szükség - az Axioma a dunaújvárosi Energott Kft.-től kapta, állítja Villányi-Kollár. A Dunaferr Dunai Vasmű Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Pomázi Csaba résztulajdonában álló Energott Kft. ügyvezetője, Adamecz László egyébként szintén az egri bűnper egyik vádlottja: az ügyészség szerint ugyanis a csatornát valójában Energott-alkalmazottak újították fel. Pomázi ez ügyben tanú, a budapesti IX. kerületi ügyészség ellenben elkészült azzal a vádirattal, amelyben az ő terhére is adócsalást rónak, s amelyben szintén az Energott a kulcsszereplő. Utóbbi, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalás kitűzésére váró ügy vádlottja Sólyom Sándor egykori labdarúgószponzor is, aki emberrablás és zsarolás miatt volt egy ideig előzetes letartóztatásban (HVG, 2003. június 7.).

Villányi-Kollár és Pomázi kapcsolata nem tűnik felületesnek. Az Axioma tavaly nyári rt-vé alakulását megelőzően készített vagyonleltár például a vevők között tartja nyilván mind az Energottot, mind pedig az Energott és Sólyom közös érdekeltségét, a szolnoki S'Idual Kft.-t. Az Axioma egyébként jelenleg is tartozik 33,6 millió forinttal - az átvett Első Hazai Energia-Portfólió Rt.-részvénycsomag értékével (HVG, 2002. május 25.) - annak a DVG Rt.-nek, ahol hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság emberei, s amelynek a gazdasági igazgatója ekkoriban Villányi-Kollár volt. A DVG az Axiomától bérelt autót, illetve azt a BS Center Kft.-t bízta meg könyveléssel, amelynek a gazdasági igazgató is dolgozott. Az érintett minderre úgy reagált a HVG-nek: a gépkocsibérlet saját használatú szolgálati autójának elszámolását jelenti, a könyvelőcég pedig "tőle függetlenül" került képbe a DVG-nél. A szerződéseket egyébként is az időközben az rt-től szintén távozott Varga István elnök kötötte - érvelt. A rendőrség azt is gyanítja, egyes építési-szerelési munkákról a DVG fiktív számlákat adott ki. Villányi-Kollár ezt is tagadja, hozzátéve, a nyomozást megalapozó felügyelőbizottsági (fb) jelentés elkészítésekor meg sem kérdezték a menedzsment álláspontját, s ugyanez az fb kifogásolja most az ő és Goda Miklós volt műszaki igazgató végkielégítését, amely korábban jóváhagyta a juttatást. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a rendőrök által az egyik DVG-s álbeszállítóként vizsgált cég, a salgótarjáni Fort-Bau Bt. az Axiomával is üzleti kapcsolatban állt.

A húszas éveinek végét taposó Villányi-Kollár Dunaújvárosban született, felesége, az akkoriban a Balassagyarmati Városi Bíróságon ítélkező Villányi-Kollár Márta révén költözött Nógrád megyébe, (Villányi-Kollár Márta az időközben a Pest megyei Nagykovácsiba költöztetett Axioma 50 százalékos tulajdonosa lett, a másik feles részvénycsomag Goda Miklósé). A vállalkozó 2000-től fogva kétlaki életet él: a Pomázi-üzlettárs Neszmélyi György kommendálására 2000-ben jelentkezett a DVG-hez, miközben nem adta fel megyei karrierjét: az általa elnökölt balassagyarmati Európai Szemléletű Emberekért Közhasznú Alapítvány (ESZE) közgazdasági-informatikai képzést nyújt érettségizetteknek.

Az ESZE egy időben próbálkozott Dunaújvárosban is: 2002-ben a városvezetés az alapítvány számára jutányos szerződéssel át is adta volna az egyik helyi iskolaépületet, az ESZE azonban nem kapta meg a szükséges hatósági engedélyeket, így az iskola Nógrádban maradt. Ahol Villányi-Kollár aktív szereplője a közügyeknek, idén január óta például ő a Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Dóra Ottó, a megyei közgyűlés MSZP-s elnöke, aki korábban a párt helyi "erős embere", Boldvai László parlamenti szakértőjeként dolgozott. Villányi-Kollár, mint mondta, "természetesen ismeri" Boldvait, de nincs közöttük napi kapcsolat, s az MSZP-vel való viszonya is kimerült egy 2002-es gesztusértékű, 1 millió forintos kampánysegítségben (HVG, 2003. május 17.), amelyet - mint a vállalkozó elmondta - azért adott a pártnak, mert rokonszenvezett az általa képviselt ideológiával.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Klimt és Schiele művészete a moziban

Klimt és Schiele művészete a moziban

Tarlós is az ellenzéket ekézi

Tarlós is az ellenzéket ekézi