Egyfajta anti-Draskovics-csomag formájában viszi a parlament elé a nemzeti petícióban megfogalmazott követeléseket a Fidesz-MPSZ. A párt vasárnap tömegdemonstrációval is nyomatékot kíván adni a követeléseknek, abban bízva, az akcióval EU-szkeptikus híveit is mozgósítani tudja az európai parlamenti választásokra.

"Egyszer már megcsináltuk, meg akarjuk csinálni, és meg is fogjuk csinálni" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke a HVG-nek, miután a koalíciós képviselők a múlt héten leszavazták a nemzeti petícióban foglalt követelések (HVG, 2004. április 3.) végrehajtását a Medgyessy-kormány számára előíró országgyűlési határozati javaslat azonnali tárgyalását. A volt miniszterelnök "kicsit erősnek" minősítette azt a feltételezést, egy majdani kormányprogram kidolgozása kezdődött volna meg a múlt héten azzal, hogy Pokorni Zoltán alelnök vezetésével egy munkacsoport hozzálátott a petícióban foglalt követelések törvényjavaslatokká gyúrásához. Ugyanakkor nem is vitatta, hogy a - lényegében a lakástámogatások tavalyi átalakítása, illetve a Draskovics-csomag előtti állapotok visszaállítását célzó - módosítások beépülnének egy második Fidesz-kormány programjába, ahogy ez történt 1998-ban a párt anti-Bokros-csomagjával (HVG, 1998. július 11.).

A nemzeti petíció országgyűlési határozati formában "megzenésített" változatát két képviselő - Pokorni mellett Rogán Antal - jegyzi. Az indítvány szerzői ugyanakkor alighanem maguk is a biztos elutasításra mentek, legalábbis erre utalnak a koalíciót nyíltan provokáló kitételek a szövegben. A "Munka, otthon, biztonság" hármas jelszava alatt megfogalmazott konkrét követeléseken (a privatizáció leállítása, a munkahelyek védelme, a gyógyszerárak csökkentése, a kórház-privatizáció tilalma, a gazdák támogatása, a gáz- és energiaár-emelés mértékének 5 százalékos maximálása) túl ugyanis az indoklásban egy sor politikai töltetű vélemény is megfogalmazódott. "A polgári kormány hatékony, aktív gazdaságpolitikát folytatott (...) a Medgyessy-kormány nemzeti vagyonról alkotott felfogása alapvetően hibás (...) a kormány szétrombolta az otthonteremtési támogatás rendszerét", hogy 10 milliárd forintot megtakarítson, "ugyanakkor a Medgyessy-kormány 2002-ben 8 milliárdot fordított új irodabútorokra". Így, ha a határozati javaslatot a koalíció is megszavazná - még ha az indoklási rész nem képezi is szerves részét a határozatnak -, a kormánypárti képviselők lényegében maguk fölött is ítéletet mondanának. Az azonnali tárgyalás elutasítására mindemellett a parlamenti "szokásjog" alapján is számítani lehetett: a mindenkori kormánypártok az ellenzéki indítványokat - lényegében függetlenül azok tartalmától - még csak tárgysorozatba sem szokták venni (lásd Visszakézből című írásunkat).

Nem is jött volna most jól a Fidesz-MPSZ-nek, ha az Országgyűlés tárgyalni kezdi a nemzeti petíciós javaslatot, majd - a parlamenti szünet miatt - valamikor az európai parlamenti (EP) választások után ténylegesen is megvitatja a fideszes indítványt. A Medgyessy-kormány "megátalkodottságának" bizonyítására jóval alkalmasabb, meggyőzőbben kommunikálható, hogy 1,3 millió aláíró akaratát söpörték le az asztalról. Néhány ellenzéki politikus a múlt héten már alkotmánysértést is emlegetett a történtek kapcsán, arra hivatkozva, az alaptörvény szerint "mindenkinek joga van arra, hogy egyedül vagy másokkal együttesen írásban kérelmet vagy panaszt terjesszen az illetékes állami szervek felé". Orbán árnyaltabban fogalmazott a HVG-nek, mondván, ő soha nem állította, hogy alkotmánysértő lett volna a parlamenti elutasítás, s csak annyit kértek, amennyit a kormány maga is vállalt választási ígéreteiben, és amik korábban, a polgári kormányzás idején már kiállták a teljesíthetőség próbáját. A petíciós formát pedig azért választották az alkotmányban jóval pontosabban körülírt feltételekkel (az aláíróívek előzetes kontrollja, az aláírások hitelesítése, bírósági támadhatóság) indítható népi kezdeményezési vagy népszavazási aláírásgyűjtés helyett, mert az utóbbiak eredményeképpen nem kényszeríthető ki a költségvetés módosítása.

Korántsem biztos persze, hogy a petíció végrehajtása szükségszerűen megkövetelné a büdzsé módosítását: mivel a kormány sem nyúlt a költségvetéshez a takarékossági intézkedések miatt, így elvben az intézkedések "visszacsinálása" sem feltétlenül igényel ilyen beavatkozást. Az viszont csak a konkrét törvényjavaslatok kidolgozásakor derülhet majd ki, hogyan is értelmezendő például a petíciónak a maximum 5 százalékos gázáremelésre vonatkozó követelése, a dokumentum ugyanis nem beszél arról, meddig és milyen mértékű infláció mellett "élne" ez a határ. Tisztázatlan a gyógyszeráremelésre vonatkozó pont is: a szöveg itt csökkentést követel, míg a párt Mikola István nevével fémjelzett javaslata még megengedte volna az infláció mértékének 75 százalékával történő emelést is. A petíciós törvényjavaslatok előkészítésében részt vevő, "civil szervezeteket képviselő" Zsák Mária viszont csak annyit mondott a HVG-nek, hogy minden problémára megoldást fognak találni, majd "a petíció nem volt, hanem lesz" felkiáltással rövidre zárta a beszélgetést.

Nem kérdés, hogy ha a Fidesz-MPSZ petíció helyett a "szabályos", az Országos Választási Bizottságnál bejelentett népi vagy népszavazási kezdeményezést választotta volna, akkor sem jelentett volna gondot az ezekhez szükséges - 50 ezer, illetve referendum esetén 200 ezer - aláírás összegyűjtése. A szigorú jogi előírásokkal kikövezett út végigjárása, a hitelesített eredmény megszületése azonban alighanem az EP-választások utánra tolódott volna, ezzel viszont a kezdeményezők kifutottak volna az általuk kívánatosnak tartott határidőből. Nem véletlen, hogy a Fidesz-MPSZ még a június 13-ai választások előtt szeretné benyújtani az Országgyűlésnek a nemzeti petícióban foglaltakat aprópénzre váltó törvényjavaslatokat, noha érdemi vitára nem számíthat, hiszen a parlament legfeljebb a gyógyszerárügyben ül össze. S hogy a követeléseknek nagyobb nyomatékot adjon, Orbán a múlt héten azt is bejelentette: tovább folytatják az aláírásgyűjtést, illetve június 6-ára nagyszabású tömegdemonstrációt hirdetnek meg "összefogás napja" néven a Műegyetem rakpartra.

A mozgósításnak ez a - belpolitikai változások előmozdítására kihegyezett - formája elsősorban a választási részvételben egyelőre bizonytalanok aktivizálását hivatott szolgálni. Azokét az emberekét, akiket a voksolás konkrét tétje - kik képviseljék Magyarországot az EP-ben - nem igazán hoz lázba. A Fidesz-vezetők úgy számolnak, minden olyan választó, aki ma még bizonytalan a június 13-i voksoláson való részvételében, nagyobb valószínűséggel adja majd szavazatát a Fidesz-MPSZ-re, mint az MSZP-re. A nemzeti petícióra "rászervezett" tömegdemonstráció ugyanakkor nagyon is kétélű fegyver lehet az ellenzéki politizálásban. Miközben alkalmas eszköznek tűnik az elkötelezett Fidesz-szavazók mozgósítására, eltávolíthatja azokat, akik nincsenek ugyan megelégedve a kormány munkájával, de akiket egy utcai "együttmozdulás" - főleg ha a kormánypártok ennek ürügyén a radikalizálódás veszélyére figyelmeztetnek - megriaszthat.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Visszakézből

Az ellenzéki kezdeményezések kormánypárti visszautasítása nem szokatlan a parlamentben.

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál

Momentum: jósolni sem lehet, mi fog ma este történni a tévészékháznál