Bankárok, rendőri vezetők s a legfőbb ügyész kedvelt vadászterülete lett Somogy megye, ahol a múlt héten egyesült a két állami erdészeti gazdaság. Utóbbi ügylet hátterében a szakma Csányi Sándor OTP-s bankvezért sejti. A történteket a közpénzügyi államtitkár és az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága is vizsgálja.

Erős csapat gyűlt össze vadászatra Balatonendréden 2002 januárjában: az OTP Bank Rt. több vezető munkatársa, az elnök-vezérigazgató Csányi Sándor családtagjai mellett jelen volt Polt Péter legfőbb ügyész, illetve Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) akkori közigazgatási államtitkára is. Polt aligha volt könnyű helyzetben, ha meg akarta őrizni a kötelező távolságtartást: az általa vezetett ügyészség az idő tájt már javában kutakodott az akkoriban a MEH-hez tartozó, azóta megszüntetett Országimázs Központ (OK) vitatott szerződései ügyében. A Polt vezette Legfőbb Ügyészség néhány héttel az ominózus vadászat után éppen Bártfainak írt levelet OK-ügyben, azt tudakolva, mit tesz a jogsértések orvoslására. Az OK-szerződésekkel kapcsolatos büntetőeljárások végül "elhaltak", egy mellékszál révén azonban az exállamtitkár hűtlen kezelés miatt 2002 októberében gyanúsított, majd vádlott lett (HVG, 2002. október 5.), tárgyalását a bíróság még nem tűzte ki.

A még ellenzéki politikusként OK-ügyben meglehetősen aktív Keller László közpénzügyi politikai államtitkár minden jel szerint erre a vadászatra utalt Poltot faggató írásbeli kérdésében, amelyben azonban nem nevezte meg Bártfait, csupán utalt rá, mint "folyamatban lévő bűncselekménygyanús ügy érintettjére". Keller azt is tudakolta, fizetett-e Polt a vadászataiért, ha pedig nem, az esetleges ajándék vadászatot s az elejtett vadak értékét - nagyvad esetében ez több százezer forintra rúghat - szerepeltette-e a vagyonbevallásában. Polt nevében helyettese, Belovics Ervin a napokban válaszolt, kevés tényt árulva el, ellenben - "a legfőbb ügyész úr nevében" - visszautasította a "személyiségi jogokat súlyosan sértő állításokat" (Poltnak, szemben például az országgyűlési képviselőkkel, a kérdőív szerint nem kell felsorolnia a kapott ajándékokat). Keller felvetése mégsem tűnik alaptalannak, már csak azért sem, mert Balatonendréd az állami tulajdonú Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. (Sefag) vadászterülete, amelynek egyébként más tájain is nemegyszer megfordult a legfőbb ügyész.

Somogy megyét a jelek szerint előnyben részesíti számos más közéleti személyiség is. Különösen igaznak tűnik ez a megállapítás a nagybajomi vadászterületre, amelynek vadászati jogát évek óta a brit Virgin-szigeteki közvetett tulajdonban lévő, ám az OTP Bank Rt.-hez ezer szállal kötődő Fauna Idegenforgalmi, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Rt. (HVG, 2003. január 18.) bérli - korábban a Sefagtól, újabban immár közvetlenül a földtulajdonosoktól, amelyek sorában egyébként a Sefag is szerepel. Nagybajomban Polt is többször vadászott, de többször megfordult ott például Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. jelenlegi vezérigazgatója, Pintér Sándor volt belügyminiszter, Jakab Géza, a Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi főkapitány-helyettese (utóbbi hivatali idejében is). A környékben csak Csányi-birtokként emlegetik azt a nem kis szerénységgel vadászháznak nevezett több százmillió forint értékű ingatlankomplexumot, amelyet a Fauna Rt. építtetett az erdőben az egykori nagybajomi munkásőrlőtérre, s amelyet Csányi bérel.

A Sefag Rt. igazgatóságát (it) - Francz Rezső és Karl Imre volt MSZP-s országgyűlési képviselők mellett (HVG, 2003. november 8.) - 1999 óta erősíti Lenk Géza bankár, aki 2001-től fogva Csányi egyik helyettese az OTP-nél, a bank dél-dunántúli regionális igazgatója, Kovács Antal pedig a felügyelőbizottságban (fb) elnököl.

Vadászberkekben e kapcsolatokkal támasztják alá felvetésüket, amely szerint Csányinak "tervei vannak" a céggel. A bankár környezetében ezt cáfolták a HVG-nek. A Sefag egyébként némi állami segítséggel múlt pénteken bekebelezte a szintén állami tulajdonú "szomszédvárat", a - Nagybajomtól egyébiránt alig tíz kilométerre lévő központú - Lábod Vad- és Erdőgazdálkodási Rt.-t. Márpedig Lábod a gímre vadászók kedvence: 28 dél-somogyi települést magában foglaló, 50 ezer hektáros vadászterületén él a világ legjobb gímszarvasállománya.

A cég ennek ellenére éveken keresztül rosszul gazdálkodott, 2002-ben például 102 millió forint vesztesége volt. Úgy tűnt, ezen a tavaly kinevezett új menedzsment fordítani tud, legalábbis egy 12 millió forintos mínuszt mutató pénzügyi beszámolót készítettek 2003-ról a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek (ÁPV). Igaz, ebben szó esett arról is, hogy több tízmillió forintos elszámolási vitájuk van a Sefaggal (utóbbi cég vezérigazgatója, Barkóczi István 2002 végéig a Lábod Rt. it-tagja is volt).

A Lábodnál dolgozók meglátása szerint az ÁPV rendre a Sefag érdekeit tartotta szem előtt: kötelezte a Lábodot, hogy fogadja el a Sefag szerintük vitatható számláit egyebek mellett vadkárról, illetve vadkerítés-építésről, ami nagyban rontotta a cég mérlegét, amely pénzhez is csak a Sefagon keresztül juthatott. A bonyolult tranzakció lényege: az ÁPV tavaly decemberben a Lábod részvényeinek 90 százalékát - egy 306 millió forint névértékű csomagot - 175,5 millió forint értékben apportálta a Sefagba, majd 260 millió forint készpénzzel tőkét emelt benne, meghagyva, hogy ezt az összeget a Lábod Rt. adósságainak rendezésére kell fordítani. Vagyis a Sefag tulajdonosi kölcsön címen adhatta tovább az ÁPV-pénzt. Információink szerint az ÁPV Rt. fb-je jelenleg vizsgálja a hitel folyósításának körülményeit, egyebek mellett azt, hogy ha a tulajdonos a Lábodot akarta megsegíteni, miért nem egyből azt a céget juttatta pénzhez. Ezen ellenőrzés azonban nem gátolta meg, hogy a Sefag, élve tulajdonosi jogával, magába olvassza a Lábod Rt.-t.

A részletekről Koleszár István, az ÁPV Rt. agrárportfóliójának vezetője mindössze annyit mondott a HVG-nek: a gazdasági ésszerűség döntött. A Sefag nyereséges ugyan, túlzás azonban gazdasági csodáról beszélni: 2002-ben elért 4,5 milliárd forint árbevételéből az rt mindössze 135 millió profitot termelt. Hogy a reprezentációs vadászatok mennyiben csökkentették a nyereséget, nem tudni, személyiségi jogokra hivatkozva ugyanis senki sem árul el részleteket a meghívott notabilitások névsorából. A Sefag Rt.-nél inkognitót kérő források hangsúlyozzák, az rt a lőhető vadállomány 80 százalékát bérvadászatokon értékesíti, ami országos szinten is jó arány. A vendég vadászok - olyan személyiségek, akiknek "sokat köszönhet" a Sefag - pedig úgynevezett állománycsökkentő hajtásokon vehetnek részt, amelyek sajátossága, hogy mindenképpen meg kellene rendezni a vadkár mérséklése érdekében, s így legalább, mivel például nem a saját vadászaik "dolgoznak", a költségek oroszlánrésze nem az rt-t terheli.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát