Mindkét nagy párt saját karakterétől merőben idegen kampányt folytatott az elmúlt hetekben, mintha a vasárnapi voksoláson valóban a hatalom megtartása, illetve annak esetleges megszerzése lenne a tét.

Mindig offenzívában kell lenni! - másfél évtizede ez Orbán Viktor politikai stratégiájának legfontosabb tétele. Az örök parancsot a 87 napos európai parlamenti (EP) választási kampányban a Fidesz-MPSZ-nek azonban távolról sem sikerült mindig érvényesítenie. A szocialisták által a vasárnapi voksolás előtt tíz nappal beindított, szokatlanul agresszív ("Állítsuk le együtt a Fidesz hazugsággyárát!" című) hirdetési hadjárat világosan jelezte, az MSZP elérkezett ahhoz a ponthoz, amiről pártigazgatója a hírhedt áprilisi kampányeligazítón (HVG, 2004. április 17.) azt mondta: "Nem érdekelnek az etikai és választási kódexek (...) a végén majd megbeszéljük, mennyi a bírság."

A vezető kormánypárt voltaképpen egyetlen érdemi üzenetre építette fel kampányát: nem engedjük vissza a hatalomba Orbán Viktort! Az egyszólamú szocialista kórust a kabinet folyamatosan igyekezett ugyan aláfesteni a távoli jövőre vonatkozó ígéretekkel (lásd a 4-es metró vonalának meghosszabbítása vagy a nagyszabású tornacsarnok-építési program), ám az alapmotívum mindvégig az maradt, hogy nem kérünk az újabb hídlezárásokból, az utcai demonstrációkból s főleg egy újrakezdődő vezérdemokráciából. A vasárnapi voksolás után derül csak ki, hogy a tavalyelőtti már-már vallásháborús pszichózis él-e még olyan elevenen a koalíciós választók emlékezetében, hogy arra alapozva még most is tömegeket lehet mozgósítani.

A pár hete még egy súlyos vereség veszélyével szembenézni kénytelen MSZP most először tette túl magát egyébként az állampárti időkre visszavezethető mélyen gyökerező gátlásokon. "A két év alatt ez a kormány sokkal többet tett Magyarországért, mint a Fidesz bármikor!" típusú mondatokat tartalmazó, Orbánékat démonizálással, brutális retorikával és békétlenség szításával vádoló újsághirdetés a múlt hét második felében sok százezer példányban jelent meg: a Népszabadság és a Népszava mellett több megyei lap is közölte. Kérdés azonban, hogy az elmúlt évi áremeléseket (KSH-adatokra alapozva) tételesen bemutató ellenzéki szórólapokat , vagy éppen a kormányfő és az uniós államtitkár fiainak brüsszeli lobbitevékenysége kapcsán megfogalmazott korrupciós gyanút lehet-e - s főleg egy "modern köztársaságban" kívánatos-e - egy mindent elsöprő erejűnek szánt píároffenzívával semlegesíteni.

A Fidesz éhes farkasa az elmúlt hónapokban ugyanakkor valóban a hatalom kertje alatt ólálkodott. A volt kormányfő még a március 15-ei ünnepi beszédét is arra használta fel, hogy elmagyarázza: "Arról fogunk szavazni, (...) megvan-e még a bizalmunk e mögött a kormány mögött, vagy időközben elpárolgott, akárhogyan szavaztunk is két esztendővel ezelőtt. Ilyen értelemben ez egy bizalommegerősítő vagy bizalommegvonó szavazás lesz. Óriási a jelentősége." Kövér László a Fidesz-MPSZ választmányának elnöke több héttel később pedig azt is precízen meghatározta, hogy az MSZP akkor lehet kénytelen "megválni a kormányzás terhétől", ha a június 13-ai voksoláson három-négy mandátumos különbség alakulna ki a fiataldemokraták javára. Egy ilyen eredmény különben sokáig nem is tűnt elérhetetlennek (HVG, 2004. május 8.).

A nagy arányú győzelemben reménykedő Fidesz-MPSZ csak a legutóbbi napokban hagyott fel hirtelen a hatalomátvétel szándékáról árulkodó kétértelmű kijelentésekkel, miután úgy tűnt, ennek is szerepe lehet abban, hogy az erőviszonyok időközben megint kiegyensúlyozottabbá váltak (HVG, 2004. június 4.). Orbán a múlt héten a közszolgálati rádióban - megelőzendő közönsége újabb nagy csalódását - már szinte sulykolta azt, hogy majd csak 2006-ban lehet kormányt váltani. Az elnök (korábbi beszédeivel ellentétben) pártja hét végi fővárosi nagygyűlésén sem feszegette már azt a kérdést, hogy a Fidesz-MPSZ-nek még két évig ellenzékben kell-e maradni, vagy sem.

Mindeközben a szabaddemokraták a már januárban megkezdett EP-kampányukat igyekeztek pártjuk újrapozicionálására felhasználni. Demszky Gábor listavezető a szocialista és a konzervatív ideológia egyenrangú versenytársaként próbálta bemutatni a liberális alternatívát. A szabaddemokraták tekintélyének kifejezetten használt, hogy annak idején késlekedés nélkül felszólították a közös EP-lista indítását javasoló kormányfőt: hagyjon fel a közjogi barkácsolással.

Az MDF csillagzata az elmúlt hetekben ugyancsak emelkedni látszott. Így előfordulhat, hogy az egy országos választáson 1994 óta most először teljesen önállóan induló Fórum képes lesz bebizonyítani: a konstruktív jobboldali politizálásnak is van "piaca" Magyarországon.

Hogy az első hazai EP-választásra vajon elmegy-e legalább az a 3,7 millió (46 százaléknyi) szavazó, amely tavaly az áprilisi referendumon Magyarország uniós tagságáról döntött, ezt a magukat 2003-ban megégető közvélemény-kutató cégek most nem siettek határozottan megjósolni. Az alacsony szavazási részvételben reménykedve a MIÉP unióellenes elnöke, Csurka István a kampány finisében mindenesetre már arról álmodozott, hogy a mostantól 732 tagú EP-ben két helyet is megszerezhetnek, ha sikerül mozgósítani a párt tavalyelőtti negyedmilliós szavazóbázisát. Az eddigi ortodox kommunista platformról antiglobalista irányba elmozdulni látszó Munkáspárt 100 ezer körüli törzsszavazójával ugyanakkor még csak nem is nagyon reménykedhet a sikerben. A hazai szavazócédulákon szereplő további két lista (a maradékelv alapján megszerveződött Magyar Nemzeti Szövetségé, illetve a Szűrös Mátyás vezette történelmi Szociáldemokrata Párté) pedig végképp csupán színesíti azt a politikai kínálatot, amely egyébként - a többi uniós tagállamhoz képest - viszonylag szűkösnek mondható.

Az itthoni választási kampányban a legkevesebb szó éppen azokról a kérdésekről esett, amelyekkel az EP-nek a most kezdődő ötéves ciklusban szembe kell majd néznie. Néhány mondatos nemzeti petíciójával voltaképpen még a Fidesz-MPSZ is sokkal többet foglalkozott, mint az újonnan elkészült 122 oldalas Európa-programmal, holott ilyen dokumentummal a hazai politikai tényezők közül csak a fiataldemokraták rendelkeznek.

Az idő előtti kormányváltás kikényszerítésének csupán virtuális lehetősége (illetve annak veszélye) valóságos természetével ellentétes magatartásra késztette végső soron az elmúlt hetekben a két nagy pártot. A konfrontatív és radikális Fidesz-MPSZ elnöke csaknem folyamatosan higgadtságra és türelemre intette híveit, miközben új szavazókra vadászva nevét adta egy, a Thürmer-féle Munkáspárt által indított (a kórház-privatizációval kapcsolatos) referendumkezdeményezéshez is. A hagyományosan kompromisszumkereső, béketűrő MSZP ezzel szemben a választási vereség lehetőségétől megrettenve a kampány végén hagyta magát agresszív és hisztérikus alakulattá átmaszkírozni, abban bízva, hogy a kemény beszéd képes lesz majd magával ragadni a 15 év óta egy határozott mondatra váró törzsközönségét.

BABUS ENDRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Mindenki Meghan Markle körömlakkjáról beszél

Teljesen érthetetlen ez a furgonos, aki nem hajlandó elengedni a mentőt – videó

Teljesen érthetetlen ez a furgonos, aki nem hajlandó elengedni a mentőt – videó

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés