Aktív résztvevői a nemzetközi testőrüzletnek a magyarok. Egyikük, aki Gambiában szolgált, kulcsfigurájává vált egy olyan, "lovagok" és "hercegek" tarkította diplomáciai játszmának, amelynek esetleges tétje, hogy ki legyen a fekete-afrikai ország budapesti tiszteletbeli konzulja.

Magyarországon - szakmai berkeken kívül - valószínűleg viszonylag kevesen ismerték a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Vállalkozások Szövetségét (angol neve utáni rövidítéssel: IBSSA) mindaddig, amíg a társaság egyik tagja, Győrfi Imre letartóztatásba és ezáltal közvetve életveszélybe nem került Fekete-Afrika egy kisebb államában, Gambiában. A magyar fiatalember végül épségben szabadult és hazatért, s ennek kapcsán kiderült: gambiai testőri megbízatásának és megbuktatásának meglehetősen gubancos szálai magyar vállalkozói körökig vezethetnek.

Az IBSSA élén saját állításuk szerint nemes és tekintélyes vezetés állt és áll: a szervezet alapító elnöke Adan Czartoryski-Bourbon spanyol főherceg volt, jelenlegi tiszteletbeli elnöke James Alexander Stewart of Albany, aki állítólag a skót trón várományosa lehetne, ha Skócia szuverén monarchia lenne. Az Afrikát képviselő tiszteletbeli alelnök Alh. Yahja A. J. J. Jammeh, Gambia köztársasági elnöke, az amerikai kontinenst reprezentáló alelnök pedig a connecticuti Philip J. Cascia, aki római katolikus papi tisztsége mellett hatdanos dzsiudzsicumester és birkózóedző. A testőrszövetség vezetésének "családiasságát" példázza, hogy Cascia adta össze még 2002 augusztusában az IBSSA németországi elnökét, von Strahle grófot helyettesével, Eva Szuerrel a budapesti Szent István-bazilikában. A szervezet honlapja egyébként még most is a tiszteletbeli tagok közt sorolja fel Kuncze Gábort (igaz, mint "belügyminisztert"), valamint Pintér Sándor és Bökönyi István rendőrtábornokokat.

A jelenlegi IBSSA-vezetés első embere Popper György elnök, aki - mint a HVG-nek elmondta - valaha a Minisztertanács mellett tevékenykedett protokollfőnökként, s a karate mint sportág egyik legelső magyarországi meghonosítójaként a Magyar Karateszövetség elnöke volt. A tényleges operatív munkáért felelős ügyvezető elnök Gyenes Levente, Gyömrő város polgármestere, a magyarországi személyvédelemben piacvezetőnek számító Escort Védelmi Szolgálat Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ők egyébként mindketten a "Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend" (HVG, 2002. december 21.) lovagjai is - két másik magyarral, Mészáros Jánossal és Baráth Lászlóval egyetemben.

Lovagnak ide nem lehet jelentkezni, csak a rend kérheti fel tagnak azt, akit méltónak találnak - a magyarok közül Popper nyerte el elsőként ezt a címet, aki azután ajánlhatta a többieket. Közeli ismerőseit, hiszen Mészáros János ügyvéd a karateszövetség élén követte Poppert, Baráth pedig Gyeneshez hasonlóan biztonsági céget vezet, és IBSSA-tisztségviselő.

Győrfi a határőrségtől leszerelve a rendőrséget választotta, 1989-től 1996-ig bűnügyi nyomozóként szolgált Debrecenben - már ekkor önként jelentkezett személyvédelmi megbízatásokra is, s például a pápa budapesti útjának biztosításában is részt vett -, majd áthelyezéssel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz került. Közben szabad idejében elvégezte az IBSSA egyik alapítója, Polyák József szervezte alap-, majd középfokú testőrtanfolyamot. A második tanfolyam diplomaosztóján kereste meg őt a Védelem Kft.-t vezető Baráth, aki titkosszolgálati fizetésének a kétszeresét elérő jövedelmet kínált neki.

Győrfi álma volt, hogy Afrikába megy dolgozni. Mint a HVG-nek elmondta, két afrikai ország konzulátusának telefonszámát találta a telefonkönyvben, Sierra Leone azonban, mint polgárháborús terület, kiesett, hiszen nem zsoldosnak készült, így maradt Gambia. Az ország itteni tiszteletbeli konzulja akkor Suha György volt, aki geofizikusként a nyolcvanas évek végén járt több afrikai országban, majd 1990-1993 között az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, később pedig néhány hónapig Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára is volt. Ezután píár-tanácsadóság mellett hobbiból több afrikai utazáson is részt vett. Egyik gambiai ismerőse időközben karrierdiplomata lett, párizsi követségi titkárként, majd nagykövetként ő hozta össze Suhát 1996-ban a francia fővárosban Jammeh elnökkel, aki 1994-ben, éppen az elnöki testőrséget vezető tisztként "vette át" a hatalmat. Jammeh 1997-ben tiszteletbeli konzullá, két évvel később pedig főkonzullá nevezte ki Suhát Magyarország, Románia és Ukrajna területére.

Miután a fekete-afrikai vezetők körében presztízskérdés, hogy testőreik közt fehérek is legyenek, még ha ténylegesen sokszor csak a rokonaikban vagy legalábbis törzsbelijeikben bíznak, nem utasították el a magyar ajánlatot. Győrfit meghívása előtt azonban "tesztelték", két gambiai biztonsági tiszt utazott Magyarországra, s Debrecenben kéthetes kiképzést kaptak. Erről olyan kedvező jelentést tettek, hogy Győrfit és egy társát 2001-ben meghívták kiképzőnek, a következő évben pedig az előbbi már elkísérhette Rómába Jammeh elnököt.

A magyar testőr révén az IBSSA is el tudta kezdeni a kapcsolatépítést, olyannyira, hogy Jammeh tiszteletbeli alelnök lett a szövetségben, a gambiai IBSSA-elnöki tisztet pedig a helyi titkosszolgálat vezetője vállalta el. Igaz, ez ott "huzatos" poszt volt, hiszen 2001 és 2004 közt hárman váltották egymást e tisztségben, s a gambiai üzleti és politikai körök közti változó erőviszonyok a magyar instruktorok helyzetére is hatottak. Győrfi nyilvánosságot kerülő társa már 2003 decemberében hazajött, míg a maradó magyar testőr az államelnöktől fokozatosan távolodva elkezdte felépíteni a szállodáknak és a térségben befolyásos libanoniak éttermeinek védelmet nyújtó vállalkozást, a Fortress Securityt. Idén tavasszal azonban őrizetbe vették, s csak a magyar diplomácia és Popper közbenjárása nyomán tudott hazatérni. A vád az volt ellene, hogy támogatta a gambiai ellenzéket, s szerepe volt abban, hogy az elnökkel szemben álló UDP párt több aktivistája vízumot kapjon Magyarországra, s itt menekültstátusért folyamodjon.

Nem hivatalos információk szerint Jammeh elnök Magyarországról kapott "feljelentést" Győrfi tevékenységéről, és az iraton állítólag Suha György neve szerepelt. Ő - akinek tiszteletbeli konzuli megbízatását 2001-ben felfüggesztették - nem titkolja, hogy örült Győrfi hazatértének, aki szerinte sok kárt okozott a magyar érdekeknek, de azt kategorikusan cáfolja, hogy bármi köze lett volna a magyar testőr elleni eljáráshoz. Suhának a Győrfit alkalmazó Baráthról sem túl jó a véleménye, s noha egy tiszteletbeli konzulnak - mint a HVG-nek fogalmazott -"megsértődni is csak utasításra szabad", arra azért felhívta a gambiaiak figyelmét, hogy Baráth tiszteletbeli konzuli kinevezésének magyar külügyi megerősítésével gond lehet, a vállalkozó budapesti elérhetőségének vagy megfelelő nyelvismeretének hiánya miatt.

Baráth a HVG-nek úgy nyilatkozott, ő elsőre udvariasan el is hárította a konzuli felkérést, de másodjára már tényként közölte vele a gambiai elnök, hogy ő lesz az ország tiszteletbeli képviselője Magyarországon. A budapesti Külügyminisztériumban azonban "nem intéződött" a kinevezés elfogadása, sőt idén május 10-én az afrikai ország visszaállította Suha megbízását. "Nem törtettem a tiszteletbeli konzuli cím megszerzésére, soha nem volt ilyen ambícióm" - mondta Baráth, s hogy a kép még furcsább legyen, Suha is ambivalensen fogadta "reaktiválását", ugyanis ekkor már egy másik afrikai állam részéről is küszöbön állt konzuli kinevezése.

A "gambiai kaland" ellenére Popper szerint változatlanul keresettek és elismertek a magyar testőrök. Közülük talán a legnevesebb a magyar származású, de Londonban élő Dora János hajdani birkózó, aki két évtizeden át a szaúdi uralkodócsaládot szolgálta, és ismert a jelenleg a Folda Kft. tanáraként dolgozó Farkas Attila, aki éveket töltött Michael Jackson mellett, és alkalmanként Robert Redford testőrcsapatában is dolgozott. Az "élő" külföldi megbízásokról a biztonsági cégek vezetői nem szívesen adnak információt, azt azonban a Folda Kft. hatdanos karatemester ügyvezetője, Varga Miklós elárulta, hogy Új-Zélandra, egy gyémántkereskedőhöz éppen egy tucat magyar biztonsági embert közvetítettek ki, de Eric Clapton mellett is dolgozik egy magyar testvérpár, a NATO koszovói hadjárata idején pedig külföldi főtisztek feleségeit kísérték magántestőrök magyarországi lovaglásaikkor.

A hosszú távú, életformát jelentő testőri megbízatások ára nem hivatalos információink szerint Magyarországon személyenként havi nettó 300-500 ezer forint - legalább két személyt kell alkalmazni ahhoz, hogy érjen is valamit a védelem, a "magányos testőr" filmekben látott képe a szakmabeliek szerint ostobaság -, külföldön a szokásos rendőri fizetések két-háromszorosa. Az alkalmi munkák napidíja Magyarországon 100 ezer forint, az USA-ban 400-800 dollár is lehet. Az IBSSA nevével is fémjelzett különböző tanfolyamokra óriási a túljelentkezés, Varga tapasztalatai szerint nyolc-tíz helyre sokszor kétszáznál többen próbálnak bejutni. Túl fiatalon, élettapasztalatok nélkül nem is érdemes próbálkozni, ellenben sok 30-40 év közötti személy sikeresen végzi el a tanfolyamokat, a legidősebb sikeres jelentkezőjük egy 54 éves közelharcoktató volt, míg az abszolút korelnök - őt azonban el kellett utasítaniuk - egy 74 évesen jelentkező volt dunaújvárosi birkózó volt.

Az egymásra épülő kurzusokra egyenként fél évet és 280 ezer forintot kell szánni Magyarországon, a külföldi tanfolyamok költsége ennek akár három-négyszerese is lehet. Az IBSSA keretében Gödöllőn és Debrecenben alapfokú ejtőernyős kiképzést is lehet kapni - három nap, legalább három ugrással 400 dollár -, de a képzések többsége hangsúlyozottan nem katonai jellegű. Noha az "iparág" vezetői közt katonák is vannak - Gyenes a hadnagyi rangig vitte a magyar honvédség legkeményebbnek tartott alakulatánál, a Furkó Kálmán vezette szolnoki mélységi felderítőknél, s hajdani parancsnoka ma cégének egyik igazgatója -, jellemzőbb a "civil" háttér és az élsportolói múlt. Azt a HVG által kérdezett szakemberek egységesen kiemelik, hogy nem "izomagyúakat" képeznek, a nemzetközi elismertségre is pályázó testőröknél a nyelv- és protokollismeret legalább olyan fontos, mint a fizikai felkészültség, hiszen - mint Popper mondta - gyakrabban szükséges tudni visszaköszönni, mint támadást elhárítani.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Veszélyes üzem

Az iraki háborúból nagy profitot lefölöző számos biztonsági cég egyikével, az észak-karolinai Blackwaterrel állt...

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek