Egy parlamenti frakció évente csak két vizsgálóbizottság felállítását indítványozhatná, s kizárólag az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben - javasolja az MSZP munkaanyaga. A korlátozásért cserébeaz ellenzék is nyerne: legalább fél évig működnének a testületek.

Az ellenzék jogainak korlátozása vagy lépés az érdemi munka felé? - ez az alapkérdés a parlamenti vizsgálóbizottságok tervezett szabályairól készített MSZP-munkaanyag megítélésekor. A kérdésben persze benne a felelet: a képviselőházi oppozíció bizonyára elsősorban jogai sérelmét emlegeti majd, míg a kormányoldal a törvényhozás hatékonyságának növelését emeli ki. Ez az alaphelyzet arra utal, hogy első menetben döntetlen várható, hiszen - valószínűleg alkotmánymódosítást igénylő, de mindenképpen kétharmados szavazattöbbséghez kötött előírásokról lévén szó - egyik oldal sem lesz képes megszerezni a neki tetsző regulákhoz szükséges voksokat. Vagyis minden maradna a régiben. Ez azonban nemcsak azzal járna, hogy az Országgyűlést továbbra is mulasztásos alkotmánysértés terhelné, hanem azzal is, hogy folytatódna a parlamenti vizsgálóbizottság intézményének értékvesztése.

Az új szabályokat tartalmazó törvény megalkotására az Alkotmánybíróság (AB) által szabott március végi határidő (HVG, 2003. november 8.) lejárta önmagában aligha bírná rá a pártokat a megegyezésre. Fütyültek már évekig fontosabb AB-előírásra is, például arra az 1998-as döntésre, amely a MIÉP esete kapcsán a frakcióalapítás és -működés új szabályainak megalkotását tette kötelezettségüké. Igaz, akkor az Orbán-kormánynak jól jött, hogy a döntés elhúzódása révén a koalíciós oldal biztosan életben tarthatta a Csurka-párt megfogyatkozott frakcióját. Most viszont éppen az jelenthet reményt, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása valójában egyik politikai oldalnak sem jó.

A kormánypártok szeretnének szabadulni abból a szituációból, amelyben akár hétről hétre új vizsgálóbizottságot szabadíthat rájuk az ellenzék, az utóbbiak pedig kénytelenek szembenézni azzal a ténnyel, hogy az elmúlt években fokozatosan a politikai cirkusz kategóriájába sorolódott át a testületek munkája (HVG, 2001. április 21.), hiszen zajos működés után többnyire különösebb eredmény nélkül "múlnak ki" a vizsgálóbizottságok, amelyek amúgy inkább az ellenzéki fegyvertárba valók. A helyzetet jól jellemzi a ciklusbeli indítványok sorsa: a mostani Országgyűlésben 18-ból hármat visszavontak, három függőben maradt, 12 eljutott ugyan az elfogadásig, ám végül csak tíz esetben választották meg a tagokat is. Ami a siralmas végeredményt illeti: mindössze egyetlen bizottság, az óvoda- és iskolabezárásokat vizsgáló testület jutott el odáig, hogy jelentését elfogadja a Ház (lásd táblázatunkat).

Korántsem biztos persze, hogy a helyzetből adódó megegyezési kényszer az Avarkeszi Dezső képviselő nevével fémjelzett MSZP-javaslat elfogadásához vezet. Az új szabályozás előkészítésére hivatott bizottság június 16-ai ülésére készített javaslat ugyanis valóban korlátozná az ellenzék jogait (amit e tekintetben éppen az előző MSZP-SZDSZ-koalíció terjesztett ki 1994-ben). Pontosabban - a mai erőviszonyok között - csak a Fidesz-MPSZ-ét, hiszen az ma kedve szerint javasolhat vizsgálóbizottságot, ehhez most ugyanis elég a törvényhozók egyötödének támogatása, a pártvezetés által támogatott esetekben nem jelenthet nehézséget a 78 képviselői aláírás összeszedése. Az Avarkeszi-koncepció viszont rendes ülésszakonként csak egy-egy testület indítványozását engedné meg frakciónként, így a jelenlegi négypárti Országgyűlésben évente legfeljebb nyolc bizottság állhatna fel. Ez a megoldás kedvezne ugyan az MDF-nek (és persze az SZDSZ-nek), ám a Fidesz-MPSZ ellenében nem lehet összehozni a kétharmados többséget.

A koncepció - amit lapzártánkkor még tanulmányoznak a fideszes szakértők - szerint véget vetnének annak, hogy bármilyen kérdésben bizottságot lehessen felállítani, a jövőben e testületek csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben vizsgálódhatnának, s pusztán politikai felelősséget állapíthatnának meg. Éppen ezért kizárnák a vizsgálható körből azokat az ügyeket, amelyekben már büntetőeljárás indult (annak jogerős befejezéséig), illetve ha menet közben indul be a bűnüldözés gépezete, felfüggesztenék a parlamenti testület munkáját. Korlátozást jelentene az is, hogy a kormány és az alá tartozó szervezetek (ideértve a állami cégeket is) vezetői esetében megmaradna az ellenőrzési jogkör, ám például a köztársasági elnök, az alkotmánybírák, a bírák, az ombudsmanok, a számvevőszék elnöke már "mentességet" élveznének. Az "egyszerű állampolgárok" a Legfelsőbb Bírósághoz fordulhatnának jogorvoslatért, ha egy parlamenti vizsgálóbizottság beidézné őket.

A megegyezési esélyeket növeli, hogy az ellenzék is nyerne a módosítással. Jelenleg többféle módon is elfektethető egy indítvány, de az is előfordul, hogy a bizottság felállítását megszavazza ugyan a parlamenti többség, ám tagjait nem választja meg. A koncepció szerint ha 45 napon belül a többség nem szavazza meg a testület létrehozását, akkor a javaslatot tevő frakció - egyébként ez adná mindig a bizottság elnökét is - az AB-hoz fordulhatna, amely határozatban hívhatná fel a Házat a döntésre. A kutakodásra adott időt továbbra is az Országgyűlés határozná meg, ám az legalább hat hónapot tenne ki, ami ugyancsak jól jönne az ellenzéknek, hiszen például a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló, MDF-es vezetésű bizottság 2002 nyarán alig több mint egy hónapot kapott a munkára.

JUHÁSZ GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton