Németországban visszaemlékezések sorával, díszünnepséggel s jubileumi barátságos meccsel idézték fel az 1954-es foci-vb-n aratottdiadalt, s ennek során csak apró zavaró momentum volt, hogy az esélytelenként érkezett magyarok most simán megverték a portugáliai Európa-bajnokságra főpróbát tartó németeket.

A háború utáni Nyugat-Németország alapító atyái hárman voltak: Konrad Adenauer, a kancellár, Ludwig Erhard, a gazdaságpolitikus, valamint Fritz Walter, az 1954-es foci-vb-n győztes német csapat kapitánya. Merthogy a "berni csoda" volt az, ami lélektanilag is teljessé tette a két államférfi művét, az 1954. július 4-én a berni Wankdorf-stadionban a magyar csapat ellen elért 3:2 hozta meg a háborúban vesztes Németország lakóinak öntudatát, ez után érezhették és érezték azt, hogy "ismét vagyunk valakik".

A döntő 50. évfordulójának közeledtével ez még annak a figyelmét sem kerülhette el, akit nem érdekel a foci. Előbb Sönke Wortmann rendező csinált egy hősi eposznak szánt édeskés-giccses, némi hazafias pátosszal is leöntött filmet A berni csoda címmel (HVG, 2003. október 25.), aminek megtekintése - saját bevallása szerint - még Gerhard Schröder kancellár szemébe is könnyeket csalt. Majd sorra követték egymást az újságokban, a televíziókban a se szeri, se száma visszaemlékezések. A "Rahn lő, góóól!", valamint a "Vége, vége, vége, a meccsnek vége, Németország világbajnok!" diadalkiáltásokat, amelyekkel Herbert Zimmermann, a német rádióriporter annak idején hazáig hallhatóan jelentette a magyar csapat sorsát megpecsételő Helmut Rahn-lövést, majd a meccs lefújását, annyiszor ismételték már meg, hogy valószínűleg mindenki kívülről tudja.

"Csak egy futballmeccs volt, mégis történelem lett belőle" - mondta minderről múlt vasárnap a kaiserslauterni színház, a Pfalztheater ünneplő közönségének Johannes Rau német államfő, aki persze személyes jelenlétével maga is hozzájárult ahhoz, hogy a megemlékezés is több legyen egy puszta meccsfelidézésnél meg annál, hogy a két ország csapatai ötven év múlván egy barátságos mérkőzésen ismét találkoznak. Ezt különben azért hozták előre, mert a tényleges évforduló idején a német csapat már a portugáliai Európa-bajnokságon (Eb) focizik majd - reményeik szerint persze minél közelebb a döntőhöz.

A német futballszövetség, a DFB által rendezett jubileumi emlékünnepségen - amelyen ott volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Kurt Beck, a rajna-pfalzi tartomány miniszterelnöke, a kormányzó szociáldemokrata párt alelnöke is - a közönség egyaránt részesülhetett személyes élmények felidézésében és politikai-történelmi utalásokban, olykor meglepő párhuzamokkal fűszerezve. Johannes Rau és Mádl Ferenc előbb felolvasták a két csapat játékosainak nevét. Rau szerint eredetileg úgy tervezték, ő olvassa a magyarokét, s Mádl Ferenc a németekét. Ez utóbbi - így Rau - ment is volna, de ő nem vállalkozott a neki szóló feladatra, mert hivatali idejének utolsó hónapjában már nem akart hibázni. A névsorolvasás után Rudi Michel német és Szepesi György magyar rádióriporter személyes élményeikről faggatták az államfőket. Rau ennek kapcsán elmondhatta, hol és hogyan izgulta végig a vb-döntőt - egy francia kisváros pályaudvarának éttermében hallgatta a rádiót, egy szem németként csupa francia között -, a magyar köztársasági elnököt pedig arról kérdezte Szepesi, diákként hogyan élte meg 1956. október 23-át Budapesten. Az évfordulós németországi visszaemlékezések egy része különben már korábban arról értekezett, a magyar szempontból vesztes mérkőzés, a biztosnak hitt győzelem elmaradása feletti elégedetlenség hozzájárult az 56-os budapesti forradalom kirobbanásához.

Az emlékezetes meccs társadalmi hatásai visszatérő motívumként bukkantak elő. Gerhard Meyer-Vorfelder, a DFB elnöke számára a németek "sötét évek után visszakapott önbecsülését" jelentette 1954. július 4-e, Szepesi viszont azt a történetet mesélte el a német közönségnek - miután felidézte nekik a trianoni békeszerződést -, hogy a meccs másnapján, egy erdélyi kis faluban csupa fekete ruhába öltözött ember fogadta a hozzájuk érkező vándorszínházi társulatot, s a kérdésre, miért gyászolnak, azt mondták, ha győztünk volna, most egész Erdély újra magyar lenne. Meyer-Vorfelder viszont úgy látta, az, hogy magyarok és németek most együtt emlékeznek az ötven évvel ezelőtti meccsre, s a játékosok között barátságok szövődtek, ugyanúgy mutatja azt a nagy utat, amelyet Európa népei megtettek, mint a kaiserslauterni eseménnyel egyidejűleg a normandiai partraszállás emlékére rendezett nagy nemzetközi ünnepség Franciaországban, amin Gerhard Schröder személyében most először vett részt német kancellár is.

A nagyívű történelmi párhuzamhoz képest a meghívott játékosok - a döntő még élő résztvevői közül heten vállalkoztak az útra - földhöz, illetve gyephez ragadtabb élményei tényleg az emlékezetes focitalálkozókról szóltak. A jó hetvenes urak közül Heinrich Kwiatkowski kapus, aki a 8:3-as első magyar-német meccsen védett, azt hozta fel, végül csak volt haszna, hogy őt "kitömték" a magyarok, mert így azt hihették, a döntőben is könnyű dolguk lesz. Horst Eckel pedig a mítoszt igyekezett oszlatni, mondván, nem voltak ők semmiféle hősök, nem is akartak azok lenni, normális focisták voltak, és kész. A két magyar, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula is inkább egymást ugratva emlékezett a harmadik gólra. "Hol voltál, Gyula?" - évődött Buzánszky, a hátvéd. "Titeket kerestelek" - válaszolt a kapus, felelevenítve azt a bizonyos, mindent eldöntő Rahn-akciót. Grosics még azt is megosztotta a német közönséggel, hogy bár rengetegszer vannak nyomasztó álmai a vesztes meccsről, most, két héttel ezelőtt úgy álmodta meg, hogy 2:0-s magyar vezetésnél a bíró lefújta a meccset.

Akkor még nem tudta, néhány órával később álma valóra válik. "Csípjen már meg valaki" - juttatta kifejezésre kétségbeesett csodálkozását a német televízió riportere az esti meccsen, amikor a teljesen esélytelenként érkezett magyar csapat kétgólos előnnyel vezetett. "Felcserélték a mezeket, vagy újra 1954-ben vagyunk - sopánkodott a kommentátor, aztán korrigálta magát: - Nem, mert akkor a 2:0-ra jött a 2:2, majd a győzelem."

Most viszont elmaradt az egyenlítés is, s a biztosra vett német győzelem is. Pedig az "1986 óta a nemzetközi jelentéktelenségben eltűnt" magyar csapat ellen csak a gólarány volt kétséges a meccs előtt. Günter Netzer, a későbbi (1974-es) világbajnok csapat tagja, aki ma a közszolgálati ARD televízió szakértő kommentátora, nevetve idézte fel Lothar Matthäus nyilatkozatát, miszerint az egyik magyar játékos (Rósa Dénes) egyenesen szombati esküvőjéről érkezett a meccsre. Hát, egy harmadosztályú sörmeccsre is illik komolyabban felkészülni - vélte Netzer, s azt a tényt pedig, hogy a szövetségi kapitány szerint 22 játékos lemondta a részvételt, úgy kommentálta, Matthäus helyében ő bizony meggondolná, meddig marad Magyarországon, mert ahol ennyien visszautasítanak egy válogatott meghívást, ott komoly bajok lehetnek a liga és a szövetség között.

A 0:2-t egyébként gyorsan megemésztették a németek. Már mindenki Portugáliára gondolt - magyarázta Oliver Kahn csapatkapitány saját és társai teljesítményét. Rudi Völler szövetségi kapitány pedig még azt is felvetette, lehet, hogy Matthäus csupán trükközött a 22 visszalépéssel, s igazándiból a legjobb magyar csapattal állt ki. Ami persze semmit nem változtat azon, hogy a németek ott lesznek az Eb-n, a magyarok meg nem.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken