Az iraki kérdés nyilvános taglalását lehetőleg elkerülő, főképpen a gazdasági-technológiai kapcsolatok erősítését célzó ötnapos látogatást tesz e hét végétől kezdve a magyar kormányfő az USA-ban. A barátságtalan amerikai vízumpolitika ügyében valószínűleg Medgyessy sem tud majd érzékelhető javulást kialkudni.

Egy nem túl nagy európai ország kormányfőjének látogatása általában nem hozza lázba az amerikai sajtót, ezúttal azonban, úgy tűnik, maga a vendég igyekszik kerülni a nyilvánosságot. A HVG információi szerint a június 19-én ötnapos látogatásra az Egyesült Államokba érkező Medgyessy Péter környezete elzárkózott még a lehetőségétől is annak, hogy a miniszterelnök megszólaljon valamelyik jelentős amerikai sajtóorgánumban, mondván, úgyis Irakról kérdeznék, arról pedig az iraki háború megindítását támogató "nyolcak" levelének egykor büszke aláírója (HVG, 2003. február 22.) a jelek szerint nem tud vagy nem akar semmit mondani.

Pedig itteni fő tárgyalópartnerét, George W. Bush amerikai elnököt bármely külföldi államférfi ma főként abból a szempontból érdekli: támogatja-e az iraki háborút, vagy ha azt nem is, legalább az amerikai tervezésű iraki békét, partner-e "a terror elleni háborúban". Igaz, Medgyessy vizitje idején egy ilyen támogatásnak az amerikai elnök szemében már jóval kisebb lesz az értéke, mint lett volna akár egy héttel ezelőtt, amikor még nem született meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának legújabb, egyhangú határozata Irakról (lásd cikkünket a 19. oldalon). Kétségtelen ugyanakkor, hogy ez utóbbi viszont a magyar kormányfő dolgát könnyíti meg, amikor majd, minden bizonnyal, szövetségesi támogatásáról biztosítja Busht a jövő keddi, 35 percesre tervezett megbeszélésük során a Fehér Házban. Az amerikai elnök - a HVG fehér házi információi szerint - a maga részéről meg fogja köszönni a magyar katonák iraki helytállását és Magyarország hozzájárulását a már említett terrorellenes háborúhoz. A találkozó után a két vezető azonban nem vonul ki újságírókkal találkozni a Fehér Ház rózsakertjébe, de ez - akárcsak az ovális irodában való közös tartózkodás időtartama - megfelel a hasonló méretű európai országok első embereinek kijáró protokolláris átlagnak.

Medgyessy a jelek szerint még így is igyekezni fog, hogy hűségnyilatkozatát minél kevesebben vegyék észre. Különböző felmérések szerint ugyanis a magyarok nagy többsége kezdettől fogva kitartóan ellenzi az iraki háborút és a magyar katonák részvételét benne. Nyilván ez a közhangulat motiválta a Fidesz-MPSZ-t is, amikor a miniszterelnöki látogatás bejelentésekor még azt követelte, hogy négypárti egyeztetés során kialakított kötött mandátummal utazzon Medgyessy az USA-ba, elkerülendő az újabb parlamenti jóváhagyás nélküli elköteleződést. A már említett BT-határozat megszületése óta azonban a fiataldemokraták hallgatnak, a HVG információi szerint lapzártánkkor éppen nem volt álláspontjuk Irak ügyében.

Medgyessy csapata és a külügyi kormányzat mindezek fényében azon igyekszik, hogy a kormányfő látogatását kevésbé politikai, sokkal inkább gazdasági-technológiai jellegűre hangolja. Simonyi András washingtoni magyar nagykövetnek mindenesetre nagyszabású elképzelései vannak. "Magyarországot mint technológia- és tudásalapú országot kell eladni Amerikában" - fejtegette a HVG-nek. Ezért aztán San Francisco környékén két - magyarországi érdekeltséggel is rendelkező - high-tech konszernnél, az Oracle szoftver- és a Solectron félvezetőcégnél tesz gyárlátogatást Medgyessy. Washingtonban pedig az itteni magyar technológiai központban, a Htech nevű kétfős irodában találkozik további cégvezetőkkel és egyetemi emberekkel. "Ezzel is a technológiai tudás, a vállalkozói tőke és a kormányzat tevékenységének összehangolására szeretnénk ráirányítani a figyelmet" - mondta Simonyi.

Noha az utóbbi években jócskán megcsappant az új amerikai beruházások száma Magyarországon, Medgyessy, jelezve, hogy kormánya a kicsit is becsüli, több olyan cég - például az ExxonMobil, a General Electric - képviselőjével is találkozik, amely az utóbbi időben kisebb-nagyobb regionális szolgáltatóközpontot (lásd cikkünket a 111. oldalon) hozott létre Magyarországon, esetenként akár több száz új munkahelyet is teremtve. A kormányfő programjának összeállítói bíznak abban, hogy mindez ellensúlyozza, a politikai vonal ezúttal haloványabb lesz, mint Medgyessy 2002. novemberi látogatásakor.

Bármilyen tarka lesz is egyébként a kongresszusi találkozókkal, New Yorkban Henry Kissinger volt külügyminiszterrel és Elie Wiesel Nobel-díjas íróval is megspékelt program, a látogatás igazi sikere az lehetne, ha Medgyessy el tudná érni, hogy az USA változtasson gyakran megalázó magyarországi "szocialista" vízumkiadási gyakorlatán. Arra azonban nincs esély - mondta a HVG-nek Stuart Patt, a washingtoni külügyminisztérium konzuli hivatalának munkatársa -, hogy a magyarok, a kölcsönösség alapján, vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba, ehhez ugyanis a visszautasított vízumkérelmek arányának nem szabadna meghaladnia a 3 százalékot. Az amerikai konzulátusi hivatalnokok Budapesten - Patt szerint objektív kritériumok alapján - ma ennél sokkal többet utasítanak vissza, de hogy pontosan mennyit, az hivatali titok. Az amerikai kongresszus ráadásul mostanában azt vizsgálja, mely országoktól kellene megvonni a vízummentességet, s a kedvezményezettek listájának bővítéséről hallani sem akar. Alexander Kwasniewski lengyel államfőnek, aki idén januári washingtoni látogatásakor már-már durva nyilatkozatban kérte ki magának, hogy Amerika megalázó vízumkiadási, majd bevándorlási hivatali procedúrának veti alá annak a Lengyelországnak a polgárait, amelynek fiai életüket kockáztatva harcolnak vállvetve az amerikaiakkal Irakban, csak annyit sikerült elérnie, hogy amerikai bevándorlási hivatalnokok az érvényes vízummal rendelkezőket már a varsói repülőtéren megvizsgálják, és kiszűrik azokat, akiket egyébként valamelyik amerikai repülőtérről irányítanának vissza.

A magyar kormányfőnek a HVG információi szerint legfeljebb azt sikerül majd elérnie, hogy az amerikaiak a jelenlegi két-háromnál több ablakon keresztül szolgálják ki az utazókat, akiktől e héttől már Budapesten ujjlenyomatot is vesznek a vízumhoz. De vérmes reményeket még ehhez sem lehet fűzni, ábrándította ki a HVG-t Patt, mert a törvény szerint az amerikai konzulátusoknak a 100 dolláros - kudarc esetén sem visszatérítendő - vízumdíjból kell fedezniük működési költségeiket, az pedig csak arra elég, amit most nyújtanak.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Elnapolt kabinetkérdések

Augusztus végére, szeptember elejére tervezett kabinetátalakítási terveiről is beszélt Medgyessy Péter kormányfő múlt...

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot