Augusztus végére, szeptember elejére tervezett kabinetátalakítási terveiről is beszélt Medgyessy Péter kormányfő múlt...

Augusztus végére, szeptember elejére tervezett kabinetátalakítási terveiről is beszélt Medgyessy Péter kormányfő múlt héten a Magyar Televízió Dolgozószoba című műsorában, ám könnyen lehet, hogy az elhatározásból egyelőre nem lesz semmi. A működése első két évében nyolc minisztert elfogyasztó - és ezzel a harmadik magyar köztársaság leggyorsabban amortizálódó kormányának számító (HVG, 2004. február 14.) - Medgyessy-kabinet soron következő átalakításában a miniszterelnök mozgásterét jelentősen szűkíti, hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP) választásokon csökkent a különbség az MSZP és a kisebbik koalíciós partner, az SZDSZ támogatottsága között: az előbbi jelentősen meggyengülve, az utóbbi viszont megerősödve került ki a megméretésből (lásd cikkünket a 8. oldalon).

A választások előtt mindkét kormánypárt abban bízott, hogy az EP-választás eredménye javítani fogja tárgyalási pozícióját, ezért a múlt héten csak a kabinet egyik legcsekélyebb súlyú posztjának, az esélyegyenlőségi miniszterinek a betöltéséről született döntés. A jövőben az EP-ben dolgozó Lévai Katalint (MSZP) Göncz Kinga, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára (HVG, 2002. június 8.) váltja fel, aki hétfőn már le is tette hivatali esküjét. A volt köztársasági elnök lánya egyetlen pártnak sem tagja, kinevezése mégis inkább a szabaddemokraták sikerének tekinthető, akik korábban eredményesen hiúsították meg a posztra szintén esélyes Devánszkiné Molnár Katalin szocialista országgyűlési képviselő jelölését.

Betöltetlen maradt viszont az európai bírói kinevezése miatt hivatalából május elején távozott Juhász Endre tárca nélküli integrációs miniszter helye. A döntés elodázásában az is közrejátszott, hogy a kormányon és a koalíciós pártokon belül több elképzelés élt és él a poszt jövőbeni sorsával kapcsolatban. Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök a választások előtt újra fölvetette, hogy a tisztség megszüntetése, de legalábbis a külügyminiszteri felügyelet alá rendelése volna kívánatos (HVG, 2004. május 22.). Medgyessy puhatolódzott is ez ügyben Szent-Iványi Istvánnál, az Országgyűlés integrációs bizottsága SZDSZ-es elnökénél, aki - mint a HVG-nek elmondta - maga is úgy ítéli meg, hogy a Juhász Endre távozása óta üresen álló miniszteri poszt a jelenlegi formájában nélkülözhető.

Az EU-miniszteri hivatal rangját-súlyát jelentősen növelné, ha például - mint arra a kormányfő is utalt a múlt heti tévéinterjúban - olyan fejlesztési minisztériummá alakulna át, amely az EU-ból érkező pénzek felhasználásának koordinálásával infrastrukturális-fejlesztési tárcaként működne a továbbiakban. Az SZDSZ-ben egyelőre azonban nem látnak semmi indokot arra, hogy elkapkodva történjen meg egy ilyen mértékű beavatkozás. A kormányfő terveiből a kisebbik koalíciós pártban egyelőre inkább a kormányzati apparátus újbóli bővítésének veszélyét, illetve a Csillag István (SZDSZ) vezette gazdasági tárca hatáskörének a csorbítását olvassák ki. Ugyanakkor - mint Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő, a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós koordinációért felelős politikai államtitkára fogalmazott - "semmilyen forgatókönyv nincs a kormányátalakításra, az is lehet, hogy most még nem is lesz belőle semmi". Az SZDSZ-ben arra is figyelmeztetnek, bármiféle beavatkozással célszerű lenne megvárni, amíg kiderül, mi készül a kormányzati apparátus racionalizálási koncepciójának elkészítését kormánybiztosként irányító Sárközy Tamás konyhájában.

"Egyelőre minden minisztercsere csak találgatás" - mondta Horn Gábor, aki szerint semmi alapja azoknak a híreknek, hogy például Baráth Etele vagy Gyurcsány Ferenc sportminiszter lenne a Medgyessy által emlegetett csúcsminisztérium vezetője, illetve hogy a Csillag vezette gazdasági és közlekedési tárcát kettéválasztanák, és Csillagnak mennie kellene. A vasárnapi választási eredménnyel, úgy tűnik, olyan patthelyzet állt elő, amelyben sem Medgyessy, sem az MSZP, sem az SZDSZ nem elég erős ahhoz, hogy elképzeléseit elfogadtassa a másik féllel. Így a kormányátalakítás akár még el is halasztódhat olyan időszakra, amikor már csomagban lehet dönteni több miniszterutód, illetve az államfőjelölt személyéről is.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Csendes magyar

Az iraki kérdés nyilvános taglalását lehetőleg elkerülő, főképpen a gazdasági-technológiai kapcsolatok erősítését célzó ötnapos látogatást tesz e hét végétől kezdve a magyar kormányfő az USA-ban. A barátságtalan amerikai vízumpolitika ügyében valószínűleg Medgyessy sem tud majd érzékelhető javulást kialkudni.

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya