A Keller László közpénzügyi politikai államtitkár tevékenységét érintő ügyészségi nyomozás tűnik a tavaly elfogadott üvegzsebprogram első látványos következményének. A közhivatalok továbbra is szűkszavúak, s még kétséges, mi számít közérdekből nyilvános adatnak.

"Az oroszlánt le kell teríteni, vagy békén kell hagyni. Aki csak huzigálja a bajszát, könnyen pórul járhat" - hozott vadászanalógiát Keller László közpénzügyi politikai államtitkár adatvédelmi gondjainak magyarázatára a miniszterelnök környezetének egyik inkognitót kérő tagja. A példabeli oroszlán Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, aki szenvedélyes vadász, s aki személyes érdekeit érezheti sértve az állami tulajdonú somogyi erdészetben folyó protokollvadászatai ügyében Keller által folytatott kutakodás miatt (HVG, 2004. június 4.). Mi tagadás, az államtitkárra az utóbbi időben rájár a rúd: a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt rendelt el nyomozást éppen e vadászat-ellenőrzés kapcsán - igaz, ismeretlen tettes ellen. A büntetőeljárás legalábbis pikáns, hiszen a nyomozók hivatali felettese, Polt Péter legfőbb ügyész - feltéve, hogy tényleg történt bűncselekmény - alkalmasint sértett is lehet: maga is több ízben megfordult a somogyi protokollvadászatokon, amelyekkel kapcsolatban Keller arra volt kíváncsi, fizettek-e a vendégek a kilövésekért (lásd Csapásirányok című írásunkat).

Az ügyészségi feljelentést az OTP-hez, illetve Csányihoz kötődő (HVG, 2003. január 18.), az állami tulajdonú Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. (Sefag) területének egy részén vadászati jogot bérlő Fauna Rt. tette, amelytől egyébként Keller nem is kért adatokat: az államtitkár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) megyei hivatalát kereste meg a vadászati nyilvántartásokban foglaltakért. A Fauna mindazonáltal Keller feletteséhez, Kiss Péter kancelláriaminiszterhez is fordult, aki Benedek Fülöphöz, az FVM közigazgatási államtitkárához továbbította a panaszt. Utóbbi május közepén kelt, a Faunának címzett válaszában "vélhetően jogellenesnek" mondta a közpénzügyi kutakodást. Benedek egyébként a HVG értesülései szerint maga is vendégvadászkodott az időközben a Sefagba beolvadt Lábod Rt.-nél.

Az orrára koppintott Kellernek Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos is, a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos joggal érvelve s a vadászati törvényt is előhozva. Miközben Péterfalvy kitart amellett, a tavaly egyhangú parlamenti igennel elfogadott úgynevezett üvegzsebtörvény (HVG, 2003. április 10.) nem hatalmazza fel Kellert személyes adatok megismerésére, az államtitkár az ugyanezen jogszabálycsomagban módosított polgári törvénykönyvvel támasztja alá igazát, mondván, az bevezette a közérdekből nyilvános adat fogalmát, s ő csak ilyeneket kívánt megismerni.

Ha vadászatügyben a jelek szerint akadozik is az üvegzsebtörvény végrehajtása, más területeken - például a közpénzekre kötött szerződések kapcsán - némi előrelépés tapasztalható. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) például a honlapján hozta nyilvánosságra a nettó 5 millió forintnál drágább szerződéseit. Ezek zöme piackutatásról, kommunikációs, illetve jogi tanácsadásról szól, utóbbiak esetében általános, hogy nem a nagy befolyású politikai háttéremberekkel kötött szerződéseket listázzák, inkább a kisebb jelentőségű, olykor "holdudvarbeli" cégek foglalkoztatását szolgálják a megállapodások. A - legalábbis egy összegben - legtöbb pénzt, 238,5 millió forintot a május végi frissítésű lista szerint a március 15-ei központi rendezvények lebonyolításával megbízott N. G. Partners Reklámügynökség Kft. kapta (e cég az egyik tulajdonosa a tavalyi augusztus 20-ai ünnep egyik szervezőjének, a köztévének is beszállító Mindshare Kft.-nek).

A MEH az üvegzsebtörvény végrehajtását is ellenőrizteti: a feladatot havi nettó 600 ezer forintért a "3-G" Consulting Kft. végzi. A cég Király István és családja tulajdona. Király korábban igazgatósági, most felügyelőbizottsági tag az egykori Demisz-cég Inhold Rt.-ben (HVG, 1996. március 9.). Utóbbi érdekeltsége, az Inhost Kft. szintén szerepel a kancellária "fizetési" listáján: havi 750 ezer forintért a költségvetés tervezésében nyújtanak segítséget. Kormányzati kommunikációs ügyekben serénykedik Gyuricza Péter tévériporter cége (havi 550 ezer forint) is, míg a Török Gábor politológus vezette Törésvonal Bt. "politikai tanácsadást" számláz (havi 500 ezer forint). A jelek szerint a MEH olykor kiszervezi köztisztviselőit is: a kancellária tavalyi átszervezésekor távozott Zsuffa István közigazgatási államtitkár vezette Hold-ing Kft. például 1 millió forintért közigazgatási vezetői tanácsokat ad, és megbízási szerződéssel látja el munkáját Komássy Ákos, a kormányfő személyi titkára (493 ezer forint).

Ami a részleteket illeti, továbbra sem egységes az állami apparátus: az egyes minisztériumok eltérő helyen és rendszer szerint hozzák nyilvánosságra közpénzköltésüket. Míg azonban a MEH a külföldi kiküldetések esetében megnevezi a kiküldött munkatársat is, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium például csak a miniszter és a politikai államtitkár esetében tesz így. A kancellária üvegzseblinkjének tanúsága szerint a MEH által használt 136 személygépkocsi üzemeltetése áprilisban 13,5 millió forintot tett ki. A MEH-honlapon az egyes tárcák használatában található járműveket is felsorolják, az információ azonban másodlagos frissességű: a saabos egészségügyi minisztert például még Csehák Juditnak hívják, az audis pénzügyminisztert pedig László Csabának.

Az üvegzsebtörvény bizonyos jelek szerint csak papíron hatályos némely közhivatalnál, állami tulajdonú gazdasági társaságnál. A vagyonnyilatkozat tételére kötelezett tisztviselők, vállalatvezetők fizetése elvileg nyilvános ugyan, de meglehetősen rámenős érdeklődőnek kell lenni, hogy valaki betekintsen a nyilatkozatokba. A közhivatalok közül egyébként csak néhánynak - például az Állami Számvevőszéknek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának - van üvegzseblinkje honlapján, igaz, a közzététel megtörténhet a szakközlönyökben is. Az interneten keresztül nem tudható meg adat így mások mellett az adatvédelmi biztos közpénzköltéséről sem.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak