Egy garázdaságért felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra ítélt bolgár férfi vesztette életét a rendőri intézkedés, a Ferihegyi repülőtéri biztonsági szolgálat tagjai által alkalmazott testi erőszak következtében. Ez azonban még nem jelenti, hogy bárkinek a büntetőjogi felelőssége is bizonyosan megállapítható lesz.

"Ha lenne legalább egy olyan rabszállító autónk, amelyben biztonságosan el lehetne helyezni a szó szerint dühöngő, ön- és közveszélyes személyeket, sokkal nyugodtabb lennék" - mondta el a HVG-nek Katanics Sándor rendőr alezredes, a repülőtéri biztonsági szolgálat közbiztonsági parancsnokhelyettese. Ilyen speciális jármű hiányában azonban egy egyszerű Skoda járőrautóba kellett betuszkolniuk múlt csütörtökön a 27 éves bolgár Szvetoszláv Dimitrov Martovot, aki az Üllői úton először a kocsi jobb hátsó ajtaját próbálta kivágni, majd a balján ülő rendőrre támadt.

Elszántságát bizonyítja, hogy az úgynevezett övbilincsből - derékszíjához elölről rögzített "karperecből" - a jobb kezét ki tudta szabadítani azon az áron, hogy jelentős, vérző bőrsérüléseket szenvedett. Miután a mellette ülő rendőr nem tudta megfékezni, a járőrkocsi megállt, s a két rendőr együtt rángatta ki Martovot az autóból, akit az aszfaltra fektettek, és újból megbilincseltek. A tolató, majd megálló gépkocsira a VIII. kerületi kapitányságon a térfigyelő kamerák kezelői is felfigyeltek, így valószínűleg jól kivehető, hiteles felvételek állnak rendelkezésre arról, mi történt pontosan.

Az eddigi információk szerint az alacsonyabb rangú rendőr őrmester a magas, szikár, de nem rendkívülien nagydarab férfi lábait rögzítette, főtörzsőrmester társa pedig a nyakát kulcsolta át, s közben másik kezével telefonált, mentőt hívott. Egymás után három mentő is érkezett, de a bolgárral csak a harmadik indult el a kórházba, ám közben a férfi meghalt. Részletes orvos szakértői véleményre még jó darabig várni kell, a boncolás elsődleges eredményei - a gége sérülése és nyelvcsonttörés - azonban egyértelműen azt támasztják alá, hogy Martovot szabályosan megfojtották, s nem például az ijedtségtől, sokktól kapott infarktus vagy más betegség végzett vele.

Már Budapestre érkezésekor tudni lehetett, nem kevés gondot fog okozni: az Amszterdamból indult Malév-járaton a pilótafülke ajtaját rugdosta, az utasok fogták le és tartották ülésében a leszállásig, illetve a rendőrök kiérkezéséig. Gyorsított eljárással bíróság elé állították, s a kispesti törvényszéken garázdaság miatt öt hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, s kitiltották Magyarországról. Az ítéletet mind a vádlott, mind az ügyészség elfogadta, így az azonnal jogerőssé vált. Ami a körülményeket illeti, Trappné Kiszely Rita, a bíróság elnökhelyettese tájékoztatása szerint a tárgyaláson a magát munkanélküli elektrotechnikusnak valló férfi azt állította, hogy korábban Amszterdamban kábítószert fogyasztott, s pánikba is esett, ezért rugdalhatta a pilótafülke ajtaját, különben vallomása szerint se betegsége, se idegrendszeri problémája nem volt.

A rendőrök úgy tudták, hogy a helyzet ennél súlyosabb, Martov korábban marihuánát és az annál sokkal keményebb kábítószernek számító kokaint fogyasztott, s súlyos elvonási tünetei vannak. Katanics Sándor épp emiatt a repülőtéri állomány bevetési csoportjából, a helyi kommandósok közül jelölt ki két tapasztalt, fizikailag-szakmailag felkészültnek tartott tiszthelyettest a kísérésére, akiket "eligazított" a bolgár ön- és közveszélyes állapotáról. Az eddigi vallomások szerint a rendőröket szállítás közben támadó, menekülni próbáló férfi a testi kényszer más fogásaira "nem reagált", úgy tűnt, mint akinek nincs fájdalomérzete, amikor pedig a főtörzsőrmester lazított a szorításon - állítása szerint többször is -, a férfi azonnal menekülni vagy támadni próbált, vele az oroszul beszélő rendőr semmiféle kontaktust nem tudott teremteni.

"Sajnálatos baleset volt" - vélekedik az intézkedő egyenruhások parancsnoka, aki szerint a fogolykísérők a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat alapján törvényesen és jogszerűen alkalmaztak testi kényszert, bár annak arányosságát és szakszerűségét nyilván vizsgálni kell. Ezt teszi a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal is, bár mint Turi András főosztályvezető elmondta, még a vizsgálat korai szakaszában járnak, várják az igazságügyi szakértői véleményt a halál bekövetkeztének módjáról, toxikológiai értékelést arról, mikor és milyen kábítószert fogyasztott az elhunyt, valamint a bolgár információkat arról, volt-e valamilyen speciális önvédelmi képzettsége, esetleg fegyveres testületi vagy bűnözői múltja Martovnak.

Nem hivatalos információk szerint a kísérő rendőrök, noha egyenként is erősebb felépítésűek voltak a bolgárnál, attól tartottak, hogy a dühöngő férfi esetleg a fegyverüket próbálja megszerezni, ezért is vélték úgy, hogy szökését, szabadulását feltétlenül meg kell akadályozni. A HVG által megkérdezett szakértők többsége azonban valószínűtlennek tartja, hogy csak ennyire életveszélyes módon lehetett volna megfékezni.

Hasonlóan súlyos kérdések több hatósági eljárás során is felmerültek, s bizonyult már "bűntelennek" az igazoltatáskor gerinctörést okozó rendőr éppúgy, mint a Ferihegyen egy kameruni fiatalember halálát okozó kommandósok. A Fővárosi Főügyészség határozata szerint nem volt minden kétséget kizáró módon megállapítható, hogy két újpesti rendőr, Biszku Attila és Hornyák Tibor túllépték volna a megengedhető testi kényszer határát, amikor lemezes csigolyatöréssel 50 százalékos rokkanttá tettek egy alig 60 kilós fiatalembert, aki katonaigazolványát csak felmutatni volt hajlandó (HVG, 2002. június 1.), s ezen utólag már az a 9,2 millió forintos kártérítést megállapító bírósági ítélet sem változtathatott, amelyik semmivel sem indokolható durvaságnak minősítette a rendőri fellépést. A Ferihegyi repülőtéren pedig a 2000. december 18-án meghalt Ebune Ekole Christiant szigetelőszalaggal összekötöző rendőröket - ők nem a repülőtéri biztonságiakhoz, hanem a készenléti rendőrség terrorelhárító szolgálatához tartoztak - azért nem állították bíróság elé, mert az orvos szakértő természetes okokból bekövetkezett halált állapított meg, s ehhez képest csak "csekély" eljárási hibának minősítették, hogy a testi kényszert megörökítő repülőtéri biztonsági kamerák felvételeit a nyomozóhatóságok meg sem nézték.

Most ez kizártnak tűnik, az ügyészségi nyomozók már vizsgálják a felvételeket. Az Üllői úton testi kényszert alkalmazó rendőröket Salgó László országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére felfüggesztették beosztásukból, belső rendőrségi vizsgálat is indult, azt viszont végső soron bíróságnak kellene kimondania, az élet kioltása mint "eredmény", a megbilincselt emberrel szembeni testi kényszer alkalmazásakor bármilyen módon is arányosnak és szakszerűnek minősíthető-e. Némi pénzzel azonban valószínűleg az utóbbi években két külföldi halálát is meg lehetett volna előzni, hiszen feltehetőleg a kameruni és a bolgár férfi is élhetne még, ha Ferihegyen a törvényi előírásoknak megfelelő fogda működne, s nem kellene szigetelőszalaggal mozgásképtelenné tenni kiutasításra várókat vagy a kispesti fogdába szállítgatni ön- és közveszélyes személyeket.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Ön is segíthet megmenteni a korallzátonyt, erre a színre figyeljen

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Leopárd ölte meg az erdőben meditáló szerzetest

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ