Megrendítette, de a jelek szerint nem tántorította el a honvédség iraki szerepvállalásának folytatásától a kormányt, és az ott szolgálókat sem riasztotta el a kontingens egyik fiatal szakaszvezetőjének halála. A merénylet az ellenzék szerint intő jel az eredetileg ez év végéig szóló küldetés mielőbbi befejezéséhez.

Elkerülhetetlen volt - ezzel a megállapítással zárult az iraki magyar kontingensben szolgálatot teljesítő, egy múlt csütörtöki merényletben elhunyt Nagy Richárd szakaszvezető halála körülményeinek tisztázására a helyszínre kirendelt szakértői bizottság vizsgálata. A magyar kontingens több szállító járműből álló konvoját a hillai tábortól mintegy 70 kilométerre északkeletre érte támadás: Nagy az ukrán bázisra ivóvizet szállító járműoszlop második, BTR-80 típusú páncélkocsijának lövészállásából derékig kiemelkedve pásztázta a környéket, amikor a jármű mellett távirányítással működésbe hozott pokolgép robbant. A repeszdarabok közül több olyan súlyosan sebesítette meg az egyébként védőmellényt viselő katonát, hogy a gyors orvosi beavatkozás ellenére a kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe (társa kisebb sérülésekkel vészelte át a támadást). A vizsgálóbizottság ugyanakkor azt is megállapította, hogy a történtekért a kontingens egyetlen tagját sem terheli felelősség, "mindenki a legjobb tudása szerint végezte a munkáját".

A tragédia - amellyel tizenötre emelkedett az iraki hadműveletekkel összefüggésben katonai veszteséget szenvedett nemzetek száma - nem érte váratlanul a magyar szerepvállalás kérdésében amúgy is megosztott pártokat (HVG, 2004. május 22.). "Ez az, amit mi, magyar demokraták nem akartunk" - mondta Dávid Ibolya, a katonák hazarendelését legrégebben követelő MDF elnöke, aki az elhunyt családjának címzett részvétnyilvánítással egyidejűleg arról is beszélt, beigazolódtak pártja korábbi félelmei. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter viszont - miközben maga is csak a szerencsének, egyfajta "égi adománynak" minősítette, hogy korábban nem történt hasonló tragédia - úgy vélte, a történtek továbbra sem indokolják a magyar katonák azonnali hazahívását.

Egy esetleges iraki katonahalál "kríziskommunikációjára" a Miniszterelnöki Hivatal már tavaly ősszel megkezdte a felkészülést (HVG, 2003. november 1.). A forgatókönyv szerzői - köztük a kancelláriától időközben megvált Braun Róbert, a kormányzati közszerepléseket koordináló helyettes államtitkár - óva intették a kormányfőt attól, hogy egy bekövetkező tragédiáról ő maga számoljon be a nyilvánosságnak, mondván, ez a kormány számára biztos népszerűségvesztéssel járna. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, a hivatalos megnyilvánulásokban a részvétnyilvánítás mellett szükséges volna kiemelni, hogy a missziót a benne részt vevő katonák önként vállalták. A történtek idején Brüsszelben tartózkodó - de a George W. Bush amerikai elnökkel való e heti találkozója miatt Irak-ügyben amúgy is meglehetősen kényes helyzetben lévő (HVG, 2004. június 19.) - Medgyessy Péter miniszterelnök a jelek szerint tartotta is magát az előzetes tervhez. Miközben együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival, sietett leszögezni, az "aljas terrortámadás" nem indok arra, hogy a kontingenst az év végéig szóló megbízatásának lejárta előtt visszarendeljék, viszont egyetlen szerződéses katonának sem kötelező Irakban maradnia (lapzártánkig senki nem jelezte, hogy meg kívánja szakítani szolgálatát).

Juhász Ferenc miniszter - aki a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánította a katonát, akinek holttestét vasárnap este különgéppel Budapestre szállították - utóbb azt is kifejtette, a kormány álláspontja szerint leghamarabb ősszel lenne esedékes parlamenti vitát rendezni a magyar szerepvállalás kérdéséről. Akkor ugyanis szerinte már jóval több információ birtokában lesznek a képviselők az iraki helyzet megítélésével kapcsolatban, például kiderül az is, beváltotta-e a helyzet normalizálásával kapcsolatos reményeket az e hónap végére tervezett hatalomátadás. Lényegében ezt az álláspontot képviseli az SZDSZ is: a párt vezetői legalábbis nem változtattak véleményükön a tragédia kapcsán. Kuncze Gábor pártelnök például úgy fogalmazott, a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, "amíg szükség van a munkájukra".

Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke - aki korábban az iraki foglyokkal való embertelen bánásmódra hivatkozva változtatta meg álláspontját, s lett pártjával együtt a magyar katonák visszarendelésének egyik fő szorgalmazója - a múlt héten, a tragédia előtt alig néhány órával Boross Péter és Horn Gyula exkormányfőkkel arról tárgyalt, miként lehetne elérni, hogy Medgyessy Péter egységes magyar álláspontot képviseljen washingtoni látogatásán az iraki magyar szerepvállalással kapcsolatban. A Fidesz-elnök által kezdeményezett - zárt, de a reakcióiból ítélve kedélyes - találkozón azonban lényegében az "ahány résztvevő, annyi álláspont" érvényesült. Vagyis míg Orbán ahhoz szeretett volna támogatókat megnyerni, hogy a magyar katonák a lehető leghamarabb térjenek vissza Magyarországra, Horn lényegében a kormány álláspontját, tehát a december végéig való maradást képviselte, Boross Péter pedig azt mondta, készenlétben kell lenni az alakulatok kivonására, de az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irak-ügyben hozott határozata miatt (HVG, 2004. június 19.) egyelőre "illik várni" (ami egyébként lényegében egybevág Orbán korábbi álláspontjával, aki egy hónapja - az európai uniós nagykövetekkel való találkozóján - még azt mondta, "haza kell jönniük a katonáknak, hacsak az ENSZ nem ad újabb esélyt").

A volt miniszterelnökök megegyezésére Irak ügyében vélhetően Orbán sem számított, de arra valószínűleg igen, hogy ennél azért valamivel nagyobb egyetértés alakul majd ki közöttük. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a csütörtöki tragédiát - legalábbis eleinte - a Fidesz-MPSZ vezetői nem használták fel a kormány elleni belpolitikai támadásra, inkább egyfajta kivárás jellemezte az első reakciókat. Simicskó István, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke például arról beszélt, hogy "minden kérdésnek megvan a maga ideje", és egy ilyen szörnyű tragédia után nem lenne helyénvaló más nyilatkozat, mint a részvétnyilvánítás.

A Medgyessyhez hasonlóan múlt csütörtökön szintén Brüsszelben tartózkodó Orbán maga is hasonló hangnemben nyilatkozott, ugyanakkor ő már azt is szükségesnek tartotta megjegyezni: Irak ügyében nem változott pártja véleménye. Ami - mint azt a hét végén a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában részletesen is kifejtette - immáron azt jelenti, hogy a körülmények megváltozására történő hivatkozással ki kell vonni a magyar kontingenst Irakból, és szó sem lehet a küldetés jövő évi meghosszabbításáról.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Megmosta Orbán Viktor egykori iskolatársának a fejét az ÁSZ

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya