A párizsi zsidó negyed - akárcsak megannyi más franciaországi történelmi városrész - André Malraux-nak köszönheti...

A párizsi zsidó negyed - akárcsak megannyi más franciaországi történelmi városrész - André Malraux-nak köszönheti fennmaradását. A neves író, esszéista, aki 1959-től tíz éven át a De Gaulle tábornok vezette kormány kulturális minisztere volt, éppen a zsidó negyednek is otthont adó Marais nevű városrész rohamos pusztulását és a világszerte tomboló felhőkarcoló-építési lázat látva nyújtotta be a történelmi városrészek rehabilitációjára kidolgozott törvénytervezetét, amelyet aztán 1962. augusztus 4-én el is fogadott a nemzetgyűlés. A mai napig az író nevét viselő törvény előírja, hogy a kulturális miniszter és építészek, művészettörténészek, városrendezők feladata kijelölni országszerte azokat a nemzeti kulturális, természeti, esztétikai értéknek tekintett úgynevezett védett szektorokat, amelyeknek megőrzése és rehabilitálása, ha magántulajdonban vannak is, államilag ösztönzendő, és különféle adókedvezményekkel, szubvenciókkal, előnyös hitelkonstrukciókkal támogatandó. A törvény egyrészt az "őslakosoknak" nyújt lehetőséget elavult, lerobbant otthonaik korszerűsítésére, másrészt a tehetősebb, lakóingatlanba fektetni szándékozó magánszemélyeknek is vonzóvá teszi e pusztulófélben lévő régi városrészeket. Aki ugyanis egy védett szektorban lévő felújítandó lakást vagy házat megvásárol, és azt - szigorúan az előírt tervek alapján - felújítja, majd kiadja, a beszedett bérből levonhatja a bontás, restaurálás, korszerűsítés költségeit, és ha kiadásai így sem térülnek meg, egyéb jövedelmeit is csökkentheti a ráfordítások költségéből még fennmaradt összeg erejéig. Mindennek az a feltétele, hogy - a spekulációt, a színlelt ingatlanügyleteket kivédendő - a felújítást csak maga a tulajdonos kezdeményezheti és végeztetheti, és a lakást a munkák befejezését követő 12 hónapon belül és legalább hat évre bérbe kell adnia.

A hatvanas évek végén indult marais-i kísérlet sikerén felbuzdulva a - kisebb-nagyobb módosításokkal máig érvényben lévő - Malraux-törvénnyel eddig mintegy nyolcvan régi negyedet nyilvánítottak védett szektorrá és mentettek meg, illetve rehabilitáltak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Késő bánat?

Egy évre műemléki védelem alá helyezték az erzsébetvárosi régi pesti zsidó negyedet, miután egy civil szervezet tiltakozást szervezett a házbontások ellen.

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó