Átvilágíttatja a veresegyházi önkormányzat a kistérségi életmódprogramra közel 900 millió forint közpénzt felhasználó kht-t. A Somody Imre üzletember nevéhez fűződő, eddig kevés kézzelfogható eredményt produkáló projekt, úgy tűnik, elvesztette kormányzati hátországát is.

Vállald! Éld! Példázd! - ez a jelszava a Pest megyei Veresegyház központtal kialakított, nyolc települést összefogó kistérség úgynevezett életmódprogramjának, amelyet kezdetben Veresegyházi életmódprogramnak (VÉP) neveztek, később, miután a kisebb települések berzenkedtek Veresegyház "túlhatalma" ellen, a már bejáratott rövidítéshez választottak új szlogent. A Somody Imre vállalkozó nevével fémjelzett VÉP-re 2002-2004 között 860 millió költségvetési forintot költöttek (részint az általános tartalékból, részint a tárcák keretéből), a napokban mégis pénzhiányra hivatkozva húzta le a redőnyt, az idénre ígért 104,5 millió forintot ugyanis a kincstár nem utalta át (HVG, 2004. június 11.). Somody a múlt héten járt Draskovics Tibor pénzügyminiszternél, ahol mindössze diplomatikus ígéreteket kapott: a kormány számít a VÉP-re, s jövőre talán pénz is kerül rá. A veresegyházi önkormányzat mindazonáltal egyelőre nem tervezi végelszámolni az állami támogatás csatornájaként működő, a legutóbbi napokig Somody Imre által ügyvezetett Veresegyház és Térsége Fejlesztéséért Kht.-t.

Ahhoz képest, hogy az eddig kasszírozott közpénz sem éppen kevés, nehéz konkrétan megfogalmazni, mi is a projekt lényege. A VÉP például így határozza meg a "küldetést": "Az egészséges, egyéni életmód és a közösségben való élet új, dinamikus formája. Egy működő, tapasztalatokra épülő, szervezett életfilozófia-program. A modell alapja egy újfajta kapcsolatrendszer, melynek gyümölcsét az egyén önmaga és környezetéhez fűződő életminőségének fejlődésében tapasztalja." A nem kevesebbet, mint "egészséges, természetes, harmonikus és hatékony" életet ígérő, a leírtak alapján inkább egy vallási szekta alapvetéseire, mint közigazgatási modellkísérletre hasonlító VÉP a részletes ismertetésben sem ad lényegesen kézzelfoghatóbb magyarázatot mibenlétéről. Alapos szövegelemzés alapján megkockáztatható, a honlap szerzői feltalálták a meleg vizet: ahol hatékony a közigazgatás, jók az iskolák, egészségesek és önszerveződők a lakók, ott kellemesebb élni. A VÉP egyébként hat programra bontható, ezek: gazdaság, egészségügy, oktatás, "köz-lét klubháló", közigazgatás és tájkultúra.

Az ötlet az évek óta Veresegyházán élő Somodyé, akit régen az immár kisvárosi rangot kapott településhez köt a munkája: még Chinoin-alkalmazottként látogatott a gyár ottani telepére, ahol később létrehozta a Plusssz pezsgőtablettát gyártó Pharmavit Rt.-t (HVG, 1997. június 18.), majd Misszió néven a helyi önkormányzattal közös egészségügyi vállalkozásba kezdett (HVG, 1997. november 19.). Utóbbitól mind Somody, mint a veresegyházi városvezetés elhatárolja a VÉP-et, igaz, Somody azzal, a Misszió része és alapja lehetett volna a VÉP egészségügyi programjának. Ennél erősebb nézetkülönbség is akad az üzletember és a városvezetés között: utóbbiak úgy érzik, semmi valódi hasznot nem hozott, eredményt nem tud felmutatni. Mivel azonban a felelősség akár közös is lehet, átvilágíttatják az állami pénzeket átvevő, önkormányzati tulajdonú kht-t (eredmény lapzártánk után várható).

Az érintett településeken (Csomádon, Erdőkertesen, Galgamácsán, Őrbottyánban, Vácegresen, Váckisújfaluban, Vácrátóton és Veresegyházán) még a VÉP-et amúgy jó ötletnek tartó polgárok sem tudták a HVG-nek meghatározni, mi is az, amiért lelkesednek. Igaz, ők mindenképpen hasznosnak tartják, hogy "legalább történik valami". Hogy azonban micsoda, arról már eltérnek a vélemények (a "mintakistérség" például jogilag a mai napig nem alakult meg: Galgamácsa egyelőre nem írta alá a csatlakozást). A környéken a VÉP-projekt munkatársainak "csillagászati" fizetéséről, szakértőknek kifizetett "horribilis" összegekről beszélnek. Somody ezzel kapcsolatban annyit mondott a HVG-nek, 30-40-en dolgoztak a projekten, közülük a hat programvezető jövedelme volt havi 200-500 ezer forint, amit ő - tekintve, hogy egy országosnak tervezett munkaprogram felelős irányítóiról, kiváló társadalmi kapcsolatokkal rendelkező képzett szakemberekről van szó - nem sokall, bár érzi, hogy ez helyben "konfliktusforrás lehetett". Mint mondta, a szakértői jelentések elkészítésére minden esetben pályázatot írtak ki, a nyertesek közül a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetét nevezte meg példaképp.

Somody szerint legalább 200 millió forintnyi eszközt adtak a településeknek: felszereltek négy helyi klubot, egy turisztikai irodát és több iskolai tanműhelyt (nyelvi labort, informatikai, audiovizuális, természettudományi és kézművesműhelyt). Mint hangsúlyozta, maga is támogatja az átvilágítást, sőt hasonlót kezdeményeztek már az Állami Számvevőszéknél, annak ellenére, hogy, mint állítja, a kormány, a tulajdonos önkormányzat, illetve a kht felügyelőbizottsága eddig valamennyi elszámolásukat jóváhagyta. "A klubok egyike sem a VÉP bérleménye vagy tulajdona, legfeljebb felszerelést, számítógépeket, bútorokat adtak hozzá, az úgynevezett oktatóműhelyek pedig nem egy iskolában a pedagógusok elől is el vannak zárva" - sorolják a tapasztalataik szerinti ellenérveket a helyi notabilitások, akiktől szó érte a ház elejét bizonyos utaztatások kapcsán is. Elmondták például, három napon keresztül fejenként számolva napi 30 ezer forintot költött a VÉP arra, hogy helyi polgárokat, köztük települési képviselőket egy elegáns keszthelyi hotelben "tréningeztessen". A vállalkozó szerint viszont a továbbképzésre nagy szükség volt. A VÉP ügyeinek ismerői úgy példálóznak: a Keszthely történelmét megalapozó Festetics család a kistérségi fejlődés kiváló példája.

A VÉP nem a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok átmeneti finanszírozására alakult, hanem arra, hogy példát mutasson településszervezésből, s megteremtsék az öngondoskodásra képes kistérségeket - hangsúlyozta Somody, aki régóta nehezményezi, hogy "fejőstehénnek" nézik a projektet. Ennek ellenére, mint mondta, a béke jegyében az életmódprogram például 100 millió forinttal támogatta a helyi általános iskola építését, s 10 milliót adtak a vácegresi tanoda felújítására.

Mostanság vegetál a VÉP, amelynek védjegyjogi védelmén az irányítók most gondolkodnak:, az emberek zömét elbocsátották, a források arra elegendőek, hogy - Somody szavaival - az eddig felhalmozott szellemi tőke ne vesszen kárba, s ha a kormány a folytatás mellett dönt, ők szívesen átadják tapasztalataikat más kistérségeknek. Veresegyháznak és a környező településeknek viszont el kell dönteniük, folytatják-e a VÉP-et. Ha nemet mondanak, akkor az eddig juttatott és elfogadott javak sorsáról is dönteni kell.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek