A nevezetes barlangfürdő az egyik tétje annak a küzdelemnek, amely nemrég kezdődött Miskolcon, miután az iparváros üdülőnegyedében, Tapolcán önállósodási törekvések fogalmazódtak meg.

Miskolc elveszítheti gyöngyszemét: a borsodi iparváros üdülőnegyede, Tapolca válni készül. Ha a kezdeményezést elindító helybeliek akarata megvalósul, akkor egy Magyarországon egyedülálló község vág neki az önállóságnak, Tapolcán lakik ugyanis a miskolci elit egy része. A fürdőjéről nevezetes városrész lakói sokkal módosabbak az átlagnál, s szép számmal akadnak közöttük, akik 50 vagy 100 millió forintnál is értékesebb, a közelmúltban épített vagy felújított villákban laknak. Errefelé alig-alig élnek munkanélküliek vagy romák, akik az anyavárosban gettósodott telepeken vagy panelrengetegben várják Miskolc felemelkedését.

A Tapolcai Közösségi Házban a közelmúltban harminc helyi lakos gyűlt össze, és abban állapodott meg, megkezdik az előkészületeket a városrész önálló településsé nyilváníttatása érdekében. Azt tervezik, hogy ha a 3500 állandó lakossal (2200 szavazópolgárral) rendelkező Tapolcán össze tudnak szedni ezer aláírást, akkor belevágnak a hivatalos procedúrába. A megbeszélést Feith Károly SZDSZ-es városatya hívta össze, aki a Miskolcot vezető MSZP-SZDSZ-koalíció egyik képviselője. A "civilben" panziós Feith, aki listán jutott a miskolci önkormányzatba, állítása szerint nem most kezdett foglalkozni Tapolca önállóságának gondolatával. "A miskolci önkormányzat évente körülbelül 300 millió forintot fordít a városrészre, ami nagyon kevés. Bár a barlangfürdő környéke rendezett, a közelben egyetlen bolt sincs, a magasabban fekvő házak tulajdonosai télen nem tudnak hazamenni, mert a hókotrók nem járnak errefelé. Gyakran van áramszünet" - ecsetelte az állapotokat Feith.

Tapolca a Hejő-patak völgyében, a Bükk keleti részében helyezkedik el, Miskolc központjától 7 kilométerre délnyugatra. Sokáig csak a város melletti Görömböly határában lévő pusztaságként említik az iratok. Az itt feltörő gyógyforrások nemcsak a növényzetet határozták meg, hanem egy jellegzetes, páradús mikroklímát is kialakítottak. A fürdők "őstörténete" a 18. század elejére vezet vissza: 1711-ben a tapolcai apát a vármegye segítségét kérte ahhoz, hogy a meleg vizet óvni lehessen, a hideget pedig elvezetni. Ezért elkészült egy fa fürdőépület s egy elvezető árokrendszer. Az üdülőhellyé hivatalosan 1934-ben nyilvánított, majd 1945-ben - Görömböllyel együtt - Miskolchoz csatolt Tapolca legnagyobb vonzereje a barlangfürdő, amely Európában egyedülálló környezetben biztosít élményfürdőzést, és a víz kedvező élettani hatásaira alapozva évről évre bővül a gyógyturizmus is.

Korántsem ilyen vonzó ma már az 1923-ban épült s azóta többször bővített strand: a ma is az 1960-as évek érzését sugárzó létesítményből gyakran egy rövid látogatás után kifordulnak a látogatók, és miután egyszer-kétszer megmártóztak a barlangfürdő medencéjében, Tiszaújváros és Hajdúszoboszló strandjai felé veszik az irányt. Jó esetben Tapolcán laknak egy-két napig, de jellemzően inkább máshol foglaltatnak szállást - legalábbis ezt állítják a panziósok, akik szerint ez minden gondok forrása. Soós Sándor, aki az egyik legrégebben épült panzió és egy autókölcsönző tulajdonosa, úgy véli: olyan, korábban ismeretlen, minden különösebb fürdőkultúrát nélkülöző városok húztak el expressztempóban Miskolc-Tapolca mellett, mint a nem messze fekvő Tiszaújváros. Kétségtelen: az üdülőnegyed fénykora a hetvenes-nyolcvanas években volt, a szocialista tömegturizmus idején. Erre alapozva egy majd százszobás szálloda, a Juno is felépült, amely azonban az elmúlt tíz évben vendégek és felújítás hiányában inkább csak vegetált, s nemrég lakat került rá. Ha valaki továbbsétál a városrészben, egy ma már divatjamúltnak számító, de itt csak nemrég felhúzott bazársoron költheti el a pénzét olcsó borra és lángosra. Egyedül a parkosított területek jelenthetnek még némi vonzerőt, de manapság ezzel aligha lehet turistákat idecsalogatni.

"Két év alatt nem lehet látványos eredményeket elérni, az elmúlt húsz év mulasztásait pótolni" - mondta Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere, egyúttal a városrész országgyűlési képviselője. Ő azonban óva inti a tapolcaiakat attól, hogy leváljanak Miskolcról. "Óriási terveink vannak" - állítja a városvezető. Például tárgyalnak egy egész évben nyitva tartó élményfürdő felépítéséről, s elképzeléseik szerint itt fog felépülni a városi uszoda is. A polgármester egyébként például a közutakkal kapcsolatos reklamációkra úgy reagált: aki a hegytetőre költözött, mert ott jó a levegő és a kilátás is, ezzel elvállalta azt is, hogy ő lesz a család fuvarosa, különösen, amíg iskolába járnak a gyerekek. Az elhamarkodott döntéstől a helyi Fidesz-szervezet is óvja a tapolcaiakat, Répássy Róbert - aki miskolci önkormányzati képviselő is - úgy véli, a válás senkinek sem lenne jó.

Az egyik helyi hetilapban Borkúti László (MSZP), Tapolca és a vele szomszédos Görömböly városrész képviselője azt nyilatkozta, "néhány tudatlan, nagyszájú, felelőtlen ember mozgatja a szálakat, akik az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában". Szerinte csupán a park gondozására 50 millió, az iskolára és szociális intézményekre 300 millió forintot költ Miskolc, míg egy Tapolca nagyságú község összesen 150-180 millió forintot kap az államkasszából. Borkúti úgy véli, az önálló önkormányzatot szorgalmazóknak csak számolni kellene tudniuk, és azonnal kiderülne, hogy ötletüknek semmilyen gazdasági alapja nincs. Borkúti szerint az utóbbi időkben kedvező változások történtek a városrészben, működik részönkormányzat, elkészült a közösségi ház, és rövidesen a polgármesteri hivatal irodát nyit helyben, ahol a lakók kisebb-nagyobb ügyeiket elintézhetik.

Feith szerint viszont már számításokat is végeztek azzal kapcsolatban, milyen bevételekre számíthatnak, ha önállóvá válnak. A jelek szerint a tehetős polgárokra és az idegenforgalomra alapoznak, az önállóságpárti városatya legalábbis az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkező helyi lakosoktól származó adóbevételekre, a szinte minden családban megtalálható autó(k) súlyadójára, továbbá az idegenforgalomból származó bevételekre (üdülőhelyi díj, iparűzési adó) utalt. Számokat azonban nem árult el Feith, bár kijelentette: a kiadások és a bevételek közt mindenképpen pozitív az egyenleg.

Persze a városi vagyonból is részesedni kívánnak: a vágyakat jelzi, a barlangfürdőre is igényt tartanának. Ez most a Miskolc tulajdonában álló vízművállalaté, s a cég elnök-igazgatója, Vojtilla László szerint egy három évvel ezelőtti ingatlanvagyon-becslés szerint 3 milliárd forintot ért, ám az elmúlt években több mint egymilliárdot költöttek rá, s a vállalatvezető a jelenlegi értékét inkább 5-6 milliárdra teszi. Ha Tapolca elválna, az látványos kudarcot jelentene az egyébként is rossz helyzetben lévő Miskolcnak. A város lakóinak száma az elvándorlás miatt a kilencvenes évek eleje óta 10 százalékkal csökkent, most 180 ezer körül van. Eközben elvesztette szinte teljes hagyományos iparát, ezért Miskolc vezetése a remélt fellendülésben kiemelt szerepet szán az idegenforgalomnak, így Lillafüred mellett Tapolcának is.

PUSZTAI LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

Christian Bale: Trump azt hitte, én vagyok Bruce Wayne

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben