A kormány a táboroztatási rendszer újjáépítésével szeretné elérni, hogy belátható időn belül minden gyerek évente legalább egy hétig nyaralhasson. Az ifjúsági vagy egyházi szervezetek mellett egyre több párt közeli csoport is hirdet kedvezményes gyermektáboroztatást.

A kirekesztés elleni nyilatkozat elfogadásával zárul a jövő hét végén azoknak a 12-16 év közötti gyerekeknek az erdélyi táborozása, akik a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma (MGYM) szervezésében nyaralnak a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön. Az MGYM még februárban hirdette meg - például az MSZP honlapján - jutányos áron kínált erdélyi programját (a kilencnapos táborozás utazással és teljes ellátással 28 ezer forintba kerül), kedvcsinálóként például a környezet és magyar történelmi emlékek fölfedezését, kézműves-foglalkozásokat, diszkózást, strandolást ígérve.

"Nem célunk a politikai agitáció, ilyet nem is folytatunk a gyerekek körében, ugyanakkor irányultságunkat sem titkoljuk: szervezetünk tagja a nevelési Szocinternnek" - mondta a HVG-nek Hanti Vilmos MGYM-elnök, aki az MSZP emberjogi és gyermektagozatának is vezetője. Hozzátette, az 1917-ben alakult MGYM - amely a két háború között például az Adriára vitt nyaralni szegény gyerekeket - 12 évvel ezelőtti újjáalakulása óta évente mintegy ötszáz gyermek szervezett üdültetéséről gondoskodik. Ezek közül azonban Hanti elmondása szerint csak az immáron hagyományos - az idén harmadszorra megrendezett - erdélyi fesztivál "tematikus": tavaly például a rasszizmus témáját feldolgozó minidrámákat készítettek a gyermekek. A zánkai tábor viszont - amelynek költségeit a kormányzati táboroztatási programból elnyert pénzek fedezik, a szülőknek csak az utazást kell fizetniük - kifejezetten üdülőtábor.

Nem az MGYM az egyetlen ilyen szervezet az MSZP környékén. A tartalmas nyári programokat ígérő Csillebérci Okosodó Egyesület elnöke, Bánkuti Zsuzsa - aki a párt pedagógustagozatának is elnökségi tagja - szerint "néha felkeres minket egy-egy szocialista politikus, például Újhelyi István, aki korábban sokszor táborozott velünk, ám látogatásuk nekünk, felnőtteknek szól". Bánkuti nem titkolta, hogy a táboroztatásban részt vevő pedagógusok baloldali elkötelezettségűek, de hozzátette, "szabadidejük terhére vállalják ezt a munkát, és nem folytatnak politikai agitációt". Ugyanezt állította a HVG-nek Laczikó Károly, a szölősardói tábor vezetője. A Miskolctól északra, az Aggteleki Nemzeti Park határán 1996 óta minden nyáron megszervezett táborban erzsébetvárosi gyerekek üdülnek a helyi MSZP-szervezet támogatásával: az önköltségnek számító 40 ezer forint helyett 22 ezer forintért hetente. Az MSZP budapesti elnöksége által támogatott vonyarcvashegyi táborban pedig csak 2 ezer forintot kérnek a gyermekek egyhetes nyaraltatásáért. "A résztvevők a Létminimum Alatt Élők Társasága, illetve kerületi alapszervek ajánlásai alapján kiválasztott rászorulók, valamint MSZP-szimpatizáns családok gyermekei" - mondta a HVG-nek Baló Zsuzsa főszervező. Van, amikor politikus állja a számlát: Tompa Sándor országgyűlési és miskolci önkormányzati képviselő például 27 diósgyőri általános iskolás, az MSZP tiszaújvárosi szervezete 19 ottani diák csillebérci táborozásához járul hozzá az idén.

A középiskolások esetében már direktebben is megjelenik a politika. A Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták 6 ezer forintot kér a balatonlellei középiskolás ifjúsági tábor résztvevőitől, akiknél tavaly például Kiss Péter kancelláriaminiszter volt az egyik vendégelőadó. Az MDF ifiszervezete, az Ifjúsági Demokrata Fórum múlt évi balatoni táborában pedig a párt elnöksége tette tiszteletét. "Természetes, ha egy párt ifjúsági szervezete által meghirdetett táborban, nyári egyetemen politikusok is beszélnek, ám még ezeken a fórumokon is szerencsésebb, ha a fiataloknak csak a különböző politikai irányzatokat mutatják be, vagy arról ejtenek szót, miért fontos, hogy az emberek politizáljanak" - mondta a HVG-nek Pettkó András MDF-es képviselő, aki nemrégiben nyilvánosan bírálta annak az alsóörsi középiskolás tábornak a szervezőit, akik Kuncze Gábor SZDSZ-elnököt kérték fel fővédnöknek. Borzák Tibor szervező elmondása szerint azonban csak azért vontak be egy politikust is a programba, mert a tábor központi témája az EU lesz. "Kuncze Gáborra azért esett a választásunk, mert neki Balatonakarattyán van nyaralója, így könnyebben át tud ugrani egy kötetlen esti beszélgetésre, emellett ért a kosárlabdához is, és elvállalta, hogy bíráskodik a tábori kosárlabda-bajnokság döntőjében" - mondta a HVG-nek Borzák, hozzátéve, szívesen látják Pettkót vagy más politikusokat is a táborban.

A Fidesz-MPSZ politikusai különböző az interneten is hozzáférhető tábori beszámolók tanúsága szerint gyakran jelennek meg vendégelőadóként egyházi szervezetek, mozgalmak, egyesületek, plébániák vagy például cserkészcsapatok által szervezett táborozásokon. Katolikus ifjúsági szervezetek a millecentenárium évében tartott közös zánkai táborozásán például Rogán Antal és Gyürk András beszélt a tábor 1300 résztvevője előtt. Az evangélikusok szervezésében tartott tavalyi, a Kárpát-medence fiataljai számára meghirdetett "Megtartóerő-táborban" pedig - az Evangélikus Élet beszámolója szerint - Németh Zsolt fideszes politikus magyarázta el a résztvevőknek, hogy "magyarnak, protestánsnak és fiatalnak lenni nemcsak adottság, de feladat is, hiszen rajtuk múlik, hogy 15-20 év múlva leszünk-e még".

A közvetve vagy közvetlenül valamelyik párthoz, politikai mozgalomhoz kötődő táborokban persze összességében is csak kevesen pihennek. Igaz, a fiatalok többsége nem is jut el az üdülésig: egy 2000-ben végzett tematikus kutatásból - amit a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet készített - az derült ki, hogy a fővárosban élő fiatalok alig több mint fele (58 százaléka) szokott szervezetten vagy családdal üdülni, de például a Borsod megyeieknek már csak alig negyede (24 százaléka). Bár az egyesületek, iskolák, vállalkozások ma már ezerszámra hirdetnek különböző bentlakásos vagy napközis sport-, művészeti és szabadidőtáborokat, a legnépszerűbbekért - például a különböző kézműves-, lovas-, íjász-, úszó-, tenisztáborok, de van már például betyártábor is a Gödöllői-dombság határában fekvő Galgahévízen - 25-70 ezer forintot kérnek egy hétre.

Az ifjúsági turizmusra és ezen belül a táboroztatásra szolgáló költségvetési keretre 2000 óta pályázhatnak az ezzel foglalkozó civil szervezetek. A négy évvel ezelőtti 120 millió forinttal szemben a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) idén márciusban 357 millió forintra írt ki pályázatot, ami azt jelenti, hogy összességében mintegy 100 ezer gyermek vesz részt valamilyen államilag támogatott nyaralásban. Az elnyert pénzt a szervezetek saját tábor szervezésére vagy például az 1996. szeptember 1. óta közhasznú társaságként működő Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által kínált üdülésre is beválthatják. Az egykori balatoni úttörő-üdülőváros évente 40-45 ezer vendéget fogad, közöttük tavaly 10 ezer olyan rászoruló gyerek volt, akinek üdülési költségét teljes egészében kormánytámogatás fedezte. A GYISM az idén további 215 millió forintot fordít hátrányos helyzetű gyermekek egyhetes ingyenes táboroztatására; a résztvevők kiválasztása a Regionális Ifjúsági Tanácsok, a gyermekvédelmi és családsegítő szolgálatok, a gyámhivatalok és szociális munkások közreműködésével történik.

"Másfél évtizeddel ezelőtt még közel kétszáz gyerektábor működött az országban. Ezek többsége mára bezárt, funkciót váltott, vagy állapota miatt vált alkalmatlanná gyermekek fogadására" - mondta Rácz Péter, a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ mögött álló Magyar Úttörő Szövetség (MÚSZ) elnöke, panaszolva, hogy ők - szemben például Zánkával - egy évtizede nem kapnak állami támogatást a tábor fenntartásához. A GYISM a gazdasági tárcával összefogva ugyanakkor az idén 300 millió forintot fordít a leromlott gyermek- és ifjúsági táborok felújítására. De az ifjúsági tárca az informatikaival is társult: Gyurcsány Ferenc és Kovács Kálmán miniszter a védnöke a látássérült fiatalok jövő héten nyíló informatikai nemzetközi táborának.

DOBSZAY JÁNOS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Trump szerint az emberek fellázadnának, ha őt eltávolítanák a hivatalából

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat