Ha nem hozott már döntést korábban az Európai Bíróság a magyarországi vöröscsillag-ügyhöz hasonló kérdésben, amiből...

Ha nem hozott már döntést korábban az Európai Bíróság a magyarországi vöröscsillag-ügyhöz hasonló kérdésben, amiből most gyorsan levezetheti az ítéletet, akár két évbe is beletelhet, amíg kimondja a verdiktet az első magyar jogértelmezési beadványra. Erre is csak akkor van esély, ha az EU luxembourgi törvényszéke egyáltalában befogadja az indítványt, amihez a magyar bírónak pontosan meg kell tudni jelölnie, hogy melyik közösségi szabály mely paragrafusának értelmezése felől érdeklődik. Ennek híján - ha például általánosságban teszi fel a kérdést - Luxembourgban elutasítják a keresetet.

Az EU bíróságánál kezdeményezett új eljárások száma jó ideje meghaladja az évi 500-at, az egyidejűleg folyamatban lévő ügyeké pedig már az évi ezerhez közelít, mivel az átlagos átfutási idő fokozatosan nő, az öt évvel ezelőtti 21 hónappal szemben tavaly már a 25 hónapot is meghaladta. A múlt héten érkezett csak meg például az igenlő luxembourgi válasz az osztrák alkotmánybírósághoz arra az általa 2002 májusában feltett kérdésre, miszerint összeegyeztethető-e a nemek egyenlőségére vonatkozó unós szabályozással, hogy az osztrák törvények az elbocsátáskori végkielégítésbe beleszámoltatják a sorkatonai szolgálatban eltöltött időt, a gyermekgondozási szabadságot viszont nem.

Az említett osztrák eset a magyar bíró kérdéséhez hasonlóan úgynevezett előzetes döntés iránti igény: a Luxembourgban kézhez vett ügyek mintegy fele tartozik ebbe a kategóriába, amikor valamely tagállam bírósága - amely az EU-ban az első számú közösségi jogalkalmazói szint - az uniós jog értelmezését kéri az erre kizárólagosan felhatalmazott luxembourgi testülettől, ha a nemzeti joggal való konfliktust gyanít. Ilyen esetben az EU bírósága értesíti a kérdésről a tagállamokat és az uniós intézményeket, amelyek két hónapon belül eljuttathatják írásos véleményüket Luxembourgba, és képviselőik részt vehetnek a következő fázisban sorra kerülő szóbeli meghallgatáson is. A bíróság ítélete ilyen típusú ügyben nemcsak a beadványt tevő tagállami bíróságra nézve kötelező, hanem az összes többire is.

Ami a vöröscsillag-ügyet illeti, kérdéses, hogy miként értelmezi majd a bíróság az új uniós alkotmányba beiktatott alapvető jogok chartáját. Szakértők szerint ugyanis az eset - ha egyáltalán valahová - leginkább ebbe illik majd, ám ahhoz az EU-alkotmányt előbb még mind a 25 tagállamnak ratifikálnia kell. A bővítés után immár 25 tagú luxembourgi törvényszék ezt az ügyet egyébként feltehetőleg ötfős bírói tanács hatáskörébe utalná, a legalább 15 tagú nagytanács és a teljes bírói kar ugyanis csak a legritkább esetekben ül össze. A kivételes alkalmak egyikének számított június 28-a, amikor a teljes, vörös talárba öltözött testület - így Juhász Endre magyar bíró is - felsorakozott, hogy fogadja az Európai Bizottság 10 új tagja, köztük Balázs Péter eskütételét.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Csillagvizsgálók

Az Európai Bírósághoz fordult a vörös csillagot - a Btk. szerint tiltott önkényuralmi jelképet - viselő Vajnai Attila munkáspárti alelnök büntetőperében eljáró Fővárosi Bíróság, előzetes döntést kérve arról, hogy a magyar jogszabály ütközik-e uniós normákkal. A luxembourgi válaszig az itthoni eljárást felfüggesztették.

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette