Egy két felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező magyar európai parlamenti képviselő mintegy 6 ezer eurós havi fizetésre számíthat, amit költségtérítések, kedvezmények egészítenek ki. Az eurohonatyáknak - az Országgyűlés tagjaival ellentétben - nem kell részletes vagyonnyilatkozatot tenniük.

Kilenc perc negyven másodperc - ennyi idő alatt végzett az Országgyűlés múlt hétfőn az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek jogállásáról szóló törvényjavaslattal. A rekordgyanús eset magyarázata: a frakciók előre megállapodtak, hogy vita nélkül megszavazzák a Ház alkotmányügyi bizottsága által kidolgozott tervezetet. Az időszűke ugyanis nagy úr: a javaslatot a EP-választás másnapján, június 14-én terjesztették be, s a törvényhozók még a nyári szünet előtt voksolni akartak, hogy az EP-ben mandátumot szerzett politikusok jogállásáról (s ezen belül javadalmazásáról) szóló szabályok hatályba léphessenek az új EP júliusi megalakulása előtt.

A gyors végkifejletet hosszú huzavona előzte meg. A kormány még tavaly májusban terjesztette be saját javaslatát, amely egyben az EP-tagok választásának és jogállásának szabályait is rendezte volna. A próbálkozás azonban megbukott: novemberben ugyan a Országgyűlés megszavazott egy csonka változatot (HVG, 2003. november 8.), ám ezt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a Háznak. Ezt a tervezet visszavonása, majd a legsürgetőbb rész, a választási előírások újrabeterjesztése és elfogadása követte. A jogállási szabályok rendezése átmenetileg feledésbe merült, ám a választás után ez is kezdett a körmükre égni a honatyáknak.

A fizetés esetében nem lehetett egyszerűen átemelni a tavalyi tervezet megfelelő részeit, akkor ugyanis még abban a hiszemben volt a kormány, hogy uniós szinten rendezik az eurohonatyák járandóságát, ám ez a kinti próbálkozás később megbukott (HVG, 2003. december 13.). Így aztán a magyar törvényhozókra maradt a feladat, hogy "belőjék" a fizetési szintet - vélhetően valahová a portugálok és a spanyolok 2500, illetve az olaszok közel 12 ezer eurója közé. Végül - ahogy Vastagh Pál (MSZP), az alkotmányügyi bizottság elnöke fogalmazott - az "alsó harmadot" választották, több mint 4 ezer eurót, pontosabban a mindenkori főtisztviselői alapilletmény (most 429 ezer forint) két és félszeresét, ami jelenleg 1 072 500 forintot jelent havonta. Valójában ennél többet fognak kapni az EP-képviselők, legalábbis a nyelvvizsgával rendelkezők, hiszen azt a törvény külön díjazza (az országgyűlési képviselők esetében ezért nem jár pluszpénz). Egy felsőfokú C nyelvvizsga például a főtisztviselői alapilletmény felét éri, vagyis két ilyen bizonyítvánnyal mintegy 6 ezer euróra emelhető a havi járandóság. Az Országgyűlés hivatala által folyósított "magyar fizetést" egyébként kinti juttatások egészítik ki, például a kinntartózkodás idejére járó 262 eurós napidíj, a havi 12 ezer eurós keret a munkatársak fizetésére, s megtérítik a képviselőknek a Budapest és Brüsszel, illetve Strasbourg közötti utazások költségeit is.

Más tekintetben is kedvezőbb helyzetben van az unió parlamentjébe bejutott 24 magyar politikus, mint a Kossuth tériek. Az összeférhetetlenségi szabályok között nem akad olyan, amely gazdasági kapcsolataikat korlátozná (miközben az Országgyűlés tagjai számára már 1997-ben tilalmakat állítottak fel), s nem terheli őket vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség sem (bár rövid gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot kell tenniük, s ez felkerül az EP honlapjára is). A múlt hétfői vitában Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) igazságügyi politikai államtitkár a gazdasági összeférhetetlenség kapcsán meg is jegyezte, "én mindenesetre hiányolom, hogy ilyen rendelkezések nincsenek", de végül a kormány nevében támogatásáról biztosította a bizottsági tervezetet. A EP-képviselők így szabadon vállalhatnak igazgatósági vagy felügyelőbizottsági posztot akár állami cégekben is. Igaz, nem tudni, meddig. Hankó Faragó ugyanis hozzátette: "indokolt, hogy az EP-képviselőkre vonatkozóan is szülessenek ilyen szabályok". Ha a korlátozásokban nem is, a kedvezményekben hasonlóak a regulák: például a huszonnégyek is jogosultak az ötéves nyugdíjkedvezményre, jár nekik a hathavi "végkielégítés" (ezt akkor utalják ki, ha az EP működésének befejezése miatt szűnik meg a legalább kétéves mandátumuk), s ők is kapnak ingyenirodát a Parlamentben vagy annak közelében.

A EP-mandátumot szerzetteknek 60 napjuk van arra, hogy az összeférhetetlenséget megszüntessék, tehát az országgyűlési képviselőknek választaniuk kell, ám átmeneti időre jár nekik a parlamenti fizetésük is (az érintett szocialisták bejelentették: a fiatalok továbbtanulásának segítésére a Támasz Alapítványnak utalják át itthoni javadalmazásukat). A kiutazók képviselőházi helyének betöltésére az egyéni mandátumosok (Surján László, Szájer József, mindkettő Fidesz-MPSZ) esetében időközi választást írnak majd ki, míg a listások egy részének pótlására már megszülettek a pártdöntések. A szocialisták Bán Imrét, Csige Tamást, Mesterházy Attilát (a sporttárca politikai államtitkárát) és Szűcs Erikát (Miskolc alpolgármesterét) delegálják az Országgyűlésbe, további két helyre pedig a Bács-Kiskun, illetve a Fejér megyei MSZP-szervezetek július elején tesznek javaslatot. A mandátumhoz jutók közül hárman közgazdászok (Csige tanító), Mesterházy kivételével önkormányzati képviselők is, s 1970-ben vagy később születtek (Szűcs az idősebb). A Fidesz-MPSZ még nem döntött négy listás helye sorsáról. Az SZDSZ-nél viszont megvan a győztes: Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester futott be az országos tanács szombati ülésén, megelőzve az ügyvivői testület által favorizált érdi alpolgármestert, Csőzik Lászlót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

"Orbán Viktor egyáltalán nem félt"

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet

"Ez most nem az az idő" – Rendesen megmosta Magyarország fejét az amerikai nagykövet