Felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a bíróság a Bencsik András újságíróra - a Mécs Imre SZDSZ-es politikus sérelmére elkövetett rágalmazás miatt - első fokon kiszabott letöltendő fogházbüntetést. Bencsik némi hezitálás után döntött: kockáztat és nem mond le a Magyar Demokrata főszerkesztéséről.

Börtön is járhat újságcikkekért - a Pest Megyei Bíróság (PMB) múlt pénteki jogerős döntésével erre született precedens, még akkor is, ha az elsőrendű vádlott fellélegezhetett a verdikt elhangzása után. Bencsik Andrásra az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) még 10 hónapig tartó, letöltendő fogházat szabott ki (HVG, 2004. január 31.). A végrehajtást a PMB azzal érvelve függesztette fel, hogy a Mécs Imre (SZDSZ) országgyűlési képviselő magánvádló által sérelmezett cikkek "régen" - 2001 őszén - születtek, illetve: a PKKB-nak nem lett volna szabad súlyosbító körülményként értékelnie, hogy Bencsik nem tanúsított megbánást. A PMB egyebekben jogerőre emelte az elsőfokú ítéletet. Mint az indokláskor Frankné Tollár Ilona tanácsvezető bíró fogalmazott, a Magyar Demokrata (MD) című hetilap főszerkesztője, Bencsik, illetve a másodrendű vádlott Bertók László Attila újságíró által elkövetett cselekménynek "az átlagot meghaladó tárgyi súlya" indokolja a szabadságvesztést. Az MD közölte Mécs korabeli gyanúsítotti vallomását, s a szöveget kommentálva azt a következtetést vonta le, hogy Mécs 1956-os bajtársai ellen vallott, akiket később részben e vallomások alapján ítéltek el.

Tumultuózus jelenetek tarkították a Bencsik-per jogerős ítélethirdetését. A tíz-egynéhány fős hallgatóságra méretezett tárgyalóterembe az elsőrendű vádlott híveiből álló csapatnak csak a töredéke fért be. A hallgatóság már a folyosón - Hajrá, magyarok! felkiáltások közepette - éltette Bencsiket, s fújolt Mécsre, az ítélethirdetés után pedig spontán Himnusz-éneklésbe fogtak. Némi személyeskedést mindazonáltal a magánvád képviselői is megengedtek maguknak: Paraizs József ügyvéd, Mécs jogi képviselője még az ítélethirdetés előtt úgy összegezte ügyfele álláspontját, hogy a politikus kilenc hónapot töltött siralomházban, hat évet pedig börtönben, majd a demokratikus ellenzék tagja lett, miközben - s ez egyértelmű célzás volt Bencsikre - "mások a Munkásőrt szerkesztették".

A másodfokú eljárás során alig egy órát tanácskozó bíróság gyakorlatilag semmit sem fogadott el a védelem érveiből, amelyek lényege: Mécs maga sem cáfolta a vallomás valódiságát, az MD-nek pedig minden hozzáfűzése vélemény, amely miatt alkotmányellenes volna felelősségre vonni az újságírót és a szerkesztőt. Futó Barnabás, Bencsik védője mindehhez hozzáfűzte, a PKKB tévesen állapította meg, hogy a főszerkesztő az ominózus lapszám imprimálása előtt "látta" kollégája cikkét (az elsőrendű vádlottat elsősorban mint a Bertók-féle cikket leadó főszerkesztőt ítélték el, a Mécs Imrével csak egy utalás szintjén foglalkozó Bencsik-publicisztika kevesebbet nyomott a latban). Bertók egyébként időközben távozott az MD szerkesztőségéből, most elmondása szerint munkanélküli. Bencsik szerepének a védelem által sugalmazott relativizálását ugyanakkor árnyalja, hogy a tárgyalásra felvonuló szimpatizánsok kizárólag őt éltették.

A PMB - összhangban az elsőfokú ítélettel - nem fogadta el, hogy Bertók és Bencsik írása vélemény volna, a sérelmezett "Mécs mindenkit feladott", illetve "a társaira valló Mécs"-szövegek a bírák szerint tényállítások, amelyek valóságát nem sikerült igazolni. Vagyis elfogadták Mécs álláspontját, amely szerint a képviselő részben már a hatóságok által ismert tényeket ismertetett a Belügyminisztérium politikai nyomozó főosztályával 1957-ben, másrészt pedig az ötvenhatosok egyébként is "büszkén vállalták" tetteiket. Márpedig - egy 1994-es alkotmánybírósági döntés szerint - a közszereplőt sértő valótlan tényállítás csak akkor büntethető, ha az elkövető vagy eleve tudta, hogy hamisan vagdalkozik, vagy elmulasztotta a foglalkozása alapján rá nézve irányadó kellő körültekintést. A PMB ez utóbbi kitételt érezte az esetre illőnek: szerintük mind "a politikai élet eseményeivel rendszeresen foglalkozó" Bencsiknek, mind a "történészhallgató" Bertóknak alaposabb munkát kellett volna végeznie - így például "jogtörténeti elemzést" folytathattak volna, bekérhették volna az összes eredeti periratot -, s nem lett volna szabad megelégedniük azzal, hogy a közzétett nyomozati vallomás valósnak bizonyult. Mécs közszereplőkénti megítéléséhez fűződő adalék, hogy a PKKB-s indoklás éppen a súlyosbító körülmények között sorolta fel, hogy a sértett "köztiszteletben álló személy" - az indokolásnak ezen a részén a PMB nem változtatott.

A bíróság igazolva látta, hogy Mécsnek a történtek "jelentős érdeksérelmet" okoztak. Az "alkalmi ügyész" képviselő ezt az egyes internetes fórumokban róla megjelentekkel, illetve egy később kiadott könyvben olvasható kitételekkel igazolta. Bencsikék ezzel szemben úgy érveltek, az MD-cikk után emelte Mécset az Országgyűlés az egyes fontos közszereplők esetleges állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság élére - ez a tény azonban a PMB szerint indifferens.

Bencsik néhány nap gondolkodás után úgy döntött - még ha "minden érv amellett szól, hogy mondjak le" -, nem válik meg az MD főszerkesztői posztjától. Vagyis, ha a felfüggesztés időtartama alatt egy másik, szintén szabadságvesztéssel büntethető deliktumot követ el (az ő olvasatában: valamelyik munkatársa esetleg másról is "rosszat ír"), le kell ülnie a most kiszabott 10 hónapot is. Ez a veszély nem vonatkozik arra a szintén Mécs magánvádja alapján folyó perre, amelyben Bencsik a Budai Központi Kerületi Bíróságon kapott első fokon megrovást az ATV televízió Sajtóklubjában 2001-ben elhangzott, az MD-cikk sérelmezett kitételeivel analóg szövegekért. Futó a HVG-nek azt mondta, az ítélet írásos változatának kézhezvétele után döntik el, kezdeményezzenek-e nemzetközi jogorvoslatot, Bencsik azonban érzékeltette, ellenére volna egy újabb procedúra. Mécsék mindazonáltal elégedettnek tűnnek: az eredeti vádindítványban is felfüggesztett szabadságvesztést szorgalmazó - de a PKKB-s ítéletet elfogadó - politikus az ítélethirdetés után úgy fogalmazott, ha leültették volna a főszerkesztőt, maga kezdeményezett volna kegyelmi eljárást az érdekében.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Családon kívül

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt első fokon 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte...

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

A Volkswagen mutatott egy képet, hogy milyen lesz a sokat ígérő teljesen új 8-as Golf

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt

Soha nem látott balhé a Parlamentben: áttolták a túlóratörvényt