Újra divatba jöttek a flancos esküvők Magyarországon: a hazai elit tagjain kívül egykori uralkodódinasztiák leszármazottai, külföldi és hazai művészek, sztárok és sztárocskák is szívesen választják egybekelésük színhelyéül valamelyik budapesti templomot, a lagzihoz pedig vidéki kastélyt. Most épp Sophia Loren fián a sor.

Magyarországon a rendszerváltás utáni első, jelentős médiavisszhangot kiváltó "elitesküvőt" 1991-ben tartották: a Németországból nem sokkal korábban visszatelepült Bethlen István - akkor MDF-es parlamenti képviselő - vezette menyasszonyát a Mátyás-templom oltára elé. Hét évvel ezelőtt Habsburg György és Eilika von Oldenburg hercegnő a budapesti Szent István-bazilikában kimondott kölcsönös "igen"-jét kísérte megkülönböztetett figyelem. Az egykori uralkodóház "magyarbarát" tagjai azóta is a magyar fővárost preferálják, ha házasodásról van szó. Habsburg Mihály főherceg fia például a Szentháromság téri Kulturinnov-palota "összes termeiben" tartotta lakodalmát tavaly nyáron.

A hazai nagyérdemű a szappanoperák sztárocskái, tévébemondók és élsportolók, valamint könnyűzenei hírességek lagzijairól is rendszeresen értesülhet. A tavalyi esküvői szezon fontos médiaeseménye D. Tóth Krisztina tévéműsor-vezető és Hesz Máté vízilabdázó a Füvészkertben megejtett menyegzője volt. Legutóbb a Barátok közt című teleregény szereplői, Deutsch Anita és Kinizsi Ottó esküdtek ilyen látványosan örök hűséget egymásnak: a násznépet egy kibérelt villamosra ültetve hajtattak a házasságkötő terembe, majd a lagziba.

"Az igazán tehetősek, a politikusok, az üzletemberek általában kerülik a nyilvánosságot, ha esküvőre kerül sor a családban, minket pedig köt az ügyfeleinkkel kötött titoktartási szerződés" - mondta a HVG-nek Varga Rózsa, az évente alig tucatnyi - ám annál puccosabb - lagzit lebonyolító Bonjour Rendezvényszervező Kft. társtulajdonosa, aki a HVG-nek sem mondott neveket. Nagy Eleknek, az Orbán-kabinet országlása idején egyebek mellett a sztrádaépítési ügyeiről elhíresült Vegyépszer Rt. tulajdonosának tavaly nyáron tartott esküvője is csak utólag került nyilvánosságra. Mindenekelőtt azért, mert ugyanazt az exkluzív helyszínt - a gödöllői Grassalkovich-kastélyt - béreltette ki a több mint háromszáz fős násznép számára, mint a világhírű talján filmproducer, Carlo Ponti és a nem kevésbé híres színésznő Sophia Loren fia, a kenyerét karmesterként kereső ifjabb Carlo Ponti. Ő idén szeptemberben egy magyar hegedűművésznőt vezet majd a Szent István-bazilika oltára elé, hogy aztán a gödöllői kastélyba hajtasson, ahol a Kárpátia étterem lesz a 120 fős vendégsereg "gasztronómiai szolgáltatója". Nekik - alkalomhoz illően - herendi étkészlettel tálalják fel a fogásokat, köztük az elmaradhatatlan magyar specialitást, az éjféli töltött káposztát.

"A menyasszonytánc vagy a cigányzene viszont egyre ritkábban szerepel az esküvők programjában, a lakodalmak, ha mégoly exkluzívak is, inkább állófogadásokra, koktélpartikra hasonlítanak" - állítja Nagy Rita, a közel egymilliárd forintos évi forgalmat realizáló Gála Party Service Kft. privát üzletágának igazgatója. Ez vonatkozik a vegyes házasságokra is, amelyeknél csak az egyik fél magyar. A kifejezetten ilyen esküvők lebonyolításra szakosodott Zebro esküvőszervező iroda a külföldiekből álló násznépnek "szabadidős" programokat - például város- és országnézést - is rendez, emellett a vendégek csoportos be- és kiutaztatását is ők szervezik.

"A bulvársajtó által felkapott sztárok menyegzői rituáléit, ruháit a középosztály másolja, a gazdasági, társadalmi elithez tartozók viszont egészen egyedit és különlegeset akarnak" - osztotta meg tapasztalatait a HVG-vel Makány Márta divattervező, aki a Budapesten egybekelt csillagok közül többnek az esküvői ruhatárát is megtervezte. "Az amszterdami virágtőzsdéről hozatott orchideákból és más virágkülönlegességekből készített dekorációk sem ritkák már, igaz, erre még tényleg csak az igazi elit áldoz milliókat" - folytatja Viola Violetta dizájner, aki esküvők mellett jeles privát eseményekre, például keresztelőre is készít virágkölteményeket.

Az évente átlagosan 43-45 ezer házasságkötés alapján a szakértők által több mint 20 milliárd forintosra becsült hazai "menyegzői piac" csúcsát jelentő elitlagzik közül nem egyet ma már külföldön rendeznek. Mindenekelőtt Mauritiuson vagy Kubában, ahol - cirka 150 ezer forintért - Magyarországon is elfogadott anyakönyvi kivonatot is kiadnak a hatóságok. Azok, akik mégis inkább a magyarországi lagzit preferálják, általában valamelyik vidéki kastélyszállót választják. A röjtökmuzsaji Szidónia, a bikali Puchner, a sziráki Teleki-Dégenfeld vagy a parádsasvári Károlyi-kastély, valamint a pusztazámori Öreg Tölgy kastélyfogadó a legfelkapottabbak. Ezeken a helyeken akár két-három napos mulatságokat is szerveznek a vendégek számára, akik aztán az esküvőszervező által előre, nászajándéklista összeállításával egyeztetett - gyakran igencsak busás - "meglepetésekkel" viszonozzák a szíves látást.

"A városmajori Barabás-villa, a Budavári Palota déli szárnya mögött található Új Világ kert, illetve a Sándor-palota melletti, páratlan dunai panorámával szolgáló Ellipse-sétány, netán a Kossuth téri, alkalmanként 5 millió forintért bérelhető Néprajzi Múzeum és a tizedennyiért igénybe vehető Kiscelli Múzeum" - sorolja a kedvelt fővárosi helyszíneket Tóth Gábor, az esküvőszervezésen kívül internetes rendezvényhelyszín-adatbázist is üzemeltető Multiart Productions Kft. ügyvezetője.

"Az osztályon felüli kiszolgálás azonban ma már akár egy infrastruktúrával nem rendelkező, csupán természeti értékekkel bíró tó partján vagy erdei ligetben is megoldható: áramfejlesztő aggregátorokról működnek a hűtőgépek, a világítás és a hangosítás. A több száz négyzetméteres, speciális padozattal ellátott rendezvénysátrat, a több tízezer darabos ét- és pohárkészleteket is bárhová ki lehet szállítani néhány kamionnal, buszokkal pedig a násznép mozgatása sem jelent gondot" - állítja Kovács László, a La Fiesta Kft. tulajdonosa. Az efféle "zöld" esküvők divatját a szakmai legendárium szerint egyébként a Francis Ford Coppola által rendezett Keresztapa című opusban látható lagzi és ennek filmes parafrázisai indították útjára. Az ifjú pár helikopteres landoltatása, a négylovas hintóval, netán Cadillac limuzinnal felvezetett nászmenet, esetleg az augusztus 20-ai állami ünnepségeket idéző (üzenetek kiírása esetén karakterenként 10 ezer forintos felárral megszámított) tűzijáték pedig már csak hab az esküvői tortán.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharrell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai