Húszmilliárd forintra taksált beruházással a jövő év végéig új székházat kap Óbudán a Magyar Televízió. Az erről szóló múlt heti kormánydöntés alapján csak egy dolog látszik biztosnak: újabb közpénzmilliárdokat vihet el a köztévé.

Egyelőre balladai homály fedi a Magyar Televízió Rt. (MTV) székházcseréjének részleteit. Bár a kormány a múlt héten döntött "az MTV új székházának felépítéséről és az ehhez kapcsolódó reorganizációs programról", lapzártánkkor csak annyi látszott biztosnak: a köztévé új székháza a budapesti III. kerületi Bojtár utcában, egy jelenleg is MTV-stúdióknak otthont adó ingatlanon épül majd fel, a beruházó pedig magáncég lesz. A kormány - az utóbbi időben gyakran valamifajta csodaszerként emlegetett - PPP-konstrukció mellett döntött (a betűszó a magántőke bevonásával lebonyolított közberuházásokat jelölő angol public private partnership kifejezés rövidítése), a részleteket illetően azonban továbbra is számos megválaszolatlan kérdés akad. Még a kormányzati megfontolások alapos ismerői sem tudtak felelni például arra, hogy a Gál J. Zoltán kormányszóvivő által az őszre ígért "nyílt pályázaton" valójában mit is hirdetnek majd meg: a beruházás munkálataira keresnek partnert, vagy az MTV-nek főbérlőt. Ma inkább az utóbbi valószínűsíthető.

Az MTV jelenlegi, Szabadság téri székháza - az egykori Tőzsdepalota - 1999 óta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) tulajdona, egy akkori kormányhatározat szerint az ÁPV Rt. 6 milliárd forintot fizetett érte öt évvel ezelőtt. Az MTV azóta évente csaknem másfél milliárd forintért bérli az ingatlant - legalábbis papíron, a fizetés ugyanis hónapok óta akadozik. Az MTV úgy érvel, nincs miért pénzt adnia, mivel az ÁPV Rt. a köztévé jogértelmezése szerint az eredeti megállapodásban vállalta, 2001 - egy későbbi módosítás szerint 2003 - végéig új székházat épít, de ezt nem teljesítette.

Az Orbán-kormány még 2001 tavaszán döntött arról, hogy az ÁPV Rt. megveszi a köztévétől a Bojtár utcai ingatlanegyüttest, ami két egymás mellett fekvő, összesen mintegy 180 ezer négyzetméter alapterületű telket jelent a rajtuk lévő irodaépületekkel (itt állt mostanáig az RTL Klub valóságshow-jának villája is). Az ÁPV Rt. Millenniumi Média Szolgáltató Központ Kft. (MM) néven 2,5 milliárd forint törzstőkével céget alapított a vételre, s 2001 végén a törzstőkét - a költségvetés válságkerete terhére - 2,1 milliárd forinttal megemelte (az ingatlant az MM Kft. 2002-es mérlege az eszközök között tartja nyilván, 4,5 milliárd forint értékben). A tervezés jogát pályázaton elnyert Finta és Társai Építészstúdió Kft. az MM alapításának évében készítette el az új MTV-székház - azóta fiókban heverő - építészeti és látványterveit.

A tervek jegelésének egyik oka az volt, hogy az Orbán-kabinet időközben beleszeretett egy, az összes közmédiumot egyesítő úgynevezett médiapark ötletébe. Hogy ez az elgondolás végül miért nem vált valóra, azt ma sem tudni, egyes hírek szerint azért, mert kiderült, hogy a Magyar Távirati Iroda - mint kiemelt nemzetbiztonsági objektum - olyan fokú biztosítást igényel, amit a közös parkban nem tudtak gazdaságosan megoldani. Bennfentesek ekkoriban már azt rebesgették, hogy a kormány letett a Bojtár utcai tervről, s a médiaparkot inkább a Demján-csoport által épített Millenniumi Városközpontban látná szívesen. Akárhogyan is, jó ideig csend honolt tévészékházügyben, igaz, ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a kormányváltást követő menedzsmentváltási láz az MM Kft.-t sem kerülte el (a cég vezetését 2002 novemberében a korábban a Wallis-csoportban "szocializálódott" Barinkai Péter vette át).

A köztévé költözése néhány hete került ismét napirendre, amikor is híre ment, hogy a Tőzsdepalota iránt szállodaipari befektetők érdeklődnek, s miután az évek során az ÁPV kétszer is sikertelenül hirdette az ingatlant, az épület már "kéz alatt" - pályáztatás nélkül - is elkelhet. Hogy a költöztetést kormányzati körökben ezúttal valószínűleg komolyan is gondolják, bizonyítja, hogy a székházprojekt vezetője Kavas István, a Miniszterelnöki Hivatal és a kormányfő távozó média-tanácsadója lett.

Az új költözési tervet a Pénzügyminisztériumban dolgozták ki, miután - a hivatalos közlések szerint - megelégelték, hogy az MTV feneketlen zsák módjára nyeli el a közpénzmilliárdokat. A hangsúlyozott spórolási elveknek azonban több dolog is ellentmondani látszik. A kormány a hátralévő időre eltekint például az MTV által fizetendő bérleti díjtól - nyilván a béke jegyében: az óbudai beruházáshoz szükség van a köztévé és a privatizációs szervezet együttműködésére. Ez volna a kisebbik gond, hiszen a bérleti díj gyakorlatilag egyik állami zsebből vándorolt a másikba - már amikor fizetett az MTV -, nagyobb fejtörést okozhat viszont a kincstárnak, ha az MTV esetleg az új tulajdonosnak sem fizet majd rendesen. A jelenlegi tervek szerint ugyanis a kormány garanciát vállal a bérleti díjra. A kabinet ugyanakkor abban reménykedik, hogy az új székház üzemeltetése olcsóbb lesz, mint a jelenlegi, és az MTV Közalapítvány elnökségének augusztus végéig elkészülő racionalizálási tervei is esélyt adnak a gazdaságos működésre.

Az idő mindenesetre szorít: a Finta-féle terv megvalósításának az év végén lejár az építési engedélye - ami persze meghosszabbítható -, a múlt heti kormánydöntés szerint pedig az MTV-nek 2005 végéig el kell költöznie. A tervek szerint még az idén megkötné a háromoldalú szerződést a garanciát nyújtó kormány, a bérlő MTV, illetve a majdani beruházó. Utóbbi vélhetően konzorcium lesz: a beruházás ugyanis szerény becslések szerint is legalább 20 milliárd forintba kerül. A pénz a beruházó - illetve esetleges hitelező bankja - büdzséjét terheli, amiért cserébe biztos bérlőt kap legalább 10-13 évre. A telekingatlant a jelenlegi elképzelések szerint megtartaná az MM Kft., arról ellenben nem szólnak a hírek, kinek a tulajdonába kerülnek a beruházó által beszerzett technikai eszközök.

A projekt ismerői szerint kevés olyan cég akad, amelyik képes ekkora beruházásra. Eddig egyedül a Millenniumi Városközpont, illetve több kulturális középület építése révén a Demján-csoport kóstolt bele a PPP-típusú munkákba (HVG, 2003. március 22.). Igaz, az eddigi projektek lényegesen előnyösebb megtérülést ígértek, mint ami a jelenlegi MTV-s tervekből következhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen