Akár politikai találgatásokra is okot adhatnak az ügyészségnél megkezdett vezetőcserék, amelyeket a szervezet első embere indoklási kötelezettség nélkül hajthat végre. A vádhatósági mozgásoknál kevésbé látványos, hogy ki lesz a Legfelsőbb Bíróság, illetve a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese.

Formálisan három tapasztalt, idősebb főügyész is előrébb léphet a hivatali ranglétrán Polt Péter legfőbb ügyész döntése nyomán, hisz az eddigi megyei vezetők a táblabíróságok mellett működő fellebbviteli főügyészségek élére kerülnek. Közülük országosan a legismertebb Sódor István fővárosi főügyész, de Nagy Kálmánnak, Hajdú-Bihar megyei társának a neve is sokat szerepelt az utóbbi időben szűkebb pátriáján túl, miután - a belügyminiszterrel ellentétben - tagadta a politikai bombát robbantó Sutka Sándor volt megyei rendőrfőkapitány levelének létezését (HVG, 2004. június 11.). Mellettük harmadikként még Vincze István Győr-Moson-Sopron megyei főügyész kerül fellebbviteli főügyészség élére.

Négy évvel ezelőtt Polt fiatalítást hirdetett a vádhatóságnál, s hét megyei, valamint az akkori fővárosi főügyészt is nyugdíjba küldte, mondván: a 62 évesnél idősebbek szolgálatára nem tart igényt, s olyan vezetőket kíván kinevezni, akik elég fiatalok ahhoz, hogy végigcsinálhassa velük a nagy ívűnek tervezett ügyészségi reformot (HVG, 2000. november 11.). Az immár 63 éves Vincze István kinevezése mellett így aligha fiatalsága volt a legnyomósabb érv, mint ahogy életkora alapján Nagy is lassan a nyugdíjba vonulásra készülhetett, függetlenül a kirobbant Sutka-botránytól. Nem hivatalos információk szerint tényleges szerepük nem is a fellebbviteli főügyészségek vezetése, csak "elindítása" lesz: felállítani a szervezetet, összeszedni a szükséges szakembergárdát, majd csöndben félreállni.

Egészen más a helyzet a még csak 54. évében járó Sódor Istvánnal, aki joggal számíthat arra, hogy eddigi sikeres pályafutása megkoronázásaként még évekig vezetheti a Fővárosi Főügyészségnél a formális hierarchia szerint egy szinttel magasabban álló Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséget. A kizárólag név nélkül nyilatkozó szakmabeliek egységesen úgy vélik, Sódor "fölfelé bukik", hisz a vádhatóság szervezetében a legfőbb ügyész után ténylegesen a második legfontosabb beosztás a Fővárosi Főügyészség vezetőjéé, aki például nyomozásfelügyeleti döntéseivel akár az országos politikát is befolyásolhatja. A fellebbviteli főügyészségek hatásköre ennél lényegesen szűkebb: szinte csak a táblabíróságok előtti képviseletre terjed majd ki. Figyelmeztető jel lehet Sódor számára elődje pályafutása is, hisz Molnár Gábor a Legfőbb Ügyészség (LÜ) főosztályvezető-helyettesi székéből csak tavaly került a budapesti fellebbviteli vádhatóság élére, s alig egyévi tényleges vezetői munka után idén nyárra már fel is mentették. Mivel az LÜ első emberének indokolnia sem kell személyi döntéseit, nem is tekinthető hivatalos információnak, hogy Molnár azért került parkolópályára, mert éves beszámolójában túl kritikus hangot engedett meg magának, számon kérve bizonyos vezetői ígéretek teljesítését.

A felfelé bukottak közt tartják számon szakmai berkekben a rendőrből katonai ügyésszé lett, majd 2001-től a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt (KÜNYH) vezető Vitéz Miklóst is, akit Polt Komárom-Esztergom megye főügyészévé nevezett ki. Formálisan ez magasabb beosztás, hisz a KÜNYH első embere egyúttal fővárosi főügyészhelyettes is, de ténylegesen nem alárendeltje a főügyésznek, hanem országos hatáskörű, ráadásul kiemelt fontosságú nyomozó szerv vezetőjeként közvetlenül az LÜ vezetőjével vagy annak helyettesével áll szakmai kapcsolatban. Besorolása és fizetése is gyakorlatilag megegyezik a főügyészekével, befolyása pedig jócskán meghaladja egy kisebb megye főügyészéét.

A felszabadult három főügyészi és a KÜNYH-vezetői poszt betöltésére pályázni lehet, de a testületen belül máris megindultak a találgatások, ki lehet a befutó. A legnagyobb figyelmet természetesen a fővárosi főügyészi tisztség kelti, ezzel kapcsolatban felmerült a neve a megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélynek tartott Sinku Pálnak - ő jelenleg az LÜ különleges ügyek főosztályát vezeti -, valamint a jelenlegi Békés és Fejér megyei főügyészeknek is. Legesélyesebbnek mégis azt az Ihász Sándort emlegetik, aki a Fővárosi Főügyészségen vezeti a kiemelt ügyek osztályát, személyesen részt vett Kulcsár Attila kihallgatásában, és személyiségi jogi pert kezdeményezett Kovács László szocialista pártelnök-külügyminiszterrel szemben. Mindez persze egyelőre nem sokkal több folyosói pletykánál, s formálisan az sem lehet több találgatásnál, vajon van-e, s ha igen, miféle politikai hátterük a vezetői kinevezéseknek. Szakmai körökben mindenesetre többen valószínűsítik, hogy személyzeti döntéseivel Polt "aknákat" készíthet majdani, feltehetőleg még a jelenlegi kormánypártok által választandó utódának.

Kevesebb találgatásra adnak okot a bírói hatalmon belüli elnökhelyettesi kinevezések, noha a jogállamiság szempontjából e tisztségek legalább olyan fontosak, mint a főügyészi posztok. A Fővárosi Bíróságon (FB) már el is dőlt, hogy július közepétől az egyik legtekintélyesebb büntető tanácselnök, a Soproni Ágnes színésznő, illetve Simon Tibor labdarúgó gyilkosai fölött első fokon ítélkező Szebeni László lesz a törvényszék igazgatási ügyekért felelős elnökhelyettese, ami önmagában is új beosztás a rendkívül nagy terhekkel birkózó FB-n. Ezzel szemben a Legfelsőbb Bíróságon (LB) az elnökhelyettesi tiszt betöltéséről üresedés - Rabóczki Ede nyugdíjba vonulása - miatt kell gondoskodni. Tekintve, hogy az LB elnöke, Lomnici Zoltán közigazgatási bíró, helyetteseként szakmai körökben egyértelműen Rabóczkihoz hasonlóan büntetőjogászt várnak, s így szinte egyesélyesnek tűnik az utódlás: Kónya István kollégiumvezető a legvalószínűbb várományosa az elnökhelyettességnek.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Lefagyott a Tv2: élő adásban váratlanul beszóltak az Orbán-kormánynak

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz