Bár információink szerint már kétszer tárgyalt róla, az őszre halasztotta az Alkotmánybíróság (AB) annak eldöntését...

Bár információink szerint már kétszer tárgyalt róla, az őszre halasztotta az Alkotmánybíróság (AB) annak eldöntését, hogy ki lehet-e írni a népszavazást a kórház-privatizáció ügyében. Aligha véletlen e döntés, ugyanis az AB először került abba a helyzetbe, hogy jogorvoslati fórumként egy országos népszavazásra vonatkozó országgyűlési határozatot kell elbírálnia. Egyébként éppen a kórház-privatizáció ügyében most több mint 300 ezer aláírást összegyűjtő Munkáspárt volt 1996-ban annak a szenvedő alanya, hogy hasonló esetben az AB megálljt parancsolt a népszavazási kezdeményezésnek. A párt ugyanis a NATO-tagság ügyében szeretett volna referendumot, amihez teljesítette is a feltételeket, az Országgyűlés azonban - meglehetősen mondvacsinált okokra hivatkozva - egy határozatával nem engedte azt megtartani. Akkor is az AB elé került az ügy, amely kifejtette, a parlamentnek ez az egyedi határozata nem jogszabály, így nem is tartozik az AB hatáskörébe.

1998 óta azonban a választási eljárásról szóló törvény írja elő, hogy egy országos népszavazásról szóló országgyűlési határozattal szemben az AB a jogorvoslati fórum, amely így most döntési helyzetben van. A kórház-privatizáció ügye azért került a testület elé, mert a felteendő kérdés egyik része a kórház-privatizációs törvény megsemmisítését javasolja, ezt viszont az AB már korábban megtette, így egy nem létező jogszabályról kellene állást foglalniuk a választóknak.

Egyelőre azonban az a kérdés is az AB döntésére vár, hogy lehet-e tartani országos népszavazásokat. Idén május elseje óta ugyanis érvényben az az EU-harmonizáció miatti alkotmánymódosítás, amely szerint azoknak a magyar választópolgároknak is lehetővé kell tenni a szavazást, akik a választás vagy népszavazás idején külföldön tartózkodnak. A júniusi EP-választásra egy egyedi megoldásban állapodtak meg a pártok, ám az alkotmány előírásainak megfelelő végrehajtási jogszabályt nem sikerült megalkotni. A vita most azon folyik a pártok között, hogy elektronikusan és levélben vagy csak levélben szavazhassanak a polgárok. Ez utóbbi megoldást állítólag elfogadja a Fidesz-MPSZ is, ám hivatalos nyilatkozat még nem hangzott el a párt részéről. Közben pedig az AB előtt fekszik egy beadvány, amely azt szeretné elérni, hogy a testület mulasztásos alkotmánysértésben marasztalja el az Országgyűlést. Az AB úgy döntött, hogy ezt a kérdést együtt tárgyalja a kórház-privatizációs népszavazásról szóló beadvánnyal, s a kettőről egy időben hozza majd nyilvánosságra határozatát.

Közben azonban fut egy másik beadvány is, a Magyarok Világszövetsége ugyanis több mint 300 ezer aláírást gyűjtött össze, amelyek hitelesítését jelenleg végzi az Országos Választási Bizottság (OVB). Ha több mint 200 ezret érvényesnek talál, akkor a kettős állampolgárság kérdésében is ügydöntő népszavazást kell kiírni. Az OVB-nek augusztus közepére kell végeznie a számlálással, ezután az Országgyűlésnek kell döntenie a népszavazás kiírásáról. Ezzel szemben az AB-nél lehet jogorvoslatot kérni, majd ha ennek határideje letelt, 15 napon belül a köztársasági elnöknek kell kitűznie a népszavazás napját, mégpedig egy 90 napon belüli időpontra. Ezek az előírások gyakorlatilag azt jelentik, hogy az idén valószínűleg már nem kerülhet sor népszavazásra. Addigra talán sikerül tisztázni a külföldön lévők szavazásának ügyét is, hiszen enélkül minden voksolás alkotmányellenes lenne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Bírók kontra bírók

Kisebb létszámú parlament kikényszerítésére nem tartható referendum - így határozott az Alkotmánybíróság, tovább szűkítve ezzel a népszavazással eldönthető kérdések körét. A testület a lehető legszorosabb arányú döntést hozta.

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Borús lesz a vasárnap, de 10 fok is lehet ma

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó