Csalás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a múlt hétre tervezett, de elmaradt Liza Minnelli-koncert hoppon maradt nézőinek feljelentése alapján. Minnelli ügyvédje pert fontolgat, állítja, nem is szerződtek a budapesti céggel.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Medgyessy Péter miniszterelnök lesz a fővédnöke, George Pataki, New York állam kormányzója és Rudy Giuliani, New York volt polgármestere pedig a díszvendége Liza Minnelli 2003. december 1-jére tervezett budapesti koncertjének - ezt helyezte kilátásba a különféle notabilitásoknak tavaly ősszel szétküldött angol nyelvű elektronikus levelében Bona E. Ágnes, a szervező Movies & Fashion Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft. (MF) ügyvezető-társtulajdonosa. A koncertet végül nemhogy a tavaly télen, de a sokadik meghirdetett időpontban, múlt szombaton sem tartották meg: információink szerint az MF adós maradt Minnelli gázsijával, miért is a művésznő lemondta a szereplést. Bár helyette beugrott Bonnie Tyler, a valamikor jeles könnyűrock-díva, sokan nem őt várták a 10-35 ezer forintos jegyükért. Közülük lapzártánkig 73-an tettek feljelentést. A Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

A fent említett e-mail tavaly októberben jutott el egy amerikai ügyvédi irodához, amely egyebek mellett szórakoztatóipari hírességek jogi ügyeit intézi: tanácsokat ad a paragrafusok útvesztőiben tévelygő Michael Jacksonnak éppúgy, mint Liza Minnellinek. Utóbbi ügynöke állítólag kapva kapott a lehetőségen: a piaci hírek szerint leszálló ágban lévő Oscar-díjas filmcsillag-énekesnő szokásos gázsijának több mint háromszorosát kínálta a magyar cég. Az amerikai ügyvédi iroda egyik tagja, Allen Arrow azonban a HVG-nek azt mondta, ennek ellenére több fontos kérdésben nem jutottak dülőre az MF-fel, így nem írtak alá végleges szerződést Minnelli budapesti fellépéséről. Állította, nem járultak hozzá a jegyárusításhoz sem. A 2002 áprilisában alakult MF-nek koncertszervező tapasztalata nem volt ugyan, de jól hangzó referenciát tudott felmutatni: alakulásának évében Budapesten a Gerbeaud-házban sikerrel szervezte meg a Givenchy 50 éve című divatkiállítást. E rendezvényen egyébként megfordult Medgyessy is a feleségével - talán ez a látogatás is adott ötletet a Minnelli-koncert VIP-listájához.

Ha Kofi Annant és Medgyessyt végül nem is, Kovács László külügyminisztert utóbb sikerült megnyerni fővédnöknek, bár a múlt szombati fiaskó után kiadott közlemény szerint a történtek fényében ő is megbánta engedékenységét. Kovács óvatosságát bizonyára a koncerttel kapcsolatban többször is emlegetett "jótékony cél" altatta el. Ez - legalábbis a Minnelli-közeli ügyvédi irodának küldött e-mail szerint - a rászoruló magyar gyermekek megsegítése, illetve egy, gyermekek befogadására 2003-ban alakult, ám meg nem nevezett magyarországi menekülttábor támogatása volt; a reménybeli profitból. Az egyetlen ilyen ismert hazai intézményt az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív Egyesület működteti Békéscsabán - valóban 2003 óta -, ott azonban, mint a HVG-nek elmondták, nem hallottak róla, hogy ők volnának a kiszemelt támogatandók.

Ehhez képest apróság, hogy az MF Minnelli-számokra táncoló berlini balettkart is ígért a művésznő fellépése előtt, illetve azt, hogy a híres svájci székhelyű kristályüveggyártó Swarovski cég készíti a színpad dekorációját. Igaz, utóbbival még Bona E. szerint is csak tárgyalások folytak a levél elküldésekor, e szerint mindenesetre New York és Budapest sziluettje ékesítette volna a Budapest Sportarénát (BS).

A koncertet ugyanis eredetileg a BS-be, majd a Puskás-stadionba tervezték, s végül döntöttek csak a Kisstadion mellett. A hivatalos közlések szerint menet közben azért változtattak a terven, mert kiderült, képtelenség 12 ezer jegyet eladni. Meg nem erősített hírek szerint az MF-nek már ekkor is voltak pénzügyi jellegű gondjai, legalábbis úgy hírlik, nem sikerült megállapodniuk a BS-sel a bérleti díj fizetésének ütemezéséről és arról, lemondás esetén milyen garanciát tudnak nyújtani. (Az MF akkoriban úgy érvelt, a BS jegyértékesítője egyoldalúan emelt a jutalékon.) Ekkor egyébként már 2004. februári rendezvényt terveztek, azt gondolva, a karácsonyi ünnepekre sokan lepik meg szeretteiket koncertjegyekkel. Mivel azonban a BS-sel akadozott a megállapodás, az aréna nem kezdte el nyomtattatni a jegyeket. Ennek fényében meglepő módon valahogy mégis forgalomba került néhány belépő. Az ügyben a BS feljelentést tett a XIV. kerületi rendőrkapitányságon, ahol azonban az eljárást időközben megszüntették.

A július 10-ére meghirdetett Minnelli-koncertet végül a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) közvetett tulajdonában álló Kisstadionba tervezték. A GYISM-nél dolgozó, névtelenséget kérő források elmondták, az ügyben Bona E. rendkívüli lobbitevékenységet folytatott. Az ügyvezető ekkor már vélhetően a cég pénze után futott: művész körökben elterjedt, a kialkudott gázsi felét (százezer dolláros nagyságrendű összeget) a tavalyi szerződéskötéskor kifizették Minnelliéknek, a másik fele pedig a szakmai szokások szerint néhány héttel a fellépés előtt lett volna esedékes (igaz, Arrow cáfolta a HVG-nek, hogy egyetlen fillért is kaptak volna). A jegyek azonban nem fogytak, összesen ha ezret sikerült eladni. Egyes hírek szerint Minnelli már hetekkel korábban lemondta a koncertet, az Index.hu legalábbis arról adott hírt, hogy bár az MF csak csütörtökön hozta nyilvánosságra a változást, a beugró Bonnie Tyler stábja csaknem három hete tudott a cseréről. Bona E. és tulajdonostársa, egyben férje, Radics Endre viszont kedd reggel azt állította az MTV-nek, hogy Minnelli csak három nappal a koncert előtt mondta le a fellépést, s ezután hívták ők Tylert, aki a tartalék művész volt. Miközben az MF kitart amellett, hogy volt érvényes szerződésük Minnellivel, Arrow azt cáfolja, és a HVG-nek úgy fogalmazott, nem zárja ki a per lehetőségét.

A könnyűzene-kritikák tanúsága szerint egyébként a körülményekhez képest jól sikerült Tyler koncertje, mégis sokan átverve érezték magukat. Ők azonban hiába igyekeztek a Kisstadionnál, illetve az MF Gerbeaud-házbeli irodájában élni a felkínált jegyvisszaváltási jogukkal. Utóbbiból éppen pénteken költözött el a kft, közleménye szerint az időközben lejárt bérleti szerződés miatt. Csakhogy az MF - amelynek tulajdonosai egyébként állították, két héten belül fizetnek a kárvallottaknak -, mint kiderült, a cég budai székhelyén sem volt elérhető: a telefonokat kikapcsolták, a családi ház kihalt.

Azért Minnelli ügynökségét is terheli némi felelősség a történtekért, állítják a szórakoztatóipar nevük elhallgatását kérő ismerői: nem ártott volna például alaposabban lekáderezni az MF-et. A 2002-ben 25 millió forint árbevételt elért kft tulajdonosai - Bona E. és Radics - ugyanis meglehetősen messziről kirándultak a show-bizniszbe. Bona és fivére 1998-ban alakította a Maurissian Produkció Kft. nevű céget (jelenleg Spray Vitamin Magyarország Kft.), amelybe Radics egy évvel később szállt be, s amely a honlapja tanúsága szerint szájba fújható ásványi anyagok készítésével és forgalmazásával foglalkozik (HVG, 2004. július 11.). Az Utah állam földjéből származó kolloid ásványok mindazonáltal egyelőre kevés eredményt hoztak: a cég 2002-es vesztesége 4,2 millió forint volt.

IZSÁK NORBERT, RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Beer Miklós üzent a tüntetőknek: "Tisztelem bennetek a kitartást"

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Vadai zokogott a tévészékház előtt, Hadházy még nem tudja, hogy alakul az este

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Kora reggel sajtótájékoztatót tartanak az MTVA-t "elfoglaló" ellenzékiek

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen