Egy budapesti rádió megvásárlását tervezi a Pro-Aurum Rt., amely nemrég a Hír Tv-ben és a Magyar Nemzetben szerzett tulajdonrészt. A jobboldali médiacsoport kialakításával próbálkozó vagyonkezelő cég sok szállal kötődik a Vegyépszer-csoporthoz.

"A társaság valószínűleg nem jut hitelhez, a mutatók kritikus minősítésűek. Likviditása nem megfelelő. Ezen tények együttesen alapos kételyt támasztanak, hogy a társaság képes lesz-e eleget tenni a vállalkozás folytatása elvének. Az igazgatóság nem hívott össze közgyűlést a tőke egyharmadának elvesztésekor, a felügyelőbizottság az üléseket nem tudta dokumentálni." E bizakodásra sok okot nem adó véleményt a Hír Televízió Rt. könyvvizsgálója mellékelte a társaság 2003. évi pénzügyi beszámolójához. Úgy tűnik tehát, a cég új tulajdonosait - a Nánásy Csaba többségi tulajdonában lévő Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó Rt.-t (Inforg), az abból tavaly decemberben kivált, Töröcskei István, a Magyar Hitel Bank Rt. (MHB) egykori vezérigazgatója által vezetett Pro-Aurum Vagyonkezelő Rt.-t (PA), valamint magát Töröcskeit (HVG, 2004. április 10.) - a gondviselő küldte. A Hír Tv 2003-ban közel egymilliárd forint árbevétel mellett több mint félmilliárdos veszteséget termelt, az év végére 1,2 milliárd forint adósságot halmozott fel, saját tőkéje csaknem 300 millió forint erejéig mínuszba fordult. A médiabefektetésre koncentráló Pro-Aurum időközben 17 százalékos üzletrészt szerzett a Magyar Nemzetet megjelentető Nemzet Lapkiadó Kft.-ben, ahol a többségi tulajdonos Liszkay Gábor ügyvezető-főszerkesztő maradt (HVG, 2004. július 17.). A cég a jelek szerint bízik a médiabefektetésekben, s tovább terjeszkedne: a HVG értesülései szerint Töröcskeiék egy budapesti rádió megvásárlását tervezik.

Nem zsákbamacskát vettek a befektetők egyik esetben sem. A Hír Tv korábbi meghatározó részvényese, Bálintfy Gábor ingatlanvállalkozó-ügyvéd 1990-ben Töröcskeivel közösen bábáskodott a Kulturbank Rt. megalakításánál (HVG, 1993. július 10.), később az MHB-nál bukkantak fel, ahol Töröcskei vezérigazgató, Bálintfy pedig az fb tagja volt. Vélhetően Liszkayval is az MHB-s időkben melegedtek össze: a jelenlegi főszerkesztő akkoriban az állami Hírlapkiadó Rt.-t (HK) vezette, az 1994-ben visszaállamosított Magyar Nemzetet ez idő tájt megjelentető HK-tulajdonú rt-ben pedig Töröcskei István testvére elnökölt. Az utóbb Liszkayval közös ügyvédi irodát működtető fivér, Töröcskei László kinevezése néhány héttel előzte meg azt a tranzakciót, amellyel közvetlenül az MSZP 1994-es választási győzelme előtt az akkor még Liszkay irányította Hírlapkiadó a fideszes kötődésű Mahir Rt.-nek bérbe adta három lapja, köztük a Magyar Nemzet kiadói jogát (HVG, 1994. június 25.). Az exbankár Töröcskei mindenesetre ápol kapcsolatokat a politikai lövészárok túloldalán is: az általa irányított Equilor Rt. egyik főrészvényese 2000-ig az MSZP-közeliség hírében álló, egy időben a Népszavát megjelentető, most baloldali regionális tévéhálózat kialakításába fektető (HVG, 2004. június 4.) Esma Kft. volt.

Töröcskei környezetéből úgy tudni, a vállalkozó hosszú hónapok óta mérlegeli: érdemes-e befektetni a Hír Tv-be, amely egyesek szerint mindeddig csak azért nem bizonyult briliáns üzletnek, mert "Bálintfy jobban ért az ingatlanokhoz", mint a médiához. Az exbankárnak, akinek tavaly május óta az rt fb-tagjaként rálátása volt az üzletmenetre (így, mondhatni, "társtettes" a könyvvizsgáló által nehezményezett szűkszavú adatszolgáltatásban), hosszas gondolkodás után, úgy tetszik, oda jutott, hogy nem Bálintfyék mellé száll be a tévébe, hanem inkább ő keres társakat az üzlethez. A befektetőtársak az Orbán-kormány idején pályázat nélkül kiválasztott autópálya-építő Vegyépszer-csoporthoz kötődnek. A 46 százalékos Hír Tv-részvényes, illetve kisebbségi Nemzeti Lapkiadó-tulajdonos Pro-Aurum Sárkány Nagy Erzsébeté, Nagy Elek volt Vegyépszer-elnök testvéréé. Maga a 100 millió forint alaptőkéjű Pro-Aurum az érdekeltségein keresztül alvállalkozóként szintén egykori sztrádaépítő Inforg Rt.-ből vált ki tavaly úgy, hogy a vagyonmérleg szerint 3,1 milliárd forintnyi indulóvagyont kapott, ebből 2,5 milliárd forintnyi Pro-Cash-részvény volt (nyilvántartási értéken), 220 millió forintnyi diszkontkincstárjegy, 381 milliónyi pedig pénzeszköz. (Az Inforg 24 százalékos Hír Tv-pakettet mondhat magáénak, a maradék 30 százalék Töröcskeié). A PA-vezér egyébként bennfentes a Vegyépszer-csoportban is: 2003 májusától it-tag volt az anyavállalatban, tisztségéről idén márciusban mondott le, egyes hírek szerint azért, nehogy "kompromittálja" a sztrádaépítésre kormányváltástól függetlenül ácsingózó rt-t a jobboldali médiaüzlettel.

A befektetők remélik, a Hír Tv, amelyet - állítják a cégnél - átlagosan egymillióan néznek, 4-5 éven belül akár nyereséget is termelhet (más kérdés, hogy a televíziók nézettségét mérő AGB Hungary Kft. tavaly ősszel 233 ezer olyan, 18 évnél idősebb nézőről adott számot, aki naponta egy percnél tovább kísérte figyelemmel az adást). Viszont már jelenleg is jó üzletnek tűnik az első negyedévben átlagosan 79 ezer példányban eladott Magyar Nemzetet megjelentető kiadó. A cég 2002-ben még üzemi veszteséget termelt, de tavaly már a kft fő tevékenysége is profitot hozott, adózás előtti eredménye pedig megközelítette a 340 millió forintot. A vonzó számsor ellenére e cégből mégis csak 17 százalékot vásárolt meg a Pro-Aurum, amelynek óvatosságát indokolhatja, hogy a médiatörvény értelmében ugyanannak a befektetőnek nem lehet egy időben befolyásoló részesedése országos műsorszolgáltatóban és napilapban. Az üzlet mindazonáltal, ha közvetve is, de hozzájárul a Mahir-csoport működtetéséhez is, miután a Magyar Nemzet kiadója tavaly óta - Simicska és felesége mellett - tulajdonos a Mahir Rt. fő részvényesében, a B-Reklám Kft.-ben. De más szál is összeköti a Pro-Aurumot és a Mahirt: a Töröcskei vezette társaság nem sokkal létrejötte után, még tavaly decemberben 66 százalékos részesedést szerzett a Budai Malomipari Kft.-ben, ahol a Simicska vezérelte Mahirral együtt lett tulajdonos.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kihúzta a Google a Huawei Mate 20 Prót egy fontos androidos listáról

Kihúzta a Google a Huawei Mate 20 Prót egy fontos androidos listáról

Megszólalt a tulajdonos a kiégett békéscsabai malomról

Megszólalt a tulajdonos a kiégett békéscsabai malomról

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

A Mokkában ma reggel anyatejes palacsintát sütöttek

400 milliárd forintot bukhat Magyarország a szabálytalan közbeszerzések miatt

400 milliárd forintot bukhat Magyarország a szabálytalan közbeszerzések miatt

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy felmérés szerint nem lesz RMDSZ-es EP-képviselő

Egy köpés mutatta meg, milyen most az izraeli–lengyel viszony

Egy köpés mutatta meg, milyen most az izraeli–lengyel viszony