A kolozsvári Bolyai Egyetem önállóságának 1959-es megszüntetése óta először ismert el a román állam magyar nyelvű...

A kolozsvári Bolyai Egyetem önállóságának 1959-es megszüntetése óta először ismert el a román állam magyar nyelvű felsőoktatási intézményt, a nagyváradi Partiumi Keresztyén Egyetemet (PKE). Az ezzel az eljárással párhuzamosan véglegesen akkreditált vallástanár-némettanár szakon az intézmény már államvizsgáztathat is, míg a többin végzetteknek továbbra is máshol kell államvizsgát tenniük.

A jelenleg alapítványi magánegyetemként működő PKE jogelődje az 1990-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által alapított Sulyok István Főiskola volt. Az 1999-ben létrehozott egyetem - 14 szakkal, 850 diákot oktatva - nagyrészt magyarországi pénzből működik. A román törvények lehetővé teszik ugyan az államnak, hogy támogassa a magánegyetemeket, ám ez egyelőre nem gyakorlat. Az új egyetem így abból a közel kétmilliárd forintból részesedik, amit a magyar költségvetés évente az erdélyi magyar felsőoktatásra fordít. Ezt az összeget a Sapientia Alapítvány kapja, amely a kolozsvári, csíkszeredai és marosvásárhelyi képzési helyekkel működő Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) alapítója is. "A pénzből 36 százalékot kap a nagyváradi intézmény" - mondta a HVG kérdésére Tolnay István, a püspökség oktatási referense. Idén azonban lemondtak a nekik járó összeg egy részéről, anélkül ugyanis nem tudnák befejezni az EMTE most épülő marosvásárhelyi campusát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Bukásra ítélve?

A kárpátaljai magyar szervezetek konkurenciaharca húzódik meg a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskolát érintő ingatlanvitában. Az épület körüli bizonytalanság az elsőként akkreditált határon túli magyar felsőoktatási intézmény működését veszélyezteti.

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát