Az eddig a Gellérthegy zöldjét védő I. kerületi önkormányzat eladja két, lakóövezetté nyilvánításra kiszemelt telkét, amit magántulajdonú építési telkek határolnak. A környezetvédők megpróbálják megakadályozni az átsorolást.

Közparkból lakóövezetté szeretné nyilváníttatni két gellérthegyi telkét az I. kerületi önkormányzat. A fővárosi közgyűléshez beadott övezetátsorolási kérelem által érintett területek egyenként 400-500 négyszögölesek, s közülük az egyik 2002 elejéig magántulajdonban volt, azóta csere révén mindkettő az önkormányzaté lett. A két éve már elutasított hasonló beadványt megismételve a jobboldali vezetésű helyhatóság azt szeretné, ha a jelenleg zöldterület - városi közpark - besorolású két ingatlant lakóövezetté minősítené a főváros. Kétségtelen, a két parcellától jobbra-balra található 2-2 beépítetlen, fás telek 1998 óta ugyancsak lakóövezet, s előtte is be lehetett volna építeni őket - közcélú intézményeket lehetett volna elhelyezni rajtuk. Az óvoda, planetárium és más hasonló létesítmények terve azonban az akkori fővárosi tanács ellenállásán meghiúsult, így a telkek távolról évtizedek óta úgy tűnnek, mintha a Gellérthegy - egyébként természetvédelmi oltalom alatt álló - sétányához tartoznának. A helyszín ugyanis a Bérc utca és a Citadella közötti sáv, amelynek több mint 2 hektáros területén két sor telek található. A felső, a Citadellához közelebb eső öt nagyobb közül négy ugyancsak a kerületé, ám ezek - egyelőre - maradnának a zöldterületi kategóriában.

A kerület pálfordulására jellemző, hogy mostanáig épp a helyi építési szabályzat szigora akadályozta meg a 4 zöld - de építési övezetbe került - magántelek beépítését. A képviselő-testület 2000-ben ugyanis úgy döntött, hogy az itteni épületek magassága csak 1,5 méterrel haladhatja meg a terepszintet, illetve hogy azok a Duna felől nézve ne bonthassák meg a fákkal benőtt terület látványát. Ilyen feltételekkel azonban senki sem vállalta az építkezést. Tegyük hozzá: a háború előtt lakóépületek álltak itt, s a zöldterületek védelmében épp ezen érv miatt szenvedte el az első vereséget a kerület. A sétánnyal közvetlenül érintkező, 1483 négyzetméteres legszélső telek tulajdonosa - a Polgár Galéria névadó-tulajdonosa, Polgár Árpád - ugyanis bontási és építési engedély nélkül az általa még 1990 előtt vett régi épület helyére egy jóval nagyobb, úszómedencés házat épített. Emiatt 2002-ben két ízben összesen 110 ezer forint végrehajtási bírsággal sújtotta a polgármesteri hivatal, majd tavaly a közigazgatási hivatal mégis megadta a fennmaradási engedélyt. Ráadásul Polgár nem a Bérc utcából építtette meg a bejáratot, hanem a védett sétányon keresztül hajt otthonába, amire külön engedélyt kellene kérnie a természetvédelmi hatóságtól.

A kerület második vereségét három évvel ezelőtt szenvedte el. Az építési korlátozásokba beleunt három család - amelyek a világháború előtti időktől az egyenként 400-500 négyszögöles ingatlanok tulajdonosai, de hosszú évtizedekig egy fillér hasznot sem láttak belőle - úgy döntött, "összeáll" Feith Zoltán vállakozóval, akinek kollégája egyikükkel szegről-végről rokonságot ápol. A szegedi vendéglátóiparban érdekelt Feith cége, a 2002-ben 24 millió forint üzemi veszteséget termelt - ugyanakkor egy rózsadombi társasház-beruházással már büszkélkedő - B. Soares Kft. vételi opciót kapott a telkekre, s a tulajdonosok nevében megküzdött a hatóságokkal. (A szomszédos Polgár is tett egyébként vételi ajánlatot, de kevesebbet kínált, így elesett az üzlettől.)

Éveken át tartó pereskedés után 2001-ben a Fővárosi Bíróság megerősítette: a telkek a kerületi korlátozást figyelmen kívül hagyva beépíthetők. Az önkormányzat ugyanis - túl az említett magassági korlátozáson - tévesen tájékoztatta az idős tulajdonosokat, azt a látszatot keltve, mintha a közparkra előírt építési tilalom az ő birtokukra is vonatkozna. A helyhatóság azonban ezután sem engedett: városképvédelmi okokra hivatkozva elutasította a kft építésiengedély-kérelmét. A határozat utal a kerület főépítészének, Aczél Péternek a véleményére, amely szerint még akkor sem volna ildomos engedélyezni a munkálatokat, ha azokat a jogszabályok amúgy lehetővé tennék. Az engedélyeket azonban - fellebbezésére - a megismételt eljárásban végül két ingatlanra megkapta a cég. A határozat a Polgárral szomszédos harmadik telek beépítésére nem jogerős, mivel az ellen a magánérdekeit határozottan képviselő galériatulajdonos fellebbezést adott be.

"A kerület lemondott négy értékes telke beépítéséről a zöldövezeti besorolású felső teleksoron. Tudomásul véve a bíróság ítéletét, s azt, hogy a főváros az alsó teleksor hat telkét lakóövezetbe sorolta, a kerület úgy döntött, hogy a tarthatatlanná vált másfél méteres magassági korlátozást felülvizsgálja" - fejtegette a HVG-nek Aczél Péter. Ráadásul - folytatta - a két önkormányzati telek budapesti jelentőségű. A Városháza akár meg is veheti és továbbra is zöldként használhatja, "de ilyen szándék hiányában az egymás melletti telkeket ugyanabban az utcában azonos építési jogok kell hogy megillessék" - indokolta az önkormányzat átsorolási kérelmét. Korábban a tervek szerint a Hegyalja út fölött egy hídról idevezető lépcső folytatásaként egyenes út vezetett volna a két telken át a Citadellához. Távlatilag a Rác fürdőtől, a szóban forgó területtől tisztes távolságban építendő sikló veszi át ezt a szerepet - érvelt a főépítész. Kétségtelen, hogy a szóban forgó "közpark" gazos, szemetes, nehezen járható át, de amikor a B. Soares Kft. felajánlotta, ingyen kitakarítja, rendezi, hosszú hónapokig még válaszra sem méltatta a polgármesteri hivatal (lapzártánkkor találtak alkalmat egy lényegében eredménytelen egyeztetésre).

Úgy tudni, eredetileg a Citadellához közelebb eső részt is építési övezetté kívánta minősíteni a képviselő-testület, utóbb azonban - nem kis részben a helyi ellenzék tiltakozása miatt - erről letettek. A Gellérthegy-védő Egyesületnél mindenesetre arról tájékoztatták a HVG-t, ellenzik a tervezett alsósori átminősítést is, s vélhetően igyekeznek majd lobbizni ellene a fővárosi közgyűlési szavazás előtt. A B. Soares Kft. építkezése azonban már eldöntött ügynek látszik: a három ingatlanon egy családi házat, illetve egy hat- és egy négylakásos társasházat tervező kft-nél úgy vélik, e két utóbbi építkezés egy éven belül befejeződhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Hétfőn már csak egy cikk fért el a Lokálban az állami hirdetésektől

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum