A karrierdiplomaták bánatára a katonai, nemzetbiztonsági vezetők gyakori menekülő útvonala leváltásuk után, hogy...

A karrierdiplomaták bánatára a katonai, nemzetbiztonsági vezetők gyakori menekülő útvonala leváltásuk után, hogy beállnak a Külügyminisztérium szolgálatába. A hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal (IH) dolgozóinál ez rutin, ám általában ők diplomáciai fedésben vannak, s többnyire csak a hazai kiküldők tudják, kinek is dolgoznak valójában.

Bizonyos rang felett persze már nem nagyon lehet valakit titkosan kiküldeni külföldre, ezért előfordul, hogy ha az IH valamilyen okból meg szeretne válni valakitől, azt külföldön, hivatalos diplomáciai állásban parkoltatja. Így történt ez például Földi Lászlóval is, aki az IH műveleti igazgatói székéből került a washingtoni magyar nagykövetség beosztott diplomatai állásába, esetleges külügyi karrierben reménykedve. A Földit szakmai pályafutásában pátyolgató Kocsis Kálmán IH-igazgató útja is Szarajevóba vezetett: Magyarország boszniai nagykövete lett. Ott aztán annyira bedolgozta magát, hogy miután lejárt a diplomáciai megbízatása, nyomban felkérték, segítsen a boszniai titkosszolgálat kiépítésében.

A Földi ellen vizsgálatot folytatott IH-vezető, Szász József sem maradt sokáig a helyén, az 1998-as kormányváltás után mennie kellett, s meg sem állt a montenegrói nagyköveti székig. Azóta már az ő mandátuma is lejárt, s információink szerint már nincs a külügy állományában. Azt, hogy e vezetők parkolópályán vannak, az is jelzi, hogy a titkosszolgálatoktól nem léptek ki, csak rendelkezési állományba helyezték őket, s mintegy mellékesen láttak el külügyi feladatot. Szásznak például csak nagyköveti kinevezése után három évvel, 2002-ben szüntették meg a szolgálati viszonyát, s helyezték nyugállományba.

A most leváltott IH-főnököt, Czukor Józsefet is egy diplomáciai kitérő után hozták vissza: a korábban az IH-ban szolgált tiszt 1997-től volt külügyi szolgálatban, igazgatói kinevezése előtt a berlini magyar nagykövetség második embere volt. A külügyből két évre visszavedlett főhírszerzővé, a hírek szerint pedig most újra diplomáciai pályára lép. A 2002-es kormányváltás után menesztett IH-főnök, Pető Tibor, és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, Dobokay Gábor jelenleg szintén a külügyben "húzza meg" magát. Mindketten arab országba kerültek: Pető jelenleg egyiptomi nagykövet, míg Dobokay Jordániában második ember.

A katonai vezetőké közül, úgy tűnik, a vezérkari főnöki poszt olyan, amelyről elkerülve szóba jöhet a külügyi pálya. Végh Ferencet 1999-ben mentették fel e beosztásából, s két követi állást is felkínáltak neki, a portugáliait és a törökországit, miközben ez utóbbira akkor már volt a külügynek saját jelöltje. Némi hezitálás után a tábornok az utóbbit választotta, s 2000 nyarától ankarai nagykövet lett. Szolgálati viszonyát azonban ő is megtartotta, s azt csak súlyos balesete után, 2002-ben szüntették meg. Végh tábornok utóda a vezérkari főnöki székben Fodor Lajos lett, aki leváltása után szintén a külügyi pályát választotta: 2003 nyarától ő vezeti az ausztráliai nagykövetséget. Ha Salgó László távozó országos rendőrfőkapitánynak sikerül egy nagyköveti posztot elcsípnie, akkor úttörő lesz, amennyiben a rendszerváltás óta ez még egyetlen főrendőrnek sem sikerült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Puhára esik

Salgó László országos rendőrfőkapitány távozása a miniszterelnök ötlete volt, aki a kormányprogramot összevetette a valósággal - derült ki Tóth András titkosszolgálati államtitkár hétfői nyilatkozatából. Salgó változata szerint viszont maga kérte felmentését, hogy külügyi szolgálatba léphessen.

Átnevezik a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscaron

Átnevezik a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját az Oscaron

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Medián: Esik a politikusok népszerűsége, Puzsér negatív rekordot döntött

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

Vonattal ütközött egy autó, késnek a szegedi vonatok

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába