Még mindig nem tudni pontosan, mi okozta a törökbálinti óriási robbanást múlt csütörtökön. A nyomozóhatóság kitart a feketelőpor-teória mellett, azt valószínűsítve, hogy illegálisan tartott puskapor okozta a tragédiát, míg a hétfőn szabadlábra helyezett vállalati vezetők merényletet gyanítanak.

"Nem gondolom, hogy baleset volt. Szándékosságot, külső behatást feltételezek, de ennél több információt nem hozhatok nyilvánosságra" - mondta a HVG kérdésére hétfő este, nem sokkal szabadlábra helyezése után Lengyel Gábor, a Pyro-Technic Tűzijáték Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (PT) pénzügyi igazgatója. Ennek az 50 millió forintos törzstőkéjű cégnek a törökbálinti fióktelepén (lásd Zaklatott telki állapot című írásunkat) következett be az a tragikus robbanás múlt csütörtökön, amely a társaság raktárosának és két másik alkalmazottjának életét kioltotta, és a környéken több száz méteres körzetben pusztított.

Az eddigi rendőrségi vizsgálat egyértelműen abból a feltételezésből indult ki, hogy a tűzijáték-vállalkozás vezetői követtek el valamilyen, a tragédiához vezető szabálytalanságot. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon (PMRFK) megfogalmazott gyanú szerint a raktárban engedély nélkül tároltak olyan anyagokat, amelyek robbanása a detonációt okozta. Ignácz István tábornok, a PMRFK főkapitánya több nyilatkozatában hatalmas mennyiségű feketelőpor pusztító robbanásáról beszélt, a Pest Megyei Főügyészség pedig arra hivatkozva kérte a négy őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását a Buda Környéki Bíróságon, hogy "brizáns robbanóanyagot" tároltak engedély nélkül a telepen.

A rendőri vizsgálat két bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt folyik: robbanóanyaggal és robbanószerrel való visszaélés, valamint gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt. Az ügyészség letartóztatási indítványában azonban érdekes módon csak a robbanóanyaggal visszaélés szerepelt, amit a bíróság rövid úton "kilőtt", mondván, hogy azt csak szándékosan lehet elkövetni, márpedig az eddigi bizonyítékok nem támasztják alá, hogy a PT vezetői szándékosan engedély nélkül tartottak volna úgynevezett brizáns robbanóanyagot a raktárban. A feketelőpor pedig jogi értelemben nem is számít robbanóanyagnak - érvelt a bíróság. A brizáns szónak, ennek a francia eredetű szakkifejezésnek komoly büntetőjogi jelentősége van, a fogalom ugyanis olyan heves hatású robbanóanyagot takar, amelynek detonációja csak megfelelő erősségű lökéshullámmal (gyutaccsal vagy más robbanóanyag felrobbantásával) váltható ki, hatását pedig jellemzően zúzással, szakítással fejti ki, ellentétben például a szénbányákban használt, nagy tolóhatású robbanóanyagokkal. A legismertebb brizáns robbanóanyagok közé tartozik a dinamit, az ekrazit, a nitroglicerin, ezeknél viszont lényegesen kisebb hatóerejű a feketelőpor, vagyis a régimódi puskapor.

A három ember haláláért persze mindenképpen meg kell találni a felelőst, akár brizáns robbanóanyag, akár csak feketelőpor okozta a tragédiát. A PT-vel évek óta szerződéses kapcsolatban álló Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda (az egyik névadó Kiss Elemér hajdani kancelláriaminiszter) munkatársai első körben komoly szakmai sikert könyvelhettek ugyan el azzal, hogy védenceiket nem helyezték előzetes letartóztatásba, de ezt az ügyészség megfellebbezte, és még korrigálhatják azt a szakmailag hibásnak tűnő döntést is, hogy kizárólag a robbanóanyaggal való visszaélésre alapozták a letartóztatási indítványt. Szekér Gyula - aki Tóth Ferenc ügyvezető és Lengyel Gábor pénzügyi igazgató védelmét látja el - nem volt hajlandó találgatni, ki vagy mi okozhatta a robbanást. Ő egyelőre azt hangsúlyozza, a bíróság az előzetes letartóztatás elrendeléséhez szükséges általános feltételnek, vagyis szándékos bűncselekmény elkövetése megalapozott gyanújának a hiányát állapította meg. Szerinte a cég szabályosan működött, a raktárban a vezetők tudtával nem helyeztek el semmiféle nem oda való anyagot. A gyakran emlegetett feketelőporból valóban importáltak nagyobb tételt, de ezt törvényesen tették, a behozott mennyiség pedig megtalálható a társaság peremartoni telepén.

Csapi Balázs alezredes, aki a PMRFK vizsgálati osztályának életvédelmi alosztályát vezeti, sokkal kevésbé tartja lényegesnek az első bírósági döntést. Mint a HVG-nek elmondta: az iratok ellenőrzése során úgy találták, több, a törökbálinti raktár működéséhez szükséges szakhatósági engedély hiányzott, a szakértői vizsgálatok pedig most folynak. A HVG információi szerint jelentős mennyiségű feketelőpor is robbant a telepen. Mint Posta Lajos tűzszerész őrnagy elmondta, ezt széles körben használják a tűzijátékbombákat a csőből kilövő, majd az úgynevezett szétvetési töltethez is. Igazán nagy hatást azonban a - nem hivatalos becslések szerint 10-100 kilogrammnyi - négyféle nagy erejű robbanóanyag, köztük TNT és hexogén fejtett ki Törökbálinton (csak összehasonlításul, a legrettenetesebb budapesti merénylet, az Aranykéz utcai robbantás során feltehetőleg 1-4 kilogrammnyi töltetet használtak).

A gyanúsítottak éppen azzal érveltek a külső robbantás teóriája mellett, hogy ezek a tűzijátékokban, pirotechnikai eszközökben egyáltalán nem használatos szerek robbantak fel. Lengyel Gábor szerint 4 méter átmérőjű, 40-50 centiméter mély krátert ütöttek a betonalapba, és teljesen összedöntötték azt a három részre osztott biztonsági raktárat, amelynek 60 centiméter vastag vasbeton falai bármilyen "petárdás" robbanásnak ellenálltak volna. A nyomozók mindenesetre megkezdték ennek a verziónak az ellenőrzését is, de - Ignácz István megyei főkapitány nyilatkozatai és más információk szerint - ezt a változatot nem tartják valószínűnek.

Ami a gondatlanságot illeti, a tűzijátékok szervezésében és az ilyen anyagok kereskedelmében 50 százalék fölötti piaci részesedésű cég - referenciáik közt szerepel az 1998-1999-es augusztus 20-ai vagy a 2001-es szilveszteri tűzijáték Budapesten - az egyik legtekintélyesebbnek számít a szakmában. Az ügyvezető Tóth Ferenc még Fűzfőn szerzett szakmai képzettséget, Lengyel Gáboréknál pedig családi hagyomány a robbanóanyagok ismerete, nagyapja Kossuth-díjas kémikus volt, míg harmadik vezetőtársuk, Tőtős Ferenc katonatisztként szolgált - ők hárman a társaság 70 százalékos tulajdonosai is. Mint Lengyel hangsúlyozta, három elhunyt munkatársuk is felkészült, felelősségteljes személy volt.

A raktárrobbanás egy kisebb detonációt is okozott a közelben, egy műhely alatt mintegy 10-12 kézigránátnak megfelelő hatóerejű lőszer robbant fel. Ezeket valószínűleg a hajdani Mechanikai Művekből lopták ki, folyik még a vizsgálat, hogy ki és mikor tehette. Azokat a találgatásokat viszont, hogy magában a raktárban a korábbi gyártásból származó katonai aknák, lövedékek vagy éppenséggel a hajdan a közelben állomásozó légvédelmi egység rakétái robbantak volna, tűzszerészek és más szakértők egyaránt cáfolták.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Zaklatott telki állapot

Csak a véletlenen múlt, hogy mostanáig nem történt tragédia a telepen - jegyezte meg az osztatlan közös tulajdonban...

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

Lovász László: Sajnos voltak kutatók, akik elmentek

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

IDEA Intézet: A Fidesz EP-listavezetője a legkevésbé szimpatikus

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó

Megbokrosodott lovak okoztak kis híján tragédiát az országúton - videó